Články o kávě

Plnitelné kávové kapsle: Vyplatí se tenhle trend vyzkoušet?

Kapslové kávovary představují obrovský trend poslední doby. A není se čemu divit, vždyť nabízí v zásadě velmi jednoduchou a hlavně rychlou přípravu kávy, která na domácí poměry chutná opravdu dobře. Pákový kávovar to sice není, ale pro většinu lidí jsou kapsle zcela dostačující. Jenže takový kávovar produkuje mnoho odpadu ve formě hliníkových kapslí. Jenže jsou plnitelné kapsle dobrá volba? Na to se podíváme v tomto článku. 

Co jsou plnitelné kapsle zač? 

Ze všeho nejdříve bychom, se měli podívat na to, co jsou plnitelné kapsle zač. A pokud jste o nic nikdy neslyšeli, můžete si je představit jako imitaci jednorázové hliníkové kapsle, která je ale z nerezu, a tudíž je mnohem odolnější. Kromě kapsle jako takové obsahuje balení většinou ještě přelepky, s jejichž pomocí nerezovou kapslí po naplnění kávou přelepíte. Až si připravíte kávu, kapsli jednoduše opláchnete a můžete ji znovu naplnit. Jediným vzniklým odpadem je tak zmíněná přelepka, která je ale podstatně šetrnější k přírodě než celá kapsle. 

Jaké jsou výhody plnitelných kapslí? 

Ať už sáhnete po plnitelných kapslích pro nespresso nebo pro dolce gusto, spojují je v podstatě naprosto totožné vyhody, kvůli kterým stojí za zvážení. Jsou to zejména: 

Ušetříte nějaké peníze 

Plnitelné kapsle vychází bezpochyby levněji než ty jednorázové. Přece jenom samotnou nerezovou kapsli seženete i s přelepkami do 500 korun a její životnost je při správném používání víceméně neomezená. Naproti tomu třeba kvalitní kapsle, které jsme zmiňovali v našem žebříčku nejlepších kapslí pro nespresso stojí opravdu docela dost peněz a jejich pravidelné pití několikrát denně se rozhodně prodraží.  

-
Plnitelné kapsle jsou zajímavou alternativou k normálním kapslím.

Můžete experimentovat s kávou 

Asi hlavní benefit, který v plnitelných kávových kapslích coby milovníci kvalitní kávy vidíme, je možnost experimentovat. Pokud doma máte více balení kávy, můžete si vždy namlít do kapslí čerstvá zrna a zkoumat třeba to, jaké množství kávy je nejlepší nebo si k samotným mletým zrnům přidat třeba trošku třtinového cukru po vzoru kubánské kávy. Možností máte zkrátka a dobře opravdu mnoho, což pro již připravené kapsle většinou neplatí. 

Uděláte něco pro přírodu

I když se pomalu začíná ukazovat, že kávové kapsle vlastně nepředstavují z hlediska ekologie tak šílený problém, jak se ještě před pár lety myslelo, stále produkujete relativně dost odpadu. Tím spíš, když pijete třeba 5 kávových kapslí denně. Naproti tomu použitou kávu z plnitelných kapslí můžete dát například do kompostu nebo pro ni najít jiné využití. A tím, že vyhazujete po každé přípravě jen přelepku není pochyb, že vyprodukujete podstatně méně odpadu. Na druhou stranu se však hodí podotknout, že i výrobci kapslí se dnes již velmi snaží a umožňují například použité kapsle zasílat k recyklaci. 

Jaké jsou nevýhody plnitelných kapslí? 

Na druhou stranu se ale hodí zmínit, že plnitelné kapsle mají i určitě nevýhody, pro které byste měli jejich nákup důkladně promyslet. Jedná se zejména o: 

Nutnost pravidelné údržby

Asi nejvýraznějším negativem je nutnost pravidelného umývání kapslí včetně následného plnění a lepení přelepky. Jestliže pro vás hlavním benefitem kapslí byla rychlá a nenáročná příprava, tento benefit u plnitelných kapslí tak trochu odpadá. Na druhou stranu však dlužno podotknout, že nerezovou kapsli stačí zbavit kávy a opláchnout pod tekoucí vodou, takže ani příprava není extrémně náročná. 

Nutnost jemného mletí kávy 

Poněkud časově náročnější však pro někoho může být samotné mletí kávy. Příprava kávy jako takové totiž trvá v kapslovém kávovaru jen chvíli a pro správnou extrakci a tedy intenzivní chuť kávy je zapotřebí mít zrna namletá opravdu najemno. V případě ručních mlýnku to může chvíli trvat, ovšem můžeme vás ujistit, že výsledek stojí za to. 

-
Opravdu jemné mletí vyžaduje kvalitní mlýnek. 

Jaké plnitelné kapsle vybrat? A jakou kávu do nich použít? 

Pokud jde o plnitelné kapsle, vyrábí je celá řada výrobců a ve skutečnosti mezi jednotlivými produkty většinou nejsou žádné závratné rozdíly. V případě, že vás plnitelné kávové kapsle zaujaly, tak můžete prozkoumat třeba některé z těchto produktů: 

 

No a pokud jde o výběr vhodných káv, tak doporučujeme se zaměřit na naše žebříčky nejlepších káv ze supermarketu a nebo srovnání nejlepších káv, které jsme zatím ochutnali.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.