Julietta Nero: Španělské kávové potěšení [recenze]

Naposledy upraveno: 3. února 2022

Věděli jste, že Španělsko je jedinou zemí v Evropě, která pěstuje kávu? Ačkoliv se nachází na jižním pobřeží našeho kontinentu a i během ledna si Španělé mohou užívat příjemně teplé počasí, podmínky k pěstování kávy tam nejsou ani zdaleka ideální. To však neplatí, pokud se z pevninského Španělska přesuneme na Kanárské ostrovy nacházející se v severním Atlantiku nedaleko pobřeží Maroka. Jak nám káva z jedné z nejseverněji položených plantáží na světě chutnala? Nestačili jsme se divit!

Julietta Nero
Publikováno: 3. února 2022
Upraveno: 3. února 2022
Autor recenze: Sebastián Okruhlica
Kategorie: Káva
Chuťový profil
9.5/10
Aroma
9.5/10
Původ a příběh kávy
8.5/10
Intenzita
9.0/10
Cena
7.5/10
Celkové hodnocení
8.8
z 10 bodů

 

Nejlepší cenu pro Julietta Nero najdete na Heureka.cz
Zkontrolovat cenu

Slovenské pražení na italský způsob

Kávová zrna z Kanárských ostrovů nejsou příliš rozšířená, neboť se jich tam každý rok vypěstuje mezi čtyřmi až pěti tunamy. I proto se jejich cena pohybuje relativně vysoko. Stoprocentní arabika Julietta Nero je pražená, stejně jako každá jiná Julietta, na Slovensku. Zdejší pražírna dělá ráda kávu v italském stylu, který je charakteristický velmi silným stupněm pražení. Julietta Nero ale ve skutečnosti prošla pražením středním. Chuťově ale klasickou italskou kávu dost silně připomíná. I proto si ji vychutnáte především jako espresso, ale z osobní zkušenosti mohu vřele doporučit také přípravu pomocí moka konvičky.

Julietta Nero disponuje velmi intenzivním pražením, které jsme si zamilovali.
Julietta Nero disponuje velmi intenzivním pražením, které jsme si zamilovali.

Perfektní chuťový profil

Když přijde na hodnocení chuti, je velmi těžké být zcela objektivní, jelikož každý z nás má zkrátka rád něco jiného. Kde jeden cítí jemné a lahodné tóny ovoce, druhý nemůže vystát přehnaně vysokou kyselost. Já osobně si rád vychutnám především hořkou kávu s nádechem čokolády nebo karamelu, bez zbytečné kyselosti. A tady jsem si teda rozhodně přišel na svoje. Julietta Nero je výrazná, ale ne přehnaným způsobem. V každém doušku ucítíte plné tělo bohaté na silné tóny čokolády a karamelu. Všechno podtrhuje velice jemná kyselost, která ale nijak nenarušuje chuť jako celek.

Lahodná a intenzivní vůně

Vůni dobré kávy se jen tak něco nevyrovná. Je ale pravda, že někdy je káva trochu mdlá a její vůně není nikterak výrazná. Julietta Nero je přesný opak. Okamžitě po otevření ucítíte velice intenzivní a plnou vůni čokolády, která vám naprosto učaruje. Říká se, že každý by si měl mlít kávu doma těsně před přípravou kávy. V tomto případě to platí dvojnásob, protože vůně, která se vám rozline po kuchyni, je opravdu úžasná.

Jestli hledáte příjemně čokoládovou kávu, je Julietta Nero tou pravou volbou.
Jestli hledáte příjemně čokoládovou kávu, je Julietta Nero tou pravou volbou.

Za španělskou kávu si připlatíte

Jak jsem psal o pár řádků výše, káva ze Španělska je poměrně netradiční záležitostí, což se odráží i na její ceně. Za kilové balení Jullietta Nero na eshopu tvakava.cz zaplatíte necelých 600 korun, což ji řadí do kategorie dražších káv. Pokud si ale rádi vychutnáte opravdu kvalitní a dobrou kávu, nebudete litovat. Káva vám přijde v papírovém sáčku s jednosměrným ventilem a vzduchotěsným uzávěrem, takže si i po delší době zachová svoji úžasnou vůni a chuť.

Nejlepší cenu pro Julietta Nero najdete na Heureka.cz
Zkontrolovat cenu

Jak si kávu připravit?

Dobrým espressem nikdy nic nepokazíte. Julietta Nero chutná jako espresso opravdu skvěle a mohu ji vřele doporučit. Pokud máte rádi moka konvičku, rozhodně jí dejte šanci také! Jenom dejte pozor na to, abyste ji zchladili hned, jakmile začne prskat, jinak byste riskovali, že výsledná káva bude mít nepříjemnou hořkou pachuť. Když jsem Juliettu Nero ochutnával, vyzkoušel jsem ji kromě espressa připravit také jako klasické cappuccino nebo flat white. Pokud jste fanoušky mléčných nápojů, ale vadí vám na nich, že mají poněkud slabou chuť, rozhodně budete mile překvapeni. Julietta Nero je dost výrazná, takže i přes mléko si budete moct vychutnat její charakteristickou chuť.

Pár slov na závěr

Ještě jednou musím zopakovat, co už jsem dříve napsal. Každý máme jiné chuťové pohárky a všichni preferujeme něco jiného. Pokud ale budu mluvit sám za sebe, Julietta Nero patří k tomu nejlepšímu, co jsem za poslední dobu ochutnal. Má krásně plné tělo, výraznou chuť, silné aroma a doprovázejí ji opravdu perfektní chuťové tóny čokolády a karamelu. Jste-li fanouškem přesně těchto chuťových vlastností, nad ničím nepřemýšlejte a dejte jí šanci!

Pro dnešek je to vše, ale na našem webu najdete spoustu dalších recenzí a srovnání všech možných druhů káv. A pokud přece jenom nenajdete to, co zrovna hledáte, napište nám do komentáře, na jakou kávu bychom si měli posvítit příště.

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.