Bialetti Esperto Grani: Autentická chuť italského espressa u vás doma?

Naposledy upraveno: 3. září 2022

Italské espresso se v průběhu let stalo nesmírně žádaným a mnoho tuzemských pražíren se předhání v tom, čí espresso směs je více italská. A z určitého úhlu pohledu se není čemu divit – zatímco světle pražená kyselejší káva není po chuti každému, tmavě praženou arabikou s tóny čokolády a oříšků potěšíte většinu lidí. Existuje přitom jen málo značek, které by byly pro Itálii tak charakteristické, jako Bialetti. A na jejich kávu, jak jinak než italskou, se podíváme v naší dnešní recenzi.

Bialetti Esperto Grani
Publikováno: 3. září 2022
Upraveno: 3. září 2022
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Káva
Chuť
8.0/10
Aroma
7.0/10
Původ a příběh kávy
6.0/10
Cena
9.0/10
Intenzita chuti
8.0/10
Celkové hodnocení
7.6
z 10 bodů

 

Vyzkoušejte Esperto Grani z oficiálního obchodu

Co je Bialetti Esperto Grani vlastně zač?

Bialetti nabízí celou řadu různých káv – od těch vytvořených přesně na moka konvičku, přes různé směsi arabiky a robusty až po aromatizované kávy. A jelikož my nejsme příznivci obrovské porce kofeinu, jakým disponuje třeba námi recenzovaná Black Insomnia, rozhodli jsme se sáhnout po Esperto Grani, což je 100% arabika disponující podle etikety světlým pražením. Obecně totiž platí, že robusta má více kofeinu, což detailněji rozebíráme v našem článku o rozdílech mezi arabikou a robustou. K samotné kávě se ale hodí ještě podotknout, že po rozbalení na vás rozhodně nečekají kdo ví jak světlá zrna – ba naopak byla podle mého názoru ještě o trošku tmavší než zrna na jiné středně pražené kávě, se kterou jsem barvu porovnával.

Bialetti Esperto Grani

Jak Bialetti Esperto Grani chutná?

V naší recenzi rozhodně musíme uvést, že Bialetti Esperto Grani je taková obyčejná supermarketovka. Jasně, u nás se sice najdou eshopy, které ji prodávají kolem 400 korun, ale přímo v Itálii jsme si koupili půlkilové balení za zhruba 240 korun a to je cenovka, která má skutečně blíže kávám ze supermarketu než nějakým prémiovým produktům. Jen těžko se tedy srovnává třeba s produkty, které jsme zařadili do našeho srovnání nejlepších káv, které jsme ochutnali. Přesto bychom se ale neopovažovali tvrdit, že je špatná. Udělali jsme si ji v moka konvičce, na kterou je spolu s klasickým kávovarem nejčastěji doporučovaná a upřímně řečeno nebyla vůbec špatná. Ve vůni dominují zejména tóny sušeného ovoce a květin, ale po stránce chuti je nejpatrnější zejména čokoláda a oříšky, což je pro italskou kávu typické. Káva má lehce kyselé podtóny, ale rozhodně to není něco, co by nějak narušovalo celkové vnímání chuti.

Co říkáme na cenu?

V poměru ceny a kvality vychází Bialetti víc než dobře. Přeci jenom za půl kila kávy zaplatíte i v našich končinách většinou kolem 350 korun a to rozhodně není špatné. Jestli tedy máte doma moka konvičku a nevíte, jakou kávu do ní vyzkoušet, Bialetti rozhodně může být řešením. Koneckonců, Bialetti jako výrobce funguje už od roku 1919 a právě jejich moka konvičky jsou naprosto vyhlášené. I proto jsme je zařadili do našeho článku s tipy na nejlepší kávové dárky – jestli máte ve svém okolí někoho, kdo má kávu opravdu rád, moka konvička spolu s touto kávou je skvělá volba.

Vyzkoušejte Esperto Grani z oficiálního obchodu

No a to by od nás pro dnešní krátkou recenzi kávy od Bialetti bylo všechno. Máte k ní nějaké otázky? Neváhejte se zeptat v komentářích.

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.