Články o kávě

Jak vybrat mlýnek na kávu? A jaký doporučujeme?

Je-li pro vás káva něco více než jen obyčejný životabudič, nepochybně preferujete možnost namlít si kávová zrna těsně před přípravou svého oblíbeného nápoje. Káva díky tomu zůstane déle čerstvá, výsledná chuť je mnohem lepší, z přípravy kávy se stává rituál a navíc se neochudíte o tu úžasnou vůni. Abyste si kávu mohli namlít, logicky potřebujete mlýnek. Víte ale, podle čeho ho vybrat a na co si dát pozor? Říká se, že pokud máte omezené množství peněz na koupi mlýnku a kávovaru, měli byste si koupit co nejlepší mlýnek a šetřit na kávovaru. Ačkoliv se to neznalému člověku může zdát jako nesmysl, je to pravidlo, kterého byste se měli držet. Kvalitní mlýnek je totiž naprostý základ. 

V dnešním článku se proto podíváme na základní rozdělení mlýnků a krátce si je specifikujeme. Díky tomu budete při nákupu tohoto veledůležitého náčiní vědět, na co si dát pozor a čemu se vyhnout. 

Sekací nože nebo mlecí kameny? Odpověď je jasná

Hned na úvod se podíváme na základní rozdělení mlecího systému. První variantou jsou klasické sekací nože, které se nápadně podobají těm v mixéru. Jedná se o velmi jednoduchou technologii, se kterou se setkáte u levnějších elektrických mlýnků. O sekacích nožích si musíte zapamatovat jednu jedinou věc – vyhněte se jim obloukem! Kávová zrna nasekaná v takovém mlýnku budou nerovnoměrně velká, výsledná chuť nebude vůbec dobrá a při vyšších otáčkách se navíc často zahřívají a tím kávu nenávratně kazí. Mlýnek se sekacími noži se hodí tak maximálně na koření, na kávu však nikoliv. 

Druhou variantou jsou mlecí kameny. Vzdálenost mezi kameny určuje, jak velké kousky zrn se mezi ně vejdou. Díky tomu je namletá káva více uniformní, protože velké kousky se mezi kameny nevejdou a musí být nejprve rozemleté. Výsledná chuť je proto mnohem více vybalancovaná. 

-
Kvalitní mlýnek na kávu musí mít mlecí kameny.

I mlecí kameny můžeme dále rozdělit

Rozhodnout se, že chcete mlýnek s mlecími kameny ale ani zdaleka nestačí. Existuje totiž několik typů mlecích kamenů. V první řadě rozdělujeme ploché a kónické mlecí kameny a následně je rozlišujeme také podle použitého materiálu. Vybírat mezi plochými a kónickými kameny může být poněkud náročné. Dohady o tom, který systém je lepší, neustále trvají a nelze jednoznačně říct, že by se jeden typ hodil pro každou situaci. Ploché kameny jsou obecně vzato vhodnější pro dosažení rovnoměrnějšího namletí, ale mají několik nevýhod. Vyžadují mnohem více energie než kameny kónické, proto se s nimi setkáte zpravidla jen u elektrických mlýnků. Navíc jsou poměrně hlasité a velmi rychle se můžou přehřát. Jejich údržba je také mnohem náročnější. Kónické kameny jsou naopak více náročné na výrobu – vzhledem k jejich tvaru je mnohem jednodušší je vyrobit vadně. 

Pokud jde o použitý materiál, ve většině případů si lépe povede keramika. Ocelové kameny jsou sice z výroby mnohem ostřejší, po čase se ale celkem dost otupí. Z toho důvodu je čas od času potřeba je brousit. Po nějaké době se ale stejně nevyhnete tomu, že je budete muset zcela vyměnit. Navíc jsou dost náchylné k přehřátí, čímž kazí kvalitu kávy. Naopak keramické kameny jsou velmi odolné a pokud vám mlýnek například nespadne nebo se do něj nedostane nějaký tvrdý materiál, vydrží vám v podstatě na neomezenou dobu. Kdybychom měli vše výše uvedené shrnout do jedné věty, pro naprostou většinu situací bychom doporučili mlýnky s keramickými kónickými kameny. 

