Články o kávě

Na co je dobrá kávová sedlina? A kdy se jejímu použití raději vyhnout?

Bez kávy si většina z nás svůj den nedokáže snad ani představit. A asi každý z nás se po dopití své oblíbené arabiky alespoň jednou zamyslel nad tím, že je škoda vyhazovat kávovou sedlinu. Napadá vás, co se s tzv. lógrem dá dělat? Pokud ne, máme pro vás hned několik tipů, co s ním dělat a k čemu je naopak kávová sedlina nevhodná.

K čemu je kávový lógr dobrý?

Kávová zrna prokazatelně obsahují obrovské množství různých sloučenin od vitamínů a minerálů přes kofein a taniny až po takové antioxidanty či diterpeny. A i když značná část těchto látek se stihne během pár vteřin vyextrahovat do šálku naší oblíbené kávy, dost sloučenin zůstane v kávové sedlině, která už není na přípravu kávy vhodná, ale stále se dá využít. Jak? Zkuste některý z těchto tipů:

Odpuzuje hmyz

I když pro člověka je kofein látkou oddalující únavu, pro hmyz může být dost toxický. A to je také jedním z důvodů, proč se můžete setkat s doporučením na použití kávové sedliny jako repelentu proti komárům, některým broukům i různým mouchám, které v létě umí být dost otravné. Neplatí to ovšem jen na člověka – kávovou sedlinu můžete umístit i na zahradu, čímž můžete odpudit některý hmyz napadající rostliny. Jasné ale je, že tato metoda není tak efektivní jako chemické sloučeniny.

Neutralizuje pachy

Jak jsme už zmiňovali dříve, kávová sedlina obsahuje mimo jiné dusík, který bývá považován za velmi dobrý pohlcovač pachů. Můžete se proto setkat i s doporučením použít na různé oblečení nebo do bot, abyste neutralizovali nepříjemný zápach. Někdo dokonce používá kávovou sedlinu na ruce po tom, co dokrájí cibuli nebo jinou aromatickou potravinu s tím, že dokáže zbavit ruce nepříjemného zápachu.

Kávovou sedlinu můžete teoreticky umístit třeba do lednice nebo do spíže, kde údajně pohltí nepříjemné pachy

Kávová sedlina jako hnojivo?

Pokud máte zahradu, nemusíte si s využitím kávové sedliny lámat hlavu. Jelikož podle detailních analýz obsahuje třeba dusík, vápník, fosfor či hořčík, což jsou látky nesmírně důležité pro správný vývoj celé řady rostlin. A aby toho nebylo málo, podle některých zdrojů vytahuje z půdy těžké kovy, jejichž výskyt je samozřejmě nežádoucí. Na druhou stranu se ale můžete setkat i s názory, že kofein může potlačit růst rostlin a to, kolik kofeinu v sedlině zůstane, záleží na druhu kávy i metodě přípravy. Nejlepší je proto vyzkoušet použití lógru na jednu rostlinku a podle toho se odrazit.

Podporuje růst vlasů

Kofein dává řada výzkumů do souvislosti s rychlejším růstem vlasů, a proto není od věci ani používání různých kofeinových šamponů, které poslední dobou nabírají na popularitě. Pokud chcete spíše než šampon využít kávovou sedlinu, samozřejmě můžete. Prostě ji stačí vmasírovat do vlasů a nechat pár minut působit. Poté si hlavu opláchněte a použijte šampon, na který jste klasicky zvyklí.

Může působit na celulitidu

Aby toho nebylo málo, některé výzkumy tvrdí dokonce i to, že kávový lógr může být použitý na celulitidu, protože zlepší průtok krve. Jelikož je náš tým ale čistě pánský, nemáme s tímto údajným pozitivním efektem žádné zkušenosti. Pokud by to některé čtenářky našeho blogu rády vyzkoušely, můžete nám dát vědět do komentářů pod článkem.

O kávové sedlině se toho můžete dočíst hodně. Všemu bychom ale rozhodně nevěřili.

Nevěřte všemu, co se říká

Na druhou stranu je ale nutné mít na kávovou sedlinu taky trochu kritický pohled. Občas se její účinky totiž dost přeceňují. Někde se můžete dočíst, že jelikož je káva kyselá, může lehce okyselit i vaši půdu, pokud ji použijete na zahradě. To je ovšem nesmysl, ona kyselost je prokazatelně rozpustná ve vodě a kyselý je tedy šálek vaší půdy. Mletá a použitá káva si ale zachová pH někde kolem 6,5 až 6,8. Zároveň podle provedených studií ani nezpůsobí větší výskyt červů v půdě – naopak došlo ke zvýšení míry jejich úmrtí v kompostu se sedlinou. Stejně tak se můžete dost často setkat i s doporučením dát si kávovou sedlinu na pleť. Jak ale zmiňují některé kosmetické blogy, kávová sedlina narozdíl od kosmetiky obsahující kávu nebo kofein příliš dobrá není. Mletá káva může obsahovat nestejnoměrné částice, které jsou navíc i různě velké a to může místo vytouženého peelingu způsobit spíše poranění pleti. Když už se tedy rozhodnete pro kávový peeling, buďte obezřetní a příliš na pleť netlačte.

No a to by od nás bylo pro tento kratší článek všechno. Máte nějaký svůj osvědčený tip, jak využíváte kávovou sedlinu? Dejte nám vědět do komentářů a inspirujte i ostatní čtenáře.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.