Články o kávě

Obsah kofeinu v kávě: Kolik kofeinu najdete v cappuccinu, espressu nebo rozpustné kávě?

Kofein je jedním z vůbec nejznámějších stimulantů na světě a více či méně ho pije naprosto každý. Najít se dá třeba v kakau, čaji nebo dokonce i ve fazolích. Jedním z nejvýraznějších zdrojů kofeinu je ale káva, které se v našem dnešním článku budeme věnovat. Víte, jaký je obsah kofeinu v jednotlivých kávových nápojích? A kolik takových šálků můžete vypít, aby to ještě bylo zdravé? V dnešním článku si na to odpovíme.

Na počátku bylo espresso…

I když se vám to možná nezdá, espresso je jedním z nejvýznamnějších kávových nápojů, protože celá řada dalších káv je jen kombinací espressa, mléčné pěny, mléka či vody v určitém poměru. Ať už tedy sáhnete po macchiatu, americanu, café latté nebo třeba cappuccinu, stále dostanete stejný obsah kofeinu. Podle odborných analýz obsahuje jedno espresso zhruba 77 mg kofeinu v jedné porci. Toto číslo je samozřejmě třeba brát s lehkou rezervou, někdo používá na espresso více kávy, někdo třeba preferuje místo klasické arabiky na kofein bohatší robustu. Určitou představu o tom, kolik kofeinu za den vlastně přijmete, by vám toto číslo ale dát mělo.

Ať už máte raději caffe latte, americano nebo klasické espresso, obsah kofeinu by měl být stejný.
Ať už máte raději caffe latte, americano nebo klasické espresso, obsah kofeinu by měl být stejný.

Co když nemám s espressem nic společného?

Část z vás si teď určitě říká, že si doma prostě připravíte šálek rozpustné kávy a vůbec neřešíte nějaké espresso. V takovém případě byste měli vědět, že šálek rozpustné kávy obsahuje v průměru podle analýzy jen 57 mg kofeinu. Rozpustná káva je co do stimulačních efektů tedy o něco slabší. Filtrovaná káva je pak dle dostupných údajů o něco silnější – káva z dripperu může mít od 115 do 175 mg kofeinu a z frenchpressu mezi 80 a 135 mg za předpokladu, že použijete na zhruba čtvrt litru vody asi dvě lžičky kávy. Pro srovnání se hodí doplnit, že třeba taková turecká káva připravovaná v džezvě může mít dokonce až téměř čtyřnásobný obsah kofeinu.

Recenze: LOr Colombia: Skvělé kávové kapsle, nebo vyhozené peníze?

Kávu je nutné pít vždy s mírou

Různá populární média ze všech stran chrlí články o tom, jaké jsou nejrůznější benefity a jaká negativa pravidelné pití kávy přináší. Málokdy se ale spolehlivě dočtete, kolik kávy byste za den měli vypít. Provedené výzkumy v tomto případě dochází k názorům, že kofein nemá ani při příjmu 400 mg denně negativní vliv na zdraví, ovšem tuto hranici doporučujeme většině lidem nepřekračovat. Odpovídá to zhruba čtyřem až pěti šálkům denně a i my jako zapálení kávoví nadšenci musíme říct, že to je naprosto dostačující množství. Nezapomínejte ani na to, že káva může narušovat kvalitu spánku (i když o tom častokrát ani nemusíte vědět), a proto je dobré ji pít primárně v dopoledních hodinách.

Pamatujte si, že pít více než 4 šálky kávy denně nemusí být pro tělo dobré.
Pamatujte si, že pít více než 4 šálky kávy denně nemusí být pro tělo dobré.

Preferujte kvalitu nad kvantitou

Zajímavé je, že některé vědecké studie hovořící o povzbudivém vlivu kofeinu k tomuto závěru došly jen při podávání tohoto stimulantu lidem, kteří na něj nejsou zvyklí. Je tedy dost dobře možné, že u pravidelných konzumentů nemá káva mnohdy absolutně žádný vliv na jejich soustředění a pozornost. Zkuste se tedy spíš než na množství vypité kávy soustředit na to, abyste vybírali dobrou kávu, která vám bude chutnat a na kterou se budete vždy těšit. My pro vás testujeme celou řadu různých káv a o svoje pocity se s vámi vždy rádi podělíme v našich recenzích, které pravidelně zveřejňujeme. Naposledy nás zaujala třeba vynikající Lavazza Tierra Bio Organic, která má naprosto univerzální použití a chuťově je vyladěná k dokonalosti.

Vyzkoušejte výbornou Tierra Bio Organic na TváKáva.cz
Zkontrolovat cenu

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.