Články o kávě

Recept na nejlepší cold brew: Na co si dát při přípravě pozor?

Autor: Sebastián Okruhlica
Publikováno , Naposledy upraveno

Káva je kouzelná v tom, že je možné si ji připravit na nespočet způsobů. Někdo má rád klasické espresso, jinému zaručeně zlepší den ochucené latte z nejbližší kavárny a někdo zase nedá dopustit na domácí šálek kávy z filtru. V průběhu roku se preference milovníků kávy pochopitelně mění v závislosti na počasí. Během letních měsíců se ale stále více lidí přiklání ke studené kávě. Jedním z nejpopulárnějších způsobů, jak si dopřát lahodnou kávu a zároveň se příjemně zchladit, je cold brew. A právě o tomto fenoménu si v dnešním článku řekneme něco více. 

Co to je cold brew?

Cold brew je vlastně velmi jednoduchý způsob, jak si kávu připravit. Od většiny ostatních metod se však liší tím, že k extrakci kávy do výsledného nápoje dochází po dobu několika hodin až dní a to za využití pouze studené vody. Díky tomu se v kávě mohou rozvinout chutě, které při klasické přípravě normálně nenajdete. Při kontaktu s horkou vodou totiž dochází k degradaci některých látek uvnitř kávových zrn. Zároveň s kávou nemůže být voda moc dlouho v kontaktu, jinak by byl výsledný nápoj příliš hořký. To však u cold brew neplatí. Namletá káva by se v něm měla louhovat minimálně 12-16 hodin, ačkoliv ničemu neuškodí, když bude celková doba extrakce i mnohem delší. 

-
Cold brew je skvělým způsobem, jak se v létě osvěžit. 

Rozdíl mezi cold brew a ledovou kávou

V tuto chvíli se nabízí zcela logická otázka – jak se liší cold brew a klasická ledová káva? Kromě již zmíněných rozdílů v přípravě se od