Dopraženo! Hipsterská: Když hledáte netradiční kávu [recenze]

Naposledy upraveno: 11. ledna 2022

Když se budete ptát napříč lidmi starší generace na jejich kávové preference, většina z nich si zvolí tmavě praženou kávu, která nabízí obecně řečeno spíše hořkou chuť s tóny kouře a čokolády. To mladší generace ale čím dál častěji sahá po kávě světle pražené a my v Kávových listech bychom neradi zůstali pozadu. V naší dnešní recenzi se proto podíváme na světle praženou Hipsterskou kávu, kterou nám poskytl eshop Dokonalá Káva. Jdeme na to.

Dopraženo! Hipsterská 250g
Publikováno: 28. prosince 2021
Upraveno: 11. ledna 2022
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Káva
Chuťový profil
9.0/10
Aroma
9.0/10
Původ a příběh kávy
9.0/10
Intenzita
8.5/10
Cena
9.0/10
Celkové hodnocení
8.9
z 10 bodů
Tabulka cen pro Dopraženo! Hipsterská 250g
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  219 Kč

Všechno důležité prozradí etiketa

Kromě toho, že výběr kávy z obchodu Dokonalá Káva byl velmi snadný a komunikace se zástupci příjemná, musíme na samotný úvod vyzdvihnout smysl pro detail, kterým celé webové stránky disponují. Jedním příkladem za všechno je například to, že kávy s bílým obalem mají světlé pražení, kávy s černým obalem jsou tmavě pražené. Nemusíte tak vůbec ztrácet čas prohlížením produktů, o které nemáte zájem a jdete rovnou k tomu, co vás zajímá. My jsme si vybrali kávu, která se jmenuje Hipsterská! A jaká byla?

Co je Hipsterská káva zač?

Hipsterská je vlastně směs několika výběrových arabik z Etiopie (Sidamo) a Kolumbie (Huila) a jak jste z úvodu nejspíš pochopili, zrna disponují světlým pražením a jsou po sklizni zpracována promytou metodou. Jak asi tušíte, není to tedy žádná přepálená italská káva, ale naopak velmi jemně zpracovaná přírodní arabika, která bude disponovat velmi příjemnou kyselostí.

Příjemnou kyselost této kávy si rozhodně zamilujete.
Příjemnou kyselost této kávy si rozhodně zamilujete.

Úžasná od prvního načnutí až do posledního šálku

Z vlastní zkušenosti musím říct, že tmavé kávy mám rád, ale jejich chuťový profil je takový jednolitý a po čase si na něj tak nějak zvyknete. To světle pražené kávy nabízí nesmírně rozmanitou paletu chutí a člověk má neustále co objevovat. No a Hipsterská káva mě v této myšlence jen utvrdila. Po načnutí balení s čerstvě praženou kávou na mě vyskočila velmi jemná vůně, ve které bylo možné detekovat jemnou vůni květin, ale i poměrně širokou paletu různého koření.

Chuťově pak byla tato arabika decentně nasládlá, přičemž sladkost postupně začala přecházet v očekávanou citrusovou kyselost. Upřímně řečeno jsem čekal, že káva bude opravdu velmi kyselá, ale to se nakonec nestalo a její acidita je jen velmi příjemná, závěr je kulatý a káva se tak velmi dobře pije. Navíc musím ocenit, že úžasně chutnala i s pár kapkami horkého mléka.

Jak jsem si kávu připravoval?

Upřímně jsem byl až překvapený z toho, jak univerzální použití Hipsterská káva měla. Dala se totiž použít jak na espresso, tak i na filtr, kde ještě více vynikly různé ovocné tóny. Osobně jsem si zamiloval přípravu téhle kávy v Bialetti moka konvičce, kdy jsem použil větší množství kávy a připravil si tak pořádně silný ranní šálek, na kterém jsem si pochutnal a který mě příjemně naladil na celé pracovní dopoledne.

Hipsterská je jako stvořená pro espresso.
Hipsterská je jako stvořená pro espresso.

Cenově vychází velmi dobře

Na téhle kávě musím rozhodně hodnotit pozitivně i její cenu. V nabídce eshopu Dokonalá Káva si můžete vybrat podle doby uplynulé od pražení, přičemž čím starší káva je, tím nižší má cenu. Kávu starší než měsíc byste ale v eshopu hledali marně, protože se dříve vyprodá, než stihne zestárnout. Osobně bych doporučoval volit kávu praženou před alespoň 14 dny, protože káva čerstvě po upražení nemusí být tak uležená a to se může negativně projevit na chuti. Za čtvrtkilový balík Hipsterské kávy každopádně zaplatíte od 180 do 220 Kč, což je v každém případě naprosto skvělá cena, za kterou ji prostě nejde nevyzkoušet.

Tabulka cen pro Dopraženo! Hipsterská 250g
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  219 Kč

Závěr: Must have pro zastánce světlého pražení

Sám jsem se světlému pražení poměrně dlouho bránil, a proto vím, že tmavá káva je zkrátka a dobře populární. Přesto ale musím říct, že světlé pražení má něco do sebe a jakmile si na kyselejší kávu zvyknete, uvidíte, že si ji dost možná oblíbíte tak jako já. A Hipsterská káva je v takovém případě skvělou vstupenkou do tohoto rozmanitého světa. Kyselá sice je, ale ne příliš. Navíc je také dostupná za super cenu a chuťově si ji určitě zamilujete tak jako my.

No a to by od nás bylo pro tuto recenzi všechno. Máte na nás nějaké otázky? Nebo potřebujete poradit? Neváhejte se zeptat v komentářích.

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.