Dopraženo! Italská: Chutná takhle pravá italská káva? [recenze]

Naposledy upraveno: 31. ledna 2022

Najít tu pravou italskou kávu nemusí být vůbec jednoduché. Teda pokud se nepodíváte na nabídku značky Dopraženo! Tam totiž najdete kávu, která se Italská přímo jmenuje. A my jsme si ji zkrátka nemohli nechat ujít. Dostojí ale svému jménu? A má cenu si ji koupit? Na to se podíváme v naší dnešní recenzi.

Dopraženo! Italská
Publikováno: 31. ledna 2022
Upraveno: 31. ledna 2022
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Káva
Chuťový profil
8.5/10
Aroma
9.0/10
Původ a příběh kávy
9.0/10
Intenzita
10.0/10
Cena
9.0/10
Celkové hodnocení
9.1
z 10 bodů

 

Nejlepší cenu pro Dopraženo! Italská najdete na Heureka.cz
Zkontrolovat cenu

Co je tahle káva zač?

Veškeré vlastnosti téhle kávy plynou už z jejího názvu. Jedná se o tmavě praženou směs různých arabik, což reflektuje i tmavé balení. Společnost Dopraženo! totiž používá bílé obaly pro světle pražené kávy a černé obaly naopak pro tmavě pražené kávy. A konkrétně Italská je pražená stylem Full City, což se odráží oříškově hnědou barvou kávových zrn a plnou chutí bez jakýchkoliv známek kyselosti. To určitě spousta konzervativních kávových konzumentů ocení - přeci jenom světle pražené kávy nejsou pro každého. Pokud ale máte světlé pražení raději, bude pro vás jako dělaná třeba Hipsterská, kterou jsme pro vás recenzovali v jednom z předchozích článků a která je součástí i našeho srovnání nejlepších káv.Italská káva je jako dělaná pro každodenní pití. Nikdy se neomrzí a je skutečně chuťově vyladěná.

Jako dělaná pro přípravu espressa

Co se vám vybaví, když se řekne italská káva? Nám se třeba vybaví moka konvička. A přesně v ní jsme si tuhle kávu připravovali. Famózně ale chutná také z automatického kávovaru, jejichž žebříček jsme pro vás také připravovali. Použít můžete i klasický pákový kávovar a výrobce dokonce doporučuje i french press. V něm jsme tuto kávu ale připravovat nezkoušeli, tudíž ten bohužel nemůžeme hodnotit.

Voní a chutná naprosto neskutečně

Tmavě pražené kávy mají obvykle dost podobný chuťový profil. Italská káva od Dopraženo! nad většinou tmavě pražených káv, které jsme zatím ale ochutnali, přesto vynikala. Musím říct, že mě zaujala velmi komplexní vůně kávy odkazující k jemným tónům mléčné čokolády, oříškům a snad i lehkým náznakem tabáku. Crema disponuje lískooříškovou barvou, je poměrně hustá a dlouhotrvající.

Samotný chuťový profil je pak v porovnání s jinými tmavě praženými (občas až příliš praženými) kávami velmi komplexní. Jedná se o arabiku bez jakýchkoliv náznaků kyselosti, tudíž můžete detekovat tóny hořké čokolády, které se postupně začínají mísit s náznaky karamelu a opravdu velmi decentním nádechem koření. Prostě a jednoduše káva, kterou ocení jak zkušení kávomilové, tak i ti z vás, kteří svět čerstvě pražených káv teprve objevují.

Nepřehlédněte: Znáte rozdíly mezi arabikou a robustou? Máme pro vás kompletní srovnání.

Cena je velmi příjemná

Na Dopraženo! se mi velmi líbí, že si můžete zvolit datum pražení a podle toho se odvíjí i cena kávy. Pokud chcete čerstvě praženou kávu, která častokrát potřebuje ještě týden nebo dva odležet, aby její chuťové vlastnosti maximálně vynikly, budete si muset trochu připlatit. Jestli vám nevadí trošku starší káva, můžete na tom poměrně dost peněz ušetřit. Půl kila čerstvě pražené Italské kávy vychází většinou zhruba kolem 400 korun. Když vám nevadí káva pražená o měsíc dříve, zaplatíte za stejně velké balení třeba jen necelých 250 korun. V obou případech je to za nás ale velmi příjemná cena v poměru ke kvalitě, kterou dostanete.

Nejlepší cenu pro Dopraženo! Italská najdete na Heureka.cz
Zkontrolovat cenu

Závěr: Na šálek téhle arabiky se budete těšit snad každý den

Italská káva je za nás trefou do černého pro všechny, kteří mají rádi tmavě pražené kávy. A co víc - je to skvělá volba i pro všechny, kdo kávě zase tolik nerozumí a jen si chtějí koupit spolehlivou kávu, která bude čerstvá a na kterou se budou moci každý den těšit. Ať už máte doma frenchpress, moka konvičku nebo třeba kávovar, Italská káva od společnosti Dopraženo! je vždycky dobrou volbou, kterou vám můžeme jedině doporučit.

 

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.