Články o kávě

V čem se liší arabika a robusta?

Autor: Sebastián Okruhlica |

Pokud vám káva není cizí, zaručeně jste se už někdy setkali s pojmy arabika a robusta. Jedná se o dva nejrozšířenější druhy kávovníku, které dohromady představují asi 99 % komerčně pěstované kávy. Nelze se proto vyhnout tomu, abychom je mezi sebou neustále porovnávali. Je lepší koupit 100% arabiku, nebo robustu? Nebo udělat kompromis a vsadit na jejich směs? A v čem se vlastně liší? Která z nich chutná lépe? Otázek se nabízí nespočet a některé odpovědi přitom nemusí být ani zdaleka tak jednoznačné, jak se může zdát. Pojďme si v tom tedy udělat jednou provždy jasno. Jaké jsou největší rozdíly mezi arabikou a robustou?

Jemnost a rozmanitost, nebo hořkost a zemitost?

Tou zcela nejzásadnější odlišností, která má největší podíl na tom, že arabika je mezi milovníky kávy mnohem oblíbenější než robusta, je jejich rozdílná chuť. Arabika je totiž všeobecně považována za mnohem chutnější. Je typická vyšší aciditou a chuťovou rozmanitostí. V šálku kvalitní arabiky se můžete setkat s chuťovými tóny ovoce, čokolády, květin nebo například karamelu. Její chuťové spektrum je mnohem bohatší a jemnější. Na druhou stranu robusta je charakteristická svou hořkostí a někdy až zemitou nebo dřevitou chutí. To je velkým přínosem především v espresso směsích, kde právě hořkost robusty dodává výslednému espressu „grády”. Je ale pravda, že zpravidla se milovníci kávy přiklání spíše k arabice, která v sobě skrývá mnohem více chutí a lahodnější aroma.

Proč je jednodušší pěstovat robustu

Farmáři pěstující kávu mají naopak v oblibě spíše robustu. Čím to je? Robusta je mnohem odolnější vůči nemocem, vyžaduje méně péče a mnohem více plodí. První úrodu navíc přináší už po dvou až třech letech pěstování, zatímco pěstitelé arabiky můžou s první sklizní počítat asi až po čtyřech až šesti letech. Arabice svědčí vyšší nadmořská výška (většinou kolem 2000 m. n. m.) a mírnější klima. To sice znamená, že zraje déle, ale během této doby má dostatek času na to, aby si rozvinula komplexnější chuťové složky. Naopak robusta se pěstuje v níže položených oblastech (do 800 m. n. m.) s teplejším klimatem. Vzhledem k tomu, že zralé třešně robusty nemají tendenci rychle opadávat, je možné ji sklízet strojově, což se následně projeví na její nižší ceně. To se však nedá říct o arabice. Ta se proto musí sbírat ručně a pro pěstitele to znamená další práci navíc.

 Rozdíl mezi zrny arabiky a robusty poznáte na první pohled. Arabika je trochu více protáhlá a má zakřivenou rýhu uprostřed.

Arabika dominuje světové produkci

Jak už jsem psal dřív, arabika je mnohem rozšířenější a oblíbenější než robusta. V posledních letech ale podíl robusty v celosvětové produkci kávy postupně roste. V roce 2016 představovala robusta asi pouze 37 % obchodované kávy, zatímco v loňském roce už jí bylo něco málo přes 41 %. Největší kávovou velmocí na světě je už tradičně Brazílie. Ta vládne světovému exportu kávy už přes 150 let a stále si drží velký náskok před ostatními zeměmi. Její klima je vhodné pro pěstování arabiky i robusty. Prvenství v množství vyprodukované robusty už ale nedrží. V této kategorii ji na druhé místo odsunul Vietnam. Z něj pochází až 40 % veškeré obchodované robusty. Obecně se dá říct, že arabika se pěstuje především v zemích Jižní Ameriky, zatímco robustě se daří hlavně v Asii nebo v Africe.

