Články o kávě

Káva s medicinálními houbami: Stojí za vyzkoušení?

Zatímco ortodoxní milovníci kávy mohou zastávat názor, že zkazit tento nápoj čímkoliv od mléka až po cukr je neodpustitelné, pro mnoho lidí je příjemnou změnou přidávat do kávy různé sirupy, příchutě a další aditiva. V poslední době si své místo ale získávají i kávy s přídavkem medicinálních hub. My jsme se proto rozhodli tuto kávu vyzkoušet za vás a o své názory a dojmy se s vámi podělíme v tomto článku.

Co jsou medicinální houby vlastně zač?

Pokud jste o kávě s medicinálními houbami nikdy neslyšeli, dost možná jste se při představě této kombinace trochu zděsili. Věřte ale tomu, že k tomu nemáte jediný důvod. Osobně nemám rád klasické české houby na žádný způsob, ale z těch tzv. medicinálních není při jejich použití v kávě patrná ani vůně, ani chuť. O tom si ale povíme více až v dalších odstavcích. Na začátek bychom si měli říct vůbec něco o tom, jaké houby se do takové kávy používají a k čemu jsou. Mezi zástupce, se kterými se můžete setkat nejčastěji, stojí za zmínku:

  • housenice červená, která je známá také pod ekvivalentním názvem cordyceps. Tu vyzdvihuje primárně tradiční čínská medicína, ale i moderní výzkumy ukazují vliv třeba na sportovní výkonnost, jiné naznačují možný vliv na zmírnění příznaků stárnutí a studie na krysách dokonce mluví o podpoře kardiovaskulárního zdraví.
  • korálovec ježatý, v zahraničí opět známý spíše pod názvem hericium. Tato houba je zdrojem celé řady vitamínů, minerálů a dalších látek, u kterých moderní medicína také přichází na řadu potenciálních benefitů. Aktuálně to vypadá, že hericium může být prevencí před vznikem demence i kardiovaskulárních onemocnění.
  • rezavec šikmý, pro který se velmi často používá i anglické označení chaga. Ta parazituje zpravidla na břízách, a proto některé z obsažených látkách získává i z tohoto stromu. Stejně jako u předchozích hub existují i u této studie ukazující možné benefity houby.
  • lesklokorka lesklá (též označovaná jako reishi) je v pořadí čtvrtou houbou, kterou můžete v kávách s medicinálními houbami nalézt. Podle provedených studií může reishi podpořit imunitní systém a dokonce i pomáhat v boji s únavou.

I když medicinálních hub existuje podstatně více, velmi často se setkáte s těmito 4 a jsou to také zástupci, které jsme vyzkoušeli. Hodí se však jedním dechem podotknout, že i když některé studie vypadají opravdu nadějně, ve skutečnosti si budeme muset na nějaké aplikovatelné závěry ještě nějaký čas počkat.

adaptogenní káva Brainmax s houbami

Poznáte nějaký rozdíl?

Jednou z káv, které jsme vyzkoušeli, bylo Brainmax Adaptogenic Coffee a naše postřehy jsme s vámi sdíleli v samostatné recenzi. Jelikož se ale jednalo o instantní kávu, rozhodli jsme se vyzkoušet i jiné (neinstantní) kávy, abychom mohli porovnávat. Jelikož nás produkty od společnosti Brainmax zaujaly, rozhodli jsme se zůstat jí věrní a vyzkoušet produkty, které najdete na konci tohoto odstavce. A poznali jsme nějaký rozdíl? Upřímně řečeno příliš ne. Na jednu stranu musíme ocenit, že kávy jako takové chutnají naprosto skvěle a přítomnost medicinálních hub nijak nenarušuje jejich chuťový profil. Na druhou stranu jsme ale ani při dlouhodobějším pití těchto káv nevzpláli žádným pocitem, že se cítíme mnohem lépe. Celkově jsme tedy nezaznamenali žádné efekty, které by nemohly být s klidem přisouzeny pouze kofeinu jako takovému.

Stojí za vyzkoušení?

Na jednu stranu jsme z kávy s medicinálními houbami příliš mnoho neměli, byť chuťově byla opravdu dobrá. Na stranu druhou bychom nad ní neradi rovnou lámali hůl, je možné, že je zapotřebí delší doba užívání a roli může hrát řada jiných faktorů. I když si za kávu s medicinálními houbami budete muset připlatit, my bychom rozhodně doporučovali ji vyzkoušet. A když zvolíte kávu od kvalitního prodejce, jakým je třeba BrainMax, byť možná nepoznáte vliv hub, rozhodně si pochutnáte na dobré kávě. A to je podle nás dostačující.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.