Jamaica Blue Mountain: Jak chutná nejlepší káva na světě? [recenze]

Naposledy upraveno: 11. února 2022

Jamajka rozhodně nepatří mezi největší producenty kávy na světě. Každoročně vyprodukuje pouhý zlomek toho, co světové kávové velmoci. I přesto si arabika z Jamajky drží ve světě kávy neotřesitelnou pozici. Jamaica Blue Mountain je dle názoru mnoha odborníků tou vůbec nejlepší kávou na světe. Čím si toto označení zasloužila? Oblast Blue Mountains se totiž vyznačuje perfektními podmínkami pro pěstování kávy, díky čemuž disponují kávová zrna z této oblasti jedinečnou chutí, do které se zamilovali milovníci kávy po celém světě. Díky Čajové zahradě jsme měli možnost tuto jedinečnou kávu také ochutnat a dnes se s vámi podělíme o naše zážitky.

Jamaica Blue Mountain
Publikováno: 11. února 2022
Upraveno: 11. února 2022
Autor recenze: Sebastián Okruhlica
Kategorie: Káva
Chuťový profil
10.0/10
Aroma
9.5/10
Původ a příběh kávy
10.0/10
Intenzita chuti
10.0/10
Cena
5.0/10
Celkové hodnocení
8.9
z 10 bodů

 

 

Jak si káva z Modrých hor drží svoji kvalitu

První kávovník se do Jamajky dostal už na začátku 18. století. Netrvalo dlouho a kávový byznys se zde rozjel naplno. Existují záznamy o tom, že už v 19. století byla Jamaica Blue Mountain velice žádaná a považována za kávu prvotřídní kvality. Jak je ale možné, že zrovna na Jamajce existují ideální podmínky pro pěstování kávovníků? Svůj podíl na tom má hned několik faktorů. Prvním z nich je samotná půda. Dnešní Jamajka totiž leží v místech, kde v prehistorických dobách docházelo k častým výbuchům sopek. Z toho důvodu je tamní půda bohatá na minerály, což ji činí mimořádně úrodnou. Dalším faktorem je velké množství srážek, které je pro tuto oblast typické. Ty způsobují, že v oblasti Blue Mountains bývá po celý rok mlha, která mimochodem způsobuje, že se pohoří na první pohled může zdát namodralé, což dalo za vznik i jeho jménu.

Jamaica Blue Mountain zraje déle než průměrná káva, jelikož se jí dostává méně světla. Charakteristická jsou pro ni také velká zrna. Jamajka si svoji kávu pochopitelně chrání, proto se pod označením Jamaica Blue Mountain může prodávat pouze káva, která prošla důkladnou kontrolou a schválila je The Coffee Industry Board of Jamaica. Pro dosažení maximální možné kvality jsou zrna Jamaica Blue Mountain baleny do dřevěných sudů, které dokáží udržet ideální vlhkost vzduchu (asi 11,5 %), což se následně pozitivně promítne na výsledné chuti. S každým balením Jamaica Blue Mountain tedy máte jistotu, že se vám dostane kávy té nejvyšší možné kvality.

Jamaica Blue Mountain vypadá parádně i po stránce designu.

Jedinečná chuť, která vám učaruje

O chuti Jamaica Blue Mountain s radostí básní kávoví odborníci po celém světě. Je charakteristická intenzivní vůní, která vás ohromí, jakmile balení poprvé otevřete. Už z jejího aroma poznáte, že máte co dočinění s něčím speciálním. Na internetu se můžete dočíst, že Jamaica Blue Mountain má krásně plné tělo, středně kyselou chuť bohatou na tóny ovoce a kakaových bobů, přičemž najít v ní můžete i dozvuky ořechů nebo květin. Osobně si myslím, že takovýto popis ani zdaleka neodráží to, jak tato káva doopravdy chutná. Její chuťový profil je totiž perfektně vybalancovaný a jakmile ji poprvé ochutnáte, bude se vám takový popis její chuti zdát nedostatečný. Jamaica Blue Mountain rozhodně nepatří mezi špičku na trhu jen tak náhodou. Abyste ale dokázali naplno ocenit její chuť, musíte ji ochutnat sami.

Jak si ji připravit?

Pro maximální požitek se doporučuje použít asi 7 gramů kávy na jeden šálek o objemu zhruba 200 ml. Zároveň se uvádí, že je nejlepší ji připravovat pomocí french pressu nebo chemexu, případně jiné filtrovací metody. Osobně si ale myslím, že nic nepokazíte ani přípravou v moka konvičce nebo ve vašem kávovaru. Pokud si chcete Jamaica Blue Mountain opravdu vychutnat, je lepší použít raději o něco více kávy, díky čemuž bude její chuťový profil mnohem výraznější.

Jakmile tuhle kávu ochutnáte, pochopíte, že se za ni vyplatí připlatit.

Za špičku na trhu si musíte připlatit

Je zcela pochopitelné, že když se kávy takovéto kvality za rok vyprodukuje mimořádně málo, promítne se to i na její ceně. Poptávka je zkrátka obrovská. Naprostá většina kávových zrn Jamaica Blue Mountain totiž putuje do Japonska, které každoročně odkoupí až 70 % (podle některých zdrojů dokonce i více) její veškeré produkce. Za 50 gramové balení na eshopu Čajová zahrada zaplatíte necelých 400 korun, setkat se můžete ale i s mnohem vyšší cenou. Kilové balení potom v závislosti na prodejci stojí od 5 000 Kč výše. Rozhodně se tedy nejedná o kávu, kterou si průměrný člověk může dopřávat každý den.

 

Závěr: Tohle se vyplatí vyzkoušet!

Jamaica Blue Mountain je opravdu prvotřídní káva, která rozhodně stojí za ochutnání. Cenově se sice pohybuje v astronomických výšinách, nicméně pokud si chcete čas od času udělat radost nebo například obdarovat někoho z blízkých, balení o 50 gramech je vcelku dostupná možnost jak toho dosáhnout. Určitě toho nebudete litovat. Každý, kdo kávu opravdu miluju a nedá na ni dopustit, by měl alespoň jednou za život ochutnat něco skutečně speciálního.

Koupit Jamaica Blue Mountain za nejlepší cenu

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.