Ruční, nebo elektrický mlýnek? Rozdíl je hlavně v penězích

S ručním mlýnkem se nadřete. Obzvláště pokud vypijete kávy hodně, během mletí se rozhodně trochu zapotíte. S elektrickým mlýnkem si podobné starosti dělat nemusíte. Ale na oplátku za něj budete muset více zaplatit. V podstatě je to z velké části pouze otázka peněz. V ceně méně kvalitního elektrického mlýnku totiž seženete prvotřídní ruční mlýnek, který bude kvalitou v úplně jiné lize. Výhoda ručního mlýnku spočívá i v jeho velikosti. Zatímco elektrický mlýnek si s sebou vezmete na cesty jen těžko, ruční mlýnek bez problému sbalíte i do malého batohu. Výhodou většiny elektrických mlýnků je naopak možnost měřit množství namleté kávy a kdykoliv proces zastavit. To s ručním mlýnkem musíte správné množství odhadnout předem. Při rozhodování mezi elektrickým a ručním mlýnkem tedy hodně záleží na tom, co od mlýnku očekáváte. 

-
Elektrický mlýnek vám ušetří spoustu práce.

Je libo espresso? Pozor na hrubost mletí!

Při výběru mlýnku na kávu také musíte zvážit, jak si ji budete chtít následně připravit. Pokud jste velkým milovníkem espressa, může být výběr mlýnku trochu oříšek. Ne všechny mlýnky totiž dokážou namlít kávová zrna dostatečně najemno. Pozornost byste měli věnovat také mechanismu, pomocí kterého se mění hrubost mletí. Levnější mlýnky se totiž někdy nastavují pomocí dotahování nebo povolování šroubku, což v praxi znamená, že jakmile jím trochu pootočíte, budete velmi těžko hledat stejnou pozici, ve které jste ho měli předtím. A nic není otravnějšího, než se znovu snažit najít ten ideální stupeň, který vám vyhovuje a na který jste zvyklí. 

U kvalitnějších ručních mlýnků se však setkáte spíše s otočným kolečkem, u kterého si pouze stačí zapamatovat počet „kliknutí”, o který musíte kolečko otočit. Naopak elektrické mlýnky se zpravidla nastavují na displeji, setkat se však můžete i s páčkou nebo otočným kolečkem. 

-
Svou kuchyni si můžete vyzdobit i stylovým retro mlýnkem.

Důležitým faktorem je cena

Jak už jsem psal v úvodu, mlýnek na kávu je něco, do čeho se vyplatí investovat. Šetřit se dá na kdečem, ale na mlýnku ne. Se špatným mlýnkem si dobrou kávu nepřipravíte, ani kdybyste se stavěli na hlavu. Je ale samozřejmé, že ne každý si může dovolit ten nejdražší mlýnek na trhu. To ale vůbec ničemu nevadí. Především kvalitní ruční mlýnky se dají sehnat i za vcelku rozumné ceny. Pokud hledáte spíše elektrickou verzi, budete si pochopitelně muset připlatit. 

A jaké mlýnky doporučujeme? Z ručních mlýnků je to jednoznačně legendární cenově dostupný Hario MINI MILL SLIM PLUS nebo pro náročnější zákazníky vhodnější Timemore Chestnut Nano. Fanoušci elektrických mlýnků na druhou stranu ocení levnější Baratza Encore nebo propracovanější Fellow ODE.

Pestrou nabídku ručních mlýnků najdete také v našem žebříčku nejlepších ručních mlýnků

Věříme, že vám náš článek s výběrem mlýnku na kávu pomohl. Pokud máte přesto nějaké otázky, neváhejte se na nás obrátit v komentářích.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.