Články o kávě

Zrnková, nebo mletá káva? Kterou z nich koupit?

Při výběru a nákupu kávy musíte zvážit mnoho faktorů. Chutná vám káva pražená na tmavší stupeň, nebo máte raději něco trochu světlejšího? Hledáte spíše ovocnou chuť, nebo vás lákají sladší tóny? Je lepší koupit kávu zrnkovou, nebo rovnou namletou? Zatímco na předchozí otázky neexistuje jasná odpověď, protože preference každého z nás se mohou velmi výrazně lišit, souboj mezi zrnkovou a předem namletou kávou přináší jasného vítěze bez ohledu na to, jakou kávu máte rádi. 

Výhody zrnkové kávy

Mezi milovníky kávy panuje jasná shoda na tom, že pokud si chcete kávu opravdu vychutnat, musíte dát přednost zrnkové kávě. Důvodů je hned několik. Tím hlavním je chuť a čerstvost kávy. V našem článku Jak správně skladovat kávu? jsme se dotkli toho, jak nevhodně skladovaná káva v průběhu času ztrácí chuť. Příčinou je ztráta důležitých olejů a dalších látek, které z kávy postupně vyprchávají. Pokud je káva namletá, tento proces je rapidně urychlen. Zrnková káva proto vydrží podstatně déle čerstvá, a tím pádem si po delší dobu zachovávají svou chuť. Toto je důležité především u káv ze supermarketu, které jsou zpravidla praženy dávno předtím, než se dostanou k zákazníkovi, což se promítá na jejich kvalitě. 

Nepřehlédněte: Kávu si nemůžete sami namlít bez pořádného mlýnku. Poradíme vám, jak kvalitní mlýnek vybrat!

Druhým klíčovým argumentem pro nákup zrnkové kávy je kontrola nad tím, jak je káva namletá. Různé metody přípravy totiž vyžadují různou hrubost namletí kávových zrn. Pokud si ale koupíte kávu předem namletou, nebudete už moct její namletí nijak změnit. To je velmi omezující, pokud si rádi připravujete kávu různými způsoby. Jste-li fanoušky french pressu, budete si muset koupit kávu namletou trochu nahrubo. Tu už ale nemůžete použít na přípravu pomocí moka konvičky, natož třeba na espresso. Tato nevýhoda samozřejmě odpadá, pokud si kávu připravujete vždy stejně. V takovém případě si jen musíte dát pozor na to, že káva, kterou kupujete, je vhodná na vámi preferovaný způsob přípravy. 

-
Čerstvě namletá káva má mnohem příjemnější aroma.

Má nějaké výhody i mletá káva?

Abychom ale byli úplně fér, musíme uznat, že v některých situacích může být nákup mleté kávy výhodný. Jedná se především o situace, kdy z nějakého důvodu potřebujete mít kávu nachystanou k okamžitému použití. Zpravidla to tedy bude během cestování, kdy je zkrátka nepraktické nosit s sebou mlýnek. V takovém případě se ale nabízí také možnost koupit si kávu zrnkovou a pro účely cestování si ji namlít do zásoby. Nebo se může jednat o situaci, kdy se vám mlýnek například rozbije a vy si nemáte kávu jak umlít. Pokud se třeba rozhodnete darovat kávu někomu, kdo doma mlýnek nemá, určitě mu uděláte větší radost kávou namletou. V neposlední řadě musíme zmínit pohodlí. Co si budeme povídat, mlít každé ráno kávu prostě nemusí každému vyhovovat. Pokud je pro vás káva především zdrojem kofeinu a potěšení z jejích pití je pro vás až na druhém místě, může dávat smysl koupit si kávu namletou, čímž si ušetříte spoustu práce. 

 
Nepřehlédněte: Pokud vám jde především o pohodlí, mohou pro vás být zajímavé také kávové kapsle. Vybrat si můžete z našeho srovnání nejlepších kapslí Nespresso nebo z žebříčku nejlepších kapslí Dolce Gusto

Jaký je verdikt?

Obecně vzato platí, že pokud si chcete kávu opravdu vychutnat a potrpíte si na kvalitě, měla by pro vás být jasnou volbou káva zrnková. Nemáte-li však k dispozici mlýnek na kávu, nebo je pro vás více důležité pohodlí, může dávat větší smysl koupit si kávu namletou. Tak jako tak byste měli v každé situaci především dbát na to, abyste si vybrali kávu kvalitní. S výběrem vám může pomoci naše srovnání nejlepší kávy nebo článek Jak si vybrat kávu, aby vám zaručeně chutnala

Pro dnešek je to od nás vše. Pokud však máte jakékoliv otázky, neváhejte se na nás obrátit v komentářích pod článkem. 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.