Costa Rica Tarrazu: Cenově dostupná káva s nádechem exkluzivity [recenze]

Naposledy upraveno: 8. února 2022

Kostarika je pro většinu z nás středoevropanů takovým rájem na zemi. Průměrné teploty tam neklesnou pod pětadvacet stupňů celsia a kromě úžasných pláží disponuje tahle malá země také krásnou přírodou. Málokdo ale ví, že hlavními vývozními artikly jsou už od 19. století banány a káva. Jak asi tušíte, nás zajímá především to druhé a díky společnosti GourmetKáva jsme dostali příležitost jednu takovou kávu vyzkoušet. Jaká byla? To se dozvíte v dnešní recenzi.

Kostarika Tarrazu
Publikováno: 8. února 2022
Upraveno: 8. února 2022
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Káva
Chuťový profil
9.5/10
Aroma
9.0/10
Původ a příběh kávy
9.0/10
Intenzita chuti
9.0/10
Cena
10.0/10
Celkové hodnocení
9.3
z 10 bodů

 

Nejlepší cenu pro Kostarika Tarrazu najdete na Heureka.cz
Zkontrolovat cenu

Pár vlastností, které by vám neměly uniknout

Pokud jste někdy z eshopu Gourmet Káva něco objednávali, možná jste si všimli, že používají stejný systém, jaký jsme vychvalovali třeba v recenzi kávy Hipsterská od Dopraženo! Obal kávy totiž jasně odráží intenzitu pražení. Zatímco černé obaly obsahují tmavě pražené kávy, ty hnědé jen středně pražené. Na první pohled tak můžete mít jasno o základní vlastnosti kávy.

My na recenzi dostali tmavě praženou kostarickou kávu z vyhlášeného regionu Tarrazu. Jedná se o odrůdu Caturra, která je zpracována mokrou metodou a poté pražena na stupeň City+. Že se jedná o arabiku není snad ani nutné zmiňovat - Kostarika dbá na kvalitu své kávy tolik, že je dokonce legislativně zakázáno pěstování robusty.

Tmavé obaly značí tmavé pražení, světlejší pak světlé.
Tmavé obaly značí tmavé pražení, světlejší pak světlé.

Jako dělaná do moka konvičky i frenchpressu

Na eshopu GourmetKáva.cz ale bohužel nikde nenajdete informaci o tom, zda jsou jednotlivé kávy vhodné na filtr, nebo na espresso, což je podle nás trochu škoda. Jedná se o tmavě praženou kávu, ke kterým nám většinou více sedí spíše příprava na espresso, a proto jsme i tentokrát použili naši oblíbenou moka konvičku od značky Bialetti. Kromě toho se ale káva hodí i do pákových či automatických kávovarů, jejichž žebříček jsme pro vás také zpracovávali. Někteří recenzenti na oficiálních stránkách rovněž doporučují použití french pressu.

Nepřehlédněte: Kolik šálků kávy za den vypít? Co je ještě zdravé a co už škodí?

Neuvěřitelně vyvážená káva konkurující těm prémiovým

Přestože cenově vychází Costa Rica Tarrazu opravdu velmi dobře, chuťově bychom se nebáli ji zařadit mezi skutečně prémiové kávy a jedná se o arabiku, která nás opravdu bavila. I přes samotný obal káva totiž velmi příjemně voní, je možné cítit nasládlé náznaky karamelu doprovázené lehkými tóny kakaa. V chuti pak převažují nasládlé tóny čokolády a zmiňovaného karamelu. Závěr je hezky kulatý, příjemně hořký s kořeněnými tóny. Káva tak disponuje jen velmi decentní kyselostí. Jestli máte aciditu v kávě rádi, tak vás zaručeně potěší třeba Hipsterská káva od společnosti Dopraženo!, kterou jsme také recenzovali.

Možná až směšně nízká cena

Musíme se přiznat, že samotná káva nás opravdu extrémně zaujala už od chvíle, kdy jsme poprvé ucítili její vůni. A to jsme ještě nevěděli, kolik přesně stojí. Za čtvrtkilové balení totiž zaplatíte jen bezmála 140 korun a to je podle nás opravdu velmi příjemná cena. Pro srovnání - třeba stejné množství kávy Ponto Alegre z našeho žebříčku nejlepších arabik stojí hned 250 korun.

Nejlepší cenu pro Kostarika Tarrazu najdete na Heureka.cz
Zkontrolovat cenu

Závěr: Skvělá káva za super cenu

Nechcete už pít obyčejné supermarketové kávy, ale zároveň se bojíte, že drahé prémiové kávy nedokážete ocenit? Skvělá střední cesta je právě Costa Rica Tarrazu. Ta se cenově dost blíží supermarketovkám, ale kvalitou naopak těm prémiovým. A vzhledem k vyváženému chuťovému profilu je to skvělá volba také pro začínající kávové degustátory, kteří se teprve učí rozlišovat jednotlivé chutě.

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.