Články o kávě

Teorie, kurzy i první džob v kavárně: Jak se stát profesionálním baristou krok za krokem

Barista je profík, který se denně usmívá na hosty, srká za barem svoje kafíčko, zatímco všechny oblažuje svým latte artem a užívá si živou atmosféru baru nebo kavárny. Je práce baristy opravdu taková idylka? Co všechno toto povolání zahrnuje, proč je někdy tak hektické a jak se stát úspěšným baristou?

barista při práci
Neustálý úsměv ve tváři.

To všechno vám prozradíme v tomto podrobném průvodci baristickým uměním. Získáte také tipy na ověřené zdroje, kterými můžete začít svou baristickou přípravu a studium tohoto úžasného oboru. Návod je určený především pro zvědavce bez předchozích zkušeností v oboru, ale své si v něm najdou také pokročilejší milovníci kavárenského umění.

4 zásadní charakteristiky správného baristy

Práce moderního baristy se zaměřuje na přípravu kávových nápojů na bázi espressa i pomocí různých druhů filtrů. Jaké povahové rysy musíte mít, chcete-li se jednou živit jako barista? Tato práce rozhodně není pro každého a její náročnost se podobá jiným povoláním v gastru. Gastro samo o sobě je pověstné dlouhými a náročnými směnami pod tlakem. Jak je to přesně s prací baristy? 

  1. Komunikační dovednosti, přátelské chování a cit pro detail

Váš budoucí šéf si musí být jistý, že budete dělat stabilně dokonalou kávu, která nejen hezky vypadá, ale i výborně chutná. Podaný výkon by měl být konzistentní nejen během jednoho pracovního dne, ale i v rámci týdne či měsíce. Také proto musí být každý barista dokonale orientovaný na každý detail, aby ani v nejvytíženějších hodinách nevynechal žádnou z ingrediencí. Někteří zákazníci mívají speciální přání a barista by měl každé z nich splnit na jedničku.

Důležité je i přátelské chování ke kolegům i k zákazníkům, kteří mohou být rozmrzelí ještě předtím, než si dají svou denní dávku kofeinu. Ne každý klient je příjemný a usměvavý, ale barista na sobě nesmí ukázat nepříjemné emoce a s každým by měl jednat naprosto stejně: profesionálně a s úsměvem. Baristická práce vás musí opravdu těšit. Jste v roli, kdy plně přebíráte zodpovědnost za skvělý zážitek každého hosta.

  1. Flexibilita, týmová spolupráce a odolnost vůči stresu

Podobně jako číšníci, také baristé často pracují ve směnách i o víkendech. To vám nemusí vadit ve 20 letech, ale když máte svou rodinu, může se z toho stát podstatná překážka. Než se pustíte do baristického kurzu, dobře si rozmyslete, zda vám práce o sobotách a nedělích, svátcích či večerech nevadí, a to i s pohledem do budoucna.

pracovní tým v kavárně
Schopnost týmové práce vám nesmí chybět.

V kavárně nebo baru nepracujete izolovaně: jste jeden tým. Může se stát, že občas musíte pokrýt směnu za některého nemocného kolegu či kolegyni. Kavárna prostě nemůže zůstat bez baristy! Toto se vám ale samozřejmě může stát i v řadě jiných profesí.

Chcete se stát baristou? Naučte se zvládat stresové situace a pružně na ně reagovat. Stres vás nesmí dostat do kolen, protože baristé často pracují pod velkým psychickým i časovým tlakem. Také ve velkém stresu musíte umět zachovat klid.

  1. Organizovanost a multitasking

Skvělý barista má systém ve všem, co dělá. Zvládá několik věcí naráz a je rozený multitasker. Organizovanost baristovi pomáhá doručit kávu klientovi co nejdříve a přesně podle jeho přání. Schopnost si práci organizovat je nejdůležitější hlavně ve vytížených částech dne, kdy kavárna praská ve švech a barista neví, kam dřív skočit. Této vlastnosti se dá částečně dosáhnout baristickými tréninky, ale budoucí barista musí mít organizovanost prostě vrozenou.

Multitasking je magické slovo moderního pracovního světa. Dělat několik věcí naráz a všechny dotáhnout do zdárného konce je někdy opravdové umění. Multitasking u baristické práce souvisí právě s její organizací tak, aby barista postupoval logickými kroky a zvládal připravovat více objednávek zároveň. Souvisí i s pohodlným uspořádáním pracoviště.

