Dopraženo! Brazílie Cerrado Dulce: Jasná volba pro milovníky hořké kávy [recenze]

Naposledy upraveno: 6. února 2022

Brazílie je největším světovým producentem kávy. Káva z Brazílie je navíc velice oblíbená a často vyhledávaná. I my už jsme několikrát brazilskou kávu hodnotili a pokaždé jsme byli velice spokojeni. Tentokrát jsme dostali možnost ochutnat Brazílii Cerrado Dulce od Dopraženo!, která láká zákazníky především na svou výraznou hořkou chuť. Jak nám chutnala?

Brazílie Cerrado Dulce
Publikováno: 6. února 2022
Upraveno: 6. února 2022
Autor recenze: Sebastián Okruhlica
Kategorie: Káva
Chuťový profil
9.0/10
Aroma
8.5/10
Původ a příběh kávy
9.0/10
Intenzita chuti
9.0/10
Cena
9.5/10
Celkové hodnocení
9.0
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Brazílie Cerrado Dulce
Obchod
Cena
Odkaz

Dopraženo! je pražírna z Brna, která si zakládá především na prvotřídní kvalitě své kávy. Velkou výhodu vidím v tom, že u všech produktů Dopraženo! uvádí veškeré potřebné informace ohledně pražení a původu kávy, včetně její odrůdy. Díky tomu vždy 100% víte, co kupujete a co můžete od dané kávy očekávat. Cerrado Dulce ale není první káva z dílny Dopraženo!, kterou jsme ochutnali. Podívejte se například na naší recenzi Dopraženo! Italská.

Káva ze srdce Brazílie

Brazílie Cerrado Dulce je kombinací odrůd Bourbon a Mundo Novo. Odrůda Bourbon je typická svou nízkou odolností vůči chorobám a silnému větru, na druhou stranu ale disponuje komplexní chutí, charakteristickou aciditou a plným tělem. Křížením odrůd Bourbon a Typica vznikla varieta Mundo Novo. Jedná se o nejrozšířenější brazilský kávovník, především díky své odolnosti vůči nemocem. Stejně jako Bourbon má plné tělo, avšak mnohem nižší aciditu. Oblast Cerrado je hned po Amazonii druhým největším biomem Jižní Ameriky a jedním z největších komplexů savan a lesů na světě. Brazílie Cerrado Dulce je zpracována suchou metodou a následně pražena na tmavější stupeň, konkrétně Full City.

Odrůdy Bourbon a Mundo Novo pražené stylem Full city zajišťují velmi příjemnou čokoládovou chuť kávy.

Výrazná hořkost vám učaruje

Jakmile otevřete balení, ucítíte velmi intenzivní aroma tmavě pražené kávy. Už z její vůně je jasně patrný náznak hořkého kakaa, které je následně dominantní i po ochutnání. Kyselost je v tomto případě minimální, převažuje zde silná a intenzivní hořkost s příjemnými dozvuky čokolády. Samozřejmostí je plné tělo a dlouhotrvající chuť. Pokud jste milovníky tmavé a hořké kávy, rozhodně si přijdete na svoje.

Jak si ji připravit?

Cerrado Dulce je vhodná k přípravě jako espresso nebo pomocí moka konvičky. Po vyzkoušení obou způsobů musím říct, že mi mnohem více chutnala formou klasického shotu, ačkoliv z moka konvičky také chutná výborně. Problém je v tom, že je velmi snadné kávu s výraznou hořkostí v moka konvičce zkazit. Pokud si ale dáte pozor, aby se při přípravě káva nezahřála na přehnaně vysokou teplotu, nemáte se čeho bát.

Ať už preferujete moka konvičku nebo třeba pákový kávovar, Cerrado Dulce chutná skvěle.

Výborná cena

Za čtvrt kilové balení Brazílie Cerrado Duce zaplatíte v závislosti na datu pražení asi 200 korun, což je více než přijatelná cena. Půlkilové balení potom vyjde asi na 350 korun, takže ještě mnohem výhodněji. Vzhledem k intenzivní a plné chuti této kávy bych za ni byl ochotný zaplatit i o něco více, takže takto nastavenou cenu vnímám jako velké plus. Výsledný poměr ceny a kvality je pochopitelně výborný.

Tabulka cen pro Brazílie Cerrado Dulce
Obchod
Cena
Odkaz

Závěr: Ochutnejte a nebudete litovat

Brazílie Cerrado Dulce je po chuťové stránce opravdu velmi povedená káva, která zajisté potěší každého, kdo se rozhodne jí dát šanci. Za velké plus považuji především kvalitu zpracování a dostupnost všech důležitých informací. To vše dostanete za velice přívětivou cenu, která rozhodně bude velkým lákadlem pro milovníky kávy, kteří ale nechtějí za svůj oblíbený nápoj utrácet přehnaně moc peněz. Konečný poměr cena/kvalita je naprosto vynikající a nepochybuji o tom, že Cerrado Dulce od Dopraženo! si najde velké množství fanoušků. Pokud dáváte přednost hořké kávě s minimem acidity, zajisté si přijdete na svoje.

A pokud ne, podívejte se na náš žebříček nejlepších káv a vyberte si přesně podle svého gusta. Pro zastánce světlého pražení můžeme doporučit například Hipsterskou, kterou má na svědomí také Dopraženo!

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.