Články o kávě

Ledová káva: Historie, zajímavosti i osvědčené recepty

Zatímco v zimě je nabídka většiny kaváren poměrně omezená, v létě se repertoár většiny podniků rozšíří o celou řadu ledových káv. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, kde se vlastně idea ledové kávy vzala? A jak z těch desítek různých receptů vybrat ten zaručeně nejlepší? V našem dnešním článku vás seznámíme s historií, zajímavostmi i možnými způsoby přípravy ledové kávy.

Kde se ledová káva vlastně vzala?

Historie ledové kávy je poměrně komplikovaná a existuje řada různých teorií. Asi nejznámější z nich ale vypráví o tom, že s ledovou kávou přišli zhruba v polovině 19. století francouzští vojáci v alžírských legiích. Sehnat čerstvou kávu někde na frontě samozřejmě nebylo podle některých zdrojů tak jednoduché, a proto u sebe nosili velmi koncentrovaný kávový sirup. Ten se pak bez problémů rozpustil i ve studené vodě a jelikož v létě byly teploty v Alžírsku poměrně vysoké, studenou vodu vojáci také používali. K hojnému rozšíření této myšlenky došlo s návratem vojáků zpátky do rodné vlasti, protože představovali “svůj” vynález francouzským kavárnám a ty si recepty úspěšně obměňovali a inovovali. Tohoto trendu si pak všimli i některé řetězce rychlého občerstvení, které se o pár let později začaly hojně rozmáhat a popularita ledové kávy tak (i díky nim) přetrvává dodnes.

Ledovou kávu si dnes můžete dát téměř v kterékoliv kavárně.

Jak si ji připravit? Možností je mnoho

Ledová káva dnes už ani omylem není jen o tom, že byste museli držet jednoho striktního receptu, který by ještě k tomu používal nějaký kávový sirup. Možností máte opravdu hodně, pojďme si proto představit aspoň ty nejoblíbenější.

Cold Brew

Cold Brew sice není to, co si většina lidí vybaví pod pojmem ledová káva, jeho popularita však v poslední době opravdu roste. Jak jsme zmiňovali v našem článku o Cold Brew, tato káva má svůj původ v Japonsku a spočívá v tom, že jednoduše smícháte kvalitní mletou arabiku se studenou vodou a necháte louhovat v lednici klidně i přes noc. Ráno pak můžete kávu nalít na filtr, nechat překapat a přidat kostky ledu. Jestli nemáte rádi černou kávu, můžete cold brew servírovat s mlékem (a to i rostlinným), smetanou nebo třeba různými dochucovacími sirupy.

Cold Brew káva

Z klasické kávy

Ledová káva se dá samozřejmě připravit i z klasické mleté kávy, a to dokonce celou řadou způsobů. Pokud máte pákový kávovar, můžete si udělat klasické espresso, jen s tím rozdílem, že do šálku umístíte pár kostek ledu. Výsledná káva pak bude příjemně studená a opět se toho s ní dá vymyslet mnoho – můžete přidat mléko, sirupy i cokoliv jiného, na co máte chuť. Drobnou zajímavostí může být i to, že v řadě kaváren servírují tzv. affogato. To není ničím jiným, než espresso, které z pákového kávovaru teče do šálku s kopečkem zmrzliny (nejčastěji vanilkové). Jestli kávovar ale nemáte, nezoufejte – dokonce i káva z filtru je na přípravu ledové kávy skvělá. Opět stačí jen použít kostky ledu. S výběrem mleté kávy vám pak může poradit třeba náš žebříček nejlepších káv, které jsme ochutnali.

Z instantní kávy

Mezi instantní a zrnkovou kávou je celá řada rozdílů, které jsme pro vás shrnuli také v samostatném článku. Jednou z věcí, které jsme na instantní kávě oceňovali, byla její snadná příprava a tu samozřejmě využijete i při přípravě ledové kávy. V takovém případě totiž stačí zalít instantní kávu dokonce i studenou vodou, přidat pár kostek ledu a případně dolít mlékem a máte hotovou ledovou kávu během pár vteřin.

Instantní káva

No a to by od nás bylo pro dnešní článek všechno. Které ledové kávě dáte přednost? A máte nějakou oblíbenou verzi? Dejte nám vědět do komentářů a inspirujte nás i ostatní čtenáře.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (1)

Vojtěch Janča
Srpen 15, 2022

já mám rád kávu připravovanou na cold brew podle tohohle článku https://www.lazenskakava.cz/jak-na-domaci-cold-brew/

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)