Rozdíly v kvalitě a obsahu kofeinu

Jak už asi vyplývá z předešlých odstavců, 100% arabika je považována za kvalitnější kávu. Důvodem je především její bohatší chuť a šetrnější příprava. To však neznamená, že bychom se robustě měli začít vyhýbat obloukem. V porovnání s arabikou totiž obsahuje asi 2-3x více kofeinu, což je pro mnoho lidí klíčovým faktorem. Z toho důvodu se robusta často přidává do kávových směsí, kde má za úkol kromě zvýšení množství kofeinu také zvýraznit výslednou chuť kávy a obohatit ji o příjemnou cremu. Při nákupu směsí arabiky a robusty ale dejte pozor na to, aby byly obě kávy v takovém poměru, jak výrobce uvádí. Jelikož je robusta mnohem levnější než arabika, občas se stává, že ji výrobci přidávají do směsí mnohem více, aby ušetřili. Pokud si s jejím výběrem nevíte rady, vyberte si některou z naší nabídky ověřených směsí.

 Robusta obsahuje asi 2-3x více kofeinu než arabika.

Jakou kávu tedy vybrat?

Hned zkraje můžu říct, že naprostá většina lidí si víc pochutná na arabice. Není to žádným překvapením, její chuťové spektrum je mnohem bohatší a samotná chuť mnohem příjemnější. To ale neznamená, že bude vyhovovat úplně každému. Někdo zkrátka preferuje více zemitou a hořkou chuť robusty. Té navíc do karet hraje především vyšší obsah kofeinu a nižší cena. Pokud je pro vás ranní šálek kávy jenom rychlý a jednoduchý způsob jak se pořádně probrat, poslouží vám robusta mnohem lépe. Chcete-li si na kávě opravdu pochutnat, i pokud by to znamenalo si za ni trochu připlatit, bude vám vyhovovat 100% arabika. Důležité jsou proto především vaše preference.

Nezapomínejte ale na to, že i jednotlivé odrůdy arabiky a robusty jsou typické trochu odlišnými chuťovými vlastnostmi, velmi záleží na zemi jejich původu, metodě zpracování, stupni pražení a mnoha dalších faktorech, na které se zaměříme zase někdy příště. Je proto důležité ochutnat jednotlivých káv více, abyste našli tu, která vám bude opravdu vyhovovat. Pokud hledáte inspiraci, podívejte se na naši nabídku zrnkových káv, kde najdete to nejlepší jak od velkých světových značek, tak od malých farmářů. Pomoci s výběrem vám rovněž mohou naše nezávislé recenze, v nichž hodnotíme jednotlivé aspekty známých i méně známých káv.

Závěrečné shrnutí

Arabika i robusta mají své výhody a nevýhody. Po chuťové stránce vede arabika, zatímco vyšší obsah kofeinu a nižší cena jde k dobru robustě. Jejich vlastnosti jsou ovlivněny především tím, v jakých podmínkách jsou oba kávovníky pěstovány. Vzhledem k tomu, že arabika zraje déle, má více času na to, aby se v ní rozvinuly komplexnější chuťové složky. Ačkoliv je arabika více rozšířená, podíl robusty na světovém trhu pomalu roste. Když budete kávu vybírat, musíte vzít do úvahy hlavně to, jestli vám jde především o dobrou chuť, nebo o nakopnutí z kofeinu. Dobrým kompromisem může být směs arabiky a robusty, která si ponechává to nejlepší z obou světů. Ať si vyberete kávu jakoukoliv, nebojte se experimentovat a ochutnávat nové odrůdy. Nikdy nevíte, čím vás nová káva může překvapit.

Věříme, že po dnešku budete mít v rozlišování mezi arabikou a robustou navždy jasno. V případě jakýchkoliv otázek se na nás můžete obrátit v komentářích nebo nám napište na náš Facebook, Twitter nebo Instagram.

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.