Články o kávě

Káva pod drobnohledem: Espresso aneb Předobraz dokonalé kávy

V minulosti jsme pro vás vytvořili jednoduchého průvodce nabídkou kávy v kavárně, ve kterém jsme rozebrali jednotlivé kávové nápoje, se kterými se můžete setkat. Některé z nich si ale zaslouží trochu více pozornosti, protože by je každý správný kávový nadšenc měl znát opravdu pořádně. A jak lépe naši sérii Káva pod drobnohledem odstartovat, než tím, že se podíváme na ten nejdůležitější nápoj ze všech. Tradiční espresso je mnohými považováno za ten vůbec nejlepší způsob přípravy kávy. Čím je tento nápoj specifický a proč se o něm tak často mluví? Vše podstatné se dočtete v našem dnešním článku.

Jak by mělo espresso vypadat?

Na začátek se podívejme na to, jaké podmínky musí káva splňovat, abychom mohli říct, že se skutečně jedná o espresso. Je však nutné podotknout, že neexistuje žádný univerzální návod na „pravé” espresso a jeho příprava se tedy může lišit v závislosti na tradicích a zvyklostech dané oblasti. Standardně se ale uvádí, že k přípravě espressa je potřeba 7 gramů velmi najemno namleté kávy. Samotný proces přípravy probíhá tak, že voda o teplotě 88-93°C protéká přes namletou kávu pod tlakem 9 barů asi po dobu 20-35 vteřin. Výsledný nápoj by měl mít objem asi 30 ml. Pokud dojde ke změně kterékoliv proměnné, chuť espressa se rovněž výrazně změní. Z toho důvodu je potřeba dodržovat stanovené hodnoty s co největší přesností. Příprava espressa je zkrátka pořádná věda. Pokud ale rádi s kávou experimentujete, dává vám to možnost přizpůsobit si espresso přesně podle své chuti. 

Espresso je velmi silný nápoj, jelikož poměr kávy a vody se tradičně pohybuje někde mezi 1:2 až 1:2,5. Všechny chuťové tóny jsou v espressu velmi výrazné, což je také jeden z důvodů, proč je tento nápoj tak oblíbený. Výše popsaným způsobem přípravy si můžete kávu vychutnat na maximum, aniž byste se ochudili o sebemenší chuťové nuance. Zároveň ale nemusí espresso vyhovovat každému. Rozhodně se tedy nejedná o jediný správný způsob přípravy kávy. 

-
Správné espresso musí mít na povrchu jemnou cremu.

V čem je kouzlo espressa?

Espresso má velmi bohatou historii. Za začátku 20. století byla káva na jihu Evropy nesmírně populární a poptávka po ní rostla. Bylo proto potřeba najít způsob, jak v kavárnách připravit co nejvíce kávy za co nejkratší čas. Italská společnost La Pavoni začala espresso kávovary prodávat už v roce 1905. Trvalo ale ještě velmi dlouho, než se výrobní procesy zdokonalily natolik, abychom mohli hovořit o takovém espressu, jaké známe dnes. Tento vynikající kávový nápoj si postupem času získal obrovskou popularitu a kavárnám po celém světě dominuje dodnes – všechny populární kávové nápoje se odvíjí od něj. 

Co je ale na espressu nejvíce kouzelné a v čem spočívá jeho genialita? Proč se významní evropští inženýři a vynálezci tak dlouho snažili zdokonalit něco tak zbytečně složitého, jako je kávovar na espresso, když se mohli raději zaměřit na jednodušší způsoby přípravy kávy? Espresso totiž není přelomové pouze v tom, že jej lze připravit velmi rychle. Od ostatních metod přípravy kávy se odlišuje také tím, že je velmi malé a silné. Káva namletá na espresso je tak jemná, že by přes ni voda sama nikdy nepřetekla. Až když je pod velmi vysokým tlakem, může si najít cestu přes namletá zrna do hrnku. Díky tomuto přelomovému vynálezu si tak můžeme vychutnat všechny úžasné chutě kávy v jednom malém šálku. 

-
Voda protéká namletou kávou pod tlakem 9 barů.

Jak si připravit vynikající espresso doma?

Jelikož pravidla pro přípravu espressa jsou poměrně striktní, budete k něm potřebovat specifické náčiní, bez kterého se v žádném případě neobejdete. Samozřejmostí je kvalitní zrnková káva pražená na espresso (káva pražená na filtr se na přípravu espressa opravdu nehodí). S jejím výběrem vám pomůže naše srovnání nejlepších zrnkových káv. Kávová zrna je potřeba namlít opravdu na jemno, tzv. na pudr. To však zdaleka nedokáže každý mlýnek. Při jeho výběru proto věnujte pozornost tomu, jestli je vhodný na přípravu espressa. No a na závěr se samozřejmě neobejdete bez kvalitního pákového kávovaru. 

Nepřehlédněte: Jak vybrat mlýnek na kávu? Poradíme vám!

Kávu namelte až těsně před přípravou, aby byla co nejčerstvější. Ujistěte se, že používáte vždy stejné množství kávy (ideálně 7 gramů na jednu porci), a kávu pořádně stlačte tamperem. Pokud vám kávovar umožňuje kontrolovat čas, po který voda přes kávu proudí, snažte se pohybovat někde mezi 27 a 29 vteřinami. Po skončení celého procesu zkontrolujte, jestli výsledný nápoj odpovídá objemu asi 30 ml. Pokud se během přípravy něco pokazí nebo vám výsledná chuť nevyhovuje, můžete upravit množství použité kávy nebo délku samotné přípravy. 

Jaké jsou alternativy?

Je naprosto v pořádku, pokud vám espresso nechutná. Jak už bylo řečeno dřív, rozhodně se nejedná o jediný správný způsob přípravy kávy. Stejně tak je možné, že zkrátka nemáte k dispozici vybavení, které by přípravu espressa umožňovalo. Jak takový problém vyřešit? Možností je hned několik. Pokud hledáte alternativu, kterou bude možné připravit i bez speciálního náčiní, zkuste moka konvičku. V našem žebříčku nejlepších moka konviček najdete spoustu různých variant, které vychází cenově velmi příznivě. Káva z moka konvičky sice nechutná stejně jako espresso, rovněž ale může být velmi silná a po přidání napěněného mléka si z ní můžete udělat cappuccino nebo jiné nápoje. Druhou možností je použití automatického kávovaru, který sice nepřipraví „pravé” espresso, ale káva nejmenší velikosti z automatického kávovaru je také velmi malá a koncentrovaná. 

Nepřehlédněte: Připravili jsme pro vás srovnání nejlepších automatických kávovarů

Pokud vám naopak espresso pouze nechutná, vyzkoušejte třeba lungo nebo americano, které se od espressa liší tím, že obsahují více vody, takže nejsou tak moc silné. A jestli vás trápí spíše opačný problém a espresso je pro vás příliš slabé, dejte šanci ristrettu. To je ještě menší než espresso a jeho chuť je o to výraznější. Více se dočtete v našem průvodci druhami kávy

Máte rádi espresso? Nebo raději preferujete jiné alternativy? Podělte se s námi o své názory v komentářích! 





Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.