  1. Vášeň pro kávu

A nesmíme zapomenout ani na obrovskou vášeň pro kávu, kterou musíte mít. Nemáte-li kávu rádi, nemůžete se stát dobrým baristou. Budete neustále ochutnávat, vylepšovat nabídku nápojů, vybírat novou kávu na espresso i na filtr… Prakticky celou pracovní dobu strávíte v prostředí, které voní kávou!

Není bar jako bar: Rozdíl mezi povoláním baristy a barmana

Rozdíl mezi prací baristy a barmana je obrovský. Barista je člověk, který se stará o přípravu kávy a kávových nápojů (teplých i studených) a s tím spojeným servisem pro zákazníky, zatímco barman připravuje vesměs koktejly s alkoholem. Baristé i barmani jsou citliví na pletení těchto pojmů, protože jde o odlišnou práci, ačkoliv jejich názvy zní velmi podobně.

Povinnosti baristy

Barista nepřipravuje jen kafíčka pro hosty. Do jisté míry dělá i show, protože někteří klienti rádi sledují, jak se jejich káva připravuje. Přitom si zvládá i nenuceně povídat. Kromě precizní práce s kávovarem se stará také o jeho čistotu a údržbu i nastavení mlýnku, které může radikálně ovlivnit výslednou chuť i kvalitu připravené kávy.

Kromě kávy, založené na espressu i té filtrované, má na starosti také ostatní kávové nápoje, jako jsou například signature drinky konkrétní kavárny. Musí ovládat i práci s mlékem a mléčnou pěnou, jejíž součástí je oblíbené umění latte artu. Nic nevykouzlí větší úsměv na tváři zákazníka, než originální obrázek, který zdobí jeho cappuccino nebo caffè latte.

Jak se stát baristou: První krůčky

Vidíte se ve všech uvedených bodech a chcete se vydat za kariérou opravdového baristy? Máte spoustu možností, jak začít. Baristou se může stát prakticky každý už proto, že na to nepotřebujete studovat speciální školy. Stačí vhodné kurzy, popřípadě certifikáty.

Začít můžete samostatnou domácí přípravou a studiem, k nimž najdete další informace níže. Poté se vrhněte na praktické aspekty či oslovte některou z místních kaváren.

Kávová terminologie a teorie v knihách i videích

Začněte studiem (či osvěžením) kávové terminologie a teorie. Vyhledejte si všechny dostupné informace na internetu nebo si pořiďte odborné knihy. Z knih doporučujeme například tyto:

Jestliže vládnete angličtinou, máte výběr literatury a dalších materiálu o mnoho širší. Při hledání kávové literatury v anglickém jazyce se můžete inspirovat například v tomto článku. Z knih se naučíte něco o historii kávy, rozdíly mezi jednotlivými odrůdami a také detailní popisy a správné parametry všech hlavních kávových nápojů. Spoustu informací se dozvíte také z volně dostupných videí: zkuste hledat například na YouTube.

Nákup výbavy na domácí trénink

příprava kávy doma
Úplně profesionální techniku k prvním krůčkům nepotřebujete.

Než se vrhnete do čehokoliv dalšího, ujistěte se, že doma máte s čím trénovat. Nakupte si filtry, které potřebujete, a ideálně i kvalitní pákový kávovar, na kterém se můžete učit správnou přípravu kávových nápojů na bázi espressa a základy pěnění mléka. Tato výbava je důležitým krokem pro to, aby měl další postup smysl: bez domácího tréninku jsou vaše možnosti zpočátku hodně omezené.

Kávové kurzy (online nebo osobně)

V kávové terminologii jste jako ryba ve vodě a těšíte se, že si své teoretické poznatky ověříte v praxi? Na výběr máte ze dvou variant: můžete si zaplatit některý baristický kurz online nebo osobně. Online kurzy mají tu výhodu, že je můžete procházet kdykoliv a odkudkoliv. Ty prezenční se více hodí pro praktickou stránku věci, protože odborníci vám při nich dají kvalitní zpětnou vazbu a můžete si opravdu osahat a vypilovat různé způsoby přípravy kávy.

Kávových školení najdete celou řadu i v Česku. Vždy se zajímejte o to, kdo je pořádá. Mělo by jít o opravdové odborníky, ne o rychlokvašky. Skvělé prezenční kávové kurzy Petry Veselé najdete například zde, velkými odborníky je i dvojka z brněnské kavárny Industra, která stejně tak pořádá kurzy (informace zde). Další kurzy hledejte také na webu známých českých pražíren (například Doubleshotu). Kurzy mohou cílit na obecné základy přípravy kávy doma i v profesionálním prostředí nebo na jednotlivé aspekty přípravy kávy, jako například nácvik latte artu, přípravu kávových nápojů s alkoholem i bez, filtrovanou kávu a další.

