Brazil Helvécio Chagas: Jak nám chutnala káva ze srdce Brazílie? [recenze]

Naposledy upraveno: 22. srpna 2022

Většina milovníků kávy moc dobře ví, že největším světovým producentem výborné arabiky je Brazílie. Káva z páté největší země světa se vyznačuje příjemnou chutí, plným tělem, poměrně nízkou aciditou a často také tóny čokolády a ořechů. Není proto divu, že je oblíbená po celém světě. My jsme měli možnost další takovou Brazílii ochutnat a o své dojmy se s vámi samozřejmě podělíme v dnešní recenzi. 


The Miners nám na ochutnání poslali Brazílii Helvécio Chagas. Jedná se o klasickou brazilskou arabiku zpracovanou suchou metodou a praženou na espresso. Jak nám chutnala?

The Miners Brazílie Helvécio Chagas Espresso Zrnková 250 g
Publikováno: 22. srpna 2022
Upraveno: 22. srpna 2022
Autor recenze: Sebastián Okruhlica
Kategorie: Káva
Chuťový profil
9.0/10
Aroma
8.5/10
Původ a příběh kávy
9.5/10
Intenzita chuti
8.5/10
Cena
8.5/10
Celkové hodnocení
8.8
z 10 bodů

 

Káva z rodinné farmy

Vždy oceníme, když pražírna poskytne zákazníkovi i nějaké informace o původu kávy a jejím příběhu. The Miners na svém e-shopu podrobně popisují příběh o tom, jak se Helvécio Chagas Reis, po kterém je tato káva pojmenována, k pěstování kávy vůbec dostal. První kávovníky na popud svého otce zasadil už v roce 1980 a od té doby se v jejich pěstování a sklízení neustále zlepšuje. Dnes se o farmu stará hlavně Helévicův syn Luciano působící také v nadaci Procafé Comércio e Exportação de Café. 

Stát Minas Gerais, ve ze kterého tato káva pochází, je v oblasti pěstování kávy hlavním regionem v Brazílii. Díky vyšší nadmořské výšce a bohaté půdě se zdejší káva vyznačuje opravdu velmi dobrou chutí. Kávová zrna z tohoto regionu bývají v naprosté většině případů zpracovány suchou metodou a ani tento případ není výjimkou. 

Jemná chuť s výraznými tóny ořechů 

Helvécio Chagas je klasická Brazílie, která vám zaručeně bude chutnat, pokud jste fanoušci typické brazilské kávy. Po namletí na vás čeká příjemné aroma, ve kterém dominují švestky a ořechy. Samotná chuť se nese v podobném duchu, ale převažují zde naopak ořechy a výrazný je také angrešt. Stejně jako většina káv z Brazílie, i Helvécio Chagas má plné tělo a velmi výraznou chuť. Pražená je na střední stupeň, ale převažuje zde spíše hořkost, acidita je slabší. Finální chuť je poměrně sladká. 

Jak si kávu připravit?

Jak už jsem psal výše, káva je pražená na espresso. Osobně mohu doporučit také přípravu pomocí moka konvičky. Na filtru vás sice také nezklame, ale osobně mi přišlo, že už neměla takové kouzlo jako v podobě espressa. Jste-li milovníci mléčných nápojů, rozhodně mohu doporučit přípravu cappuccina či obdobného nápoje, jelikož v něm krásně vynikne zmiňovaná nasládlá chuť kávy. 

-
Brazil Helvécio Chagas si nejlépe vychutnáte ve formě espressa. 

 

Výborný poměr ceny a chuti

Čtvrtkilové balení Brazil Helvécio Chagas vás v době psaní této recenze vyjde na příjemných 250 korun, což skutečně není moc. Vezmeme-li v potaz kvalitu kávy, její chuť a také skutečnost, že se jedná o kávu z rodinné farmy, nelze cenu hodnotit jinak než kladně. Nejedná se sice o nejlevnější kávu, na kterou narazíte, ale výsledný poměr ceny a kvality je opravdu skvělý. 

Nepřehlédněte: Hledáte kvalitní kávu za dobrou cenu? V našem srovnání nejlepších levných káv vám poradíme, kterou se rozhodně vyplatí vyzkoušet. 

Závěrečné zhodnocení

Brazil Helvécio Chagas je výborná káva, která vás ani nevyjde na nějakou přehnaně vysokou částku. Po chuťové stránce jí dominují tóny ořechů, ale výrazné jsou též švestky či angrešt. Jako celek káva chutná skvěle a zaručeně bude chutnat každému, kdo miluje klasickou Brazílii se vším všudy. 

Pokud vás tato káva nezaujala a hledáte něco trochu jiného, nepřehlédněte náš žebříček nejlepších arabik, ve kterém si určitě přijdete na své.

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.