Jak nám chutnala káva z Kafe Francin? [recenze]

Naposledy upraveno: 18. července 2022

Asi nikoho nepřekvapí, že v redakci kávových listů milujeme ochutnávání nové kávy. Kdykoliv se naskytne příležitost vyzkoušet něco, co jsme dosud neochutnali, neváháme ani na vteřinu. V České republice naštěstí existuje nespočet úžasných pražíren, díky kterým o nové chuťové zážitky nemáme nikdy nouzi. Jednou z nich je pražská pražírna Kafe Francin, od které jsme nedávno dostali ochutnávkový balíček na recenzi. Jak nám chutnala? A vyplatí se ji vyzkoušet? Odpověď najdete na následujících řádcích.

Káva z Kafe Francin
Publikováno: 18. července 2022
Upraveno: 18. července 2022
Autor recenze: Sebastián Okruhlica
Kategorie: Káva
Chuťový profil
9.0/10
Aroma
9.0/10
Příběh a původ kávy
10.0/10
Intenzita chuti
9.0/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnocení
9.0
z 10 bodů

Pražírna z pražských Malešic

Kořeny Kafe Francin sahají do doku 2016, kdy byla v pražských Malešicích otevřena první pražírna. Od té doby se mnohé změnilo a kromě otevření nové kavárny v Holešovicích se pražírna musela přesunout do větších prostor. Kromě prodeje kávy nabízí Kafe Francin také různé kurzy a školení pro kávové nadšence. Na pražírnách výběrové kávy si nejvíce ceníme poskytování podrobných informací o původu a způsobu zpracování kávy, což dnes bohužel pořád není 100% pravidlem. Na eshopu Kafe Francin ale najdete všechny důležité informace včetně charakteristiky kávy a jejího příběhu. 

 Burundi Nemba Oro káva v sáčku

1. Burundi Nemba Oro Anaerobic

Historie kávy v Burundi sahá do 20. let minulého století. Od té doby produkce kávy několikrát přecházela tam a zpátky mezi soukromým a veřejným sektorem. Burundi Nemba Oro pochází z regionu Kayanza, který je charakteristický vysokým počtem pěstitelských stanic. Jednou z nich je i centrální stanice Nemba, podle které dostala káva svůj název. Jedná se o varietu Red Bourbon, která v regionu Kayanza patří mezi nejčastěji pěstované. 

Chuťová charakteristika:

Burundi Nemba Oro prošla anaerobním zpracováním, během kterého byla na 12 hodin umístěna spolu s kvasnicemi do vzduchotěsných betonových tanků, ve kterých pomalu fermentovala. Díky tomu získala svou charakteristickou extravagantní chuť. Výrazně v ní ucítíte rum a sušené ovoce, zároveň je zde ale patrné i kakao, což ve výsledku znamená velmi pěkně vybalancovanou chuť. 

Naše zhodnocení:

Hledáte-li originální kávu s trochu extravagantnější chutí, rozhodně si přijdete na svoje. Burundi Nemba Oro je chuťově velmi výrazná a rozhodně nebude po chuti každému. Pokud ale preferujete živější chuťové tóny a rádi s kávou tak trochu experimentujete, budete velmi spokojení.  

Chci vyzkoušet Burundi Nemba Oro

  -----

Rwanda Karambi 

2. Rwanda Karambi

Většina kávy vypěstované ve Rwandě v minulosti putovala do Belgie, dnes už je naštěstí dostupná po celém světě. Nejčastěji pěstovanou varietou je, podobně jako v sousední Burundi, Bourbon (případně Mibirizi, která z Bourbonu vychází). Region Nyamasheke, odkud Rwanda Karambi pochází, se rozprostírá na východ od jezera Kivu a z hlediska pěstování kávy se jedná o jednu z nejdůležitějších oblastí na západě země.  

Chuťová charakteristika:

Světle pražená Rwanda Karambi je výrazně ovocitá. Nejvýrazněji v ní ucítíte pomeranč a granátové jablko, v pozadí je ale opět znát i jemné tóny čokolády. Chuť je velmi dobře vybalancovaná a poměrně jemná. Asi není potřeba zdůrazňovat, že se jedná o kávu se vysokou aciditou, takže milovníci nekompromisní Itálie budou muset hledat o dům dál (ale nebojte, i vy si v nabídce Kafe Francin najdete svoje). 

Naše zhodnocení:

Rwanda Karambi je perfektní kafe na horké letní dny. Je svěží, ovocitá, lehká a celkově velmi příjemná. Pokud si rádi pochutnáte na kyselejší kávě, nebudete ani na chvíli litovat. Hledáte-li perfektně vybalancovanou ovocitou kávu na filtr, našli jste svého favorita. 