Online kurzy přípravy kávy najdete na řadě zahraničních vzdělávacích webů, například SkillShareUdemy, nebo například na oficiálním webu SCA (Speciality Coffee Association). V Česku se podívejte například na NaučmeSe. Ceny za kurzy jsou různé, některé z nich jsou zakončené i certifikátem o absolvování.

Doporučujeme začít obecnějšími kurzy, mistrně ovládnout základy a až poté se vrhnout na jednotlivé techniky typu latte art nebo kávové drinky.

Trénujte a nebojte se dělat chyby

Trénink dělá mistry. Nabídněte své schopnosti začínajícího baristy celé rodině. Chystejte kávu pro kamarády kdykoliv, kdy vám to ostatní dovolí. Zkoušejte pěnit mléko, připravujte kávu na bázi espressa i tu filtrovanou a pilujte své dovednosti. Chybami se člověk učí a to platí i pro baristu.

obrázek cappuccino
Umíte vyčarovat obrázek cappuccino?

Nebojte se dělat chyby. Co nejhoršího se může stát? Že budete muset kávu vylít a začít znovu? V prvních fázích tréninku se s tím přímo počítá a navíc: vaši přátelé určitě zvládnou i nedokonale našlehané mléko nebo příliš dlouhé espresso. Začínáte si být jistí v kramflecích? V tom případě postupte na další krok:

Vyražte do terénu: Líná huba, holé neštěstí

Budoucí barista musí být přátelský a spíše extrovertní. Nestyďte se ptát po kavárnách, zda někde zrovna není volné místo. Ukažte, co už jste se naučili a předveďte vůli se dále vzdělávat podle potřeb konkrétní kavárny. Ptejte se na každý detail a počítejte s tím, že do vás nejdříve kavárna bude muset investovat v dalších školeních, a i proto vám nejspíš zpočátku nenabídne astronomický plat. To by vás ale v začátcích baristické kariéry nemělo překvapit. Děláte to přece hlavně z lásky ke kávě!

barista při obsluze
Barista je neustále mezi lidmi.

Některé podniky preferují běžnější, tmavě praženou kávu (například klasickou italskou kávu), jiné se soustředí na moderní výběrovou kávu. Ujasněte si, v jakém podniku chcete pracovat a který typ kávové kultury vás oslovuje nejvíc.

Neustále se učte a neztrácejte pokoru

Povedlo se vám uplatnit v kavárně? Gratulujeme! Došli jste konce své cesty… STOP! Pracovní smlouvou rozhodně vaše vzdělávání nekončí, naopak. Jste stále na naprostém začátku. A ani po letech práce jako barista byste neměli ztrácet nutnou pokoru. Kávové trendy a celé řemeslo se dynamicky vyvíjí tak, jako jakýkoliv jiný obor lidské činnosti. I proto musíte být neustále otevřeni novým věcem, změnám a vědomostem.

Barista dokresluje atmosféru podniku

Práce baristy je nejen o technické dokonalosti, ale také o zdánlivé lehkosti, s jakou provádí každý úkon. Přitom často dělá několik věcí najednou a ještě zvládá konverzovat s hosty, kteří právě přišli. Barista je tak nejen středem pozornosti podniku, ale významně dokáže podpořit příjemnou atmosféru kavárny.

Při startu své kariéry se soustřeďte nejen na studium teorie a praxe, ale i na empatickou práci s klienty a všechny typy měkkých dovedností (soft skills), které využijete právě při práci s lidmi.

Práce baristy: Nikdy nekončící cesta za dokonalostí

Zkušení baristé by mohli vyprávět: tato práce je nikdy nekončící cestou za co nejlepší kávou, skvělým zážitkem pro každého zákazníka i kreativitou při nově připravovaných kávových drincích a při obměnách menu. Jako barista se rozhodně nebudete nudit. Musíte se ale pro svou roli hodit, přinášet nadšení do každého nového pracovního dne a nedat na sobě znát únavu nebo špatnou náladu.

Lidé se budou rádi vracet nejen tam, kde dostanou vynikající kávu, ale součástí skvělého dojmu je z velké části právě personál, včetně obsluhy i baristů. Lidé vás budou milovat, když se u vás budou cítit vítaní a dostanou nejen perfektní kávu a další dobroty, ale odnesou si i příjemný zážitek z návštěvy kavárny. 

 

ZDROJE

https://sca.coffee/education/courses 

https://www.localwise.com/a/140-how-to-become-a-barista-with-no-experience 

https://www.indeed.com/career-advice/career-development/how-to-become-a-barista 

https://esquirescoffee.co.uk/news/barista-tips-beginners/

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.