Brazílie Facenda: Úžasná káva pro každý den [recenze]

Naposledy upraveno: 15. prosince 2021

O Brazílii už v souvislost s kávou slyšel snad každý. Jedná se o největšího světového exportéra zeleného zrna, jehož roční produkce převyšuje neuvěřitelných 3,5 milionu tun kávy. Kromě toho, že tamní pěstitelé vynikají ve kvantitě produkované kávy se ale rozhodně nedá říct, že by nějak zanedbávali kvalitu. A Brazílie Facenda, kterou jsme do dnešní recenze získali od Latino Café / Čajové zahrady, je toho jasným důkazem.

Latino Café Brazilie Facenda
Publikováno: 15. prosince 2021
Upraveno: 15. prosince 2021
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Káva
Chuťový profil
9.0/10
Aroma
8.5/10
Původ a příběh kávy
8.0/10
Intenzita chuti
8.0/10
Cena
9.0/10
Celkové hodnocení
8.5
z 10 bodů

 

 Pár zajímavostí o kávě z Brazílie

Brazilská Facenda je standardně považována za velmi kvalitní a chutnou arabiku. Jedná se totiž o odrůdu Bourbon, která patří k nejstarším odrůdám. Jistě si mnozí z vás vybaví analogii se známým alkoholem a ta samozřejmě není náhodná. Francouzi tuto kávu totiž získali darem od Holanďanů a následně jej pěstovali primárně na ostrově Reunion, pro který se v té době však používal název Bourbon. Dnes se tato odrůda pěstuje primárně pro vysokou výnosnost i vyšší rezistenci k určitým typům chorob.

Brazilská Facenda je velmi kvalitní kávou.

Jako dělaná na espresso, ale nic nezkazíte ani filtrem

Brazilská Facenda je upřímně řečeno nejlepší, pokud máte buď automatický, nebo pákový kávovar. Tehdy jednotlivé chuťové vlastnosti kávy vyniknou podle nás nejlépe. Na druhou stranu ani filtrem nic nezkazíte, ale musíte počítat s tím, že některé chuťové tóny mohou být lehce potlačeny a naopak budou dominovat spíše ovocnější tóny.

Po chuťové stránce nemáme co vytknout

Co v naší recenzi rozhodně stojí za vyzdvihnutí, je chuť kávy Brazílie Facenda. Tato arabika disponuje velmi příjemnou vůní, která působí naprosto vyváženě a dominují v ní zejména náznaky kakaa. A vlastně stejný pocit můžete mít i z chuťového profilu téhle kávy. Primárně totiž ucítíte opravdu hořké kakao, které ale postupně začnou střídat spíš tóny oříšků, přičemž v závěru přechází do nasládlých variací karamelu a cítit je možné také meruňky nebo jemné nuance sušených švestek. Při přípravě na filtru budou ovocnější tóny dominovat více.

Ve vůni této kávy najdete zcela zřejmé tóny kakaa.

Bezkonkurenční poměr ceny a kvality

To, co dělá tuhle kávu skvělou, je i poměr ceny a kvality, který nabízí. Za 200 gramové balení (bez ohledu na to, zda chcete kávu mletou či zrnkovou) zaplatíte 169 Kč, což upřímně řečeno není o moc více, než kolik zaplatíte za běžnou kávu ze supermarketu. Chuťový zážitek, který ale dostanete, bude, minimálně podle nás, mnohonásobně lepší.

 

Závěr: Skvělá káva na každý den

Jelikož káva disponuje skvělým poměrem ceny a kvality a opravdu dobře chutná, myslíme si, že má potenciál se pro mnoho z vás stát jasnou volbou pro každodenní pití. Je jasné, že pokud patříte ke zkušeným kávovým fajnšmekrům, možná se díváte po lepších kávách z mnohem vyšších cenových relací, avšak pro laiky a kávomily, kteří do světa výběrových arabek teprve vstupují, je to skvělý odrazový můstek. Dáte kávě Brazílie Facenda šanci?

 

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.