Vyzkoušet kávu Rwanda Karambi

 -----

Pražená káva Etiopie Debeka

3. Etiopie Debeka

Etiopie je svou kávou proslulá po celém světě. Podle legend káva dokonce pochází právě z Etiopie. V Etiopii jsou rozšířené variety, které nespadají do žádné přesně stanovení kategorie. Jedná se o kombinace všech možných variet, které se vyvinuli v průběhu let, jelikož káva v Etiopii má opravdu dlouhou a bohatou historii. Etiopie Debeka je pojmenovaná podle farmy nacházející se v regionu Guji, ze které pochází.  

Chuťová charakteristika:

Světle pražená Etiopie Debeka má výrazné ovocné a květinové tóny, které jsou pro kávu z této země typické. Meruňky, citrusy, jemné tóny karamelu v pozadí – to vše na vás čeká, pokud se rozhodnete této kávě dát šanci. Opět se jedná o skvělou volbu na letní měsíce, kdy si z ní můžete vykouzlit například perfektní espresso tonic.  

Naše zhodnocení:

Potrpíte-li si na kávu se střední aciditou, svěžími tóny ovoce a květin a výborně vybalancovanou chutí, Etiopie Debeka je pro vás jako dělaná. Jedná se o klasickou Etiopii, se kterou zkrátka nemůžete udělat krok vedle. 

Vyzkoušet Etiopie Debeka

 -----

 Indonésie Trenggiling

4. Indonésie Trenggiling

Je libo něco trochu netradičního? Ochutnejte kávu exotické Indonésie. Ta sice není tak populární a rozšířená jako káva ze srdce Afriky, rozhodně ale má co nabídnout. Na většině ostrovů tvořících Indonésii převládá pěstování robusty, i tady ale najdete výbornou výběrovou arabiku. Káva z Indonésie se vyznačuje velmi specifickou chutí. Důvodem je velká popularita hybridní metody zpracování kombinující v sobě prvky naturální a promité metody, které místní říkají giling basah. 

Chuťová charakteristika:

Plné tělo, kořenitost, sladký nádech, místy mírná zemitost. I tak by se dala káva z Indonésie ve zkratce charakterizovat. Indonésie Trenggiling není výjimkou, ačkoliv jsou v ní poměrně patrné i ovocné tóny, které v kávě z tohoto regionu příliš často neucítíte. Pražena je na střední stupeň, díky čemuž v ní vyniknou všechny chuťové složky (vybrat si ale můžete i tmavší stupeň pražení). 

Naše zhodnocení:

Indonésie Trenggiling nám velmi chutnala. Jedná se o něco trochu netradičního, ačkoliv po chuťové stránce byste na první dobrou určitě netipovali, že káva pochází právě z Indonesie. Ale i v tom je její krása. Pokud máte preferujete spíše nižší aciditu, můžete si ji dopřát praženou na tmavší stupeň a určitě nebudete litovat. 

Chci vyzkoušet kávu Indonésie Trenggiling

  -----

 Pražená káva Guatemala las amapolas

5. Guatemala Las Amapolas 

Pěstování kávy představuje živobytí pro velké množství lidí v Guatemale. Zdejší podmínky umožňují pěstování skutečně kvalitních kávových zrn, která si zamilovali milovníci kávy po celém světě. Guatemala Las Amapolas pochází z oblasti Huehuetenango, která se nejenom krásně vyslovuje, ale také se pyšní produkcí opravdu úžasné kávy. V tomto regionu se nachází nejvyšší nevulkanické pohoří ve Střední Americe. Vzhledem k nadmořské výšce pohybující se v rozmezí 1 400-2 000 m.n.m. si všechna sklizená kávová zrna vyslouží známku SHB (Strictly Hard Bean). Zrna s touto známkou jsou obecně více oblíbená a tomu odpovídá i jejich cena. 

Chuťová charakteristika:

Středně pražená Guatemala Las Amapolas v sobě skrývá tóny tmavé čokolády, v pozadí ale ucítíte také jablko a lehký nádech ovoce. Tělo je plné a zároveň jemné. Radost vám udělá především na filtru, ale pokud si rádi pochutnáte na trochu acidičtějším espressu, taky nebudete litovat.

Naše zhodnocení:

Guatemala Las Amapolas byla pro mě osobně nejzajímavější kávou ze všech uvedených. Chutná dobře, ať si ji připravíte jakkoliv, a téměř s jistotou vám zachutná, ať už máte v kávě rádi cokoliv. Sladké tóny tmavé čokolády mi naprosto učarovaly, a proto ji můžu všem s radostí doporučit. 

Vyzkoušet kávu Guatemala Las Amapolas

Nenašli jste, co jste hledali? Nevadí! Zajisté se vyberete z našeho žebříčku nejlepších káv a inspiraci najdete také v dalších recenzích, které jsme pro vás připravili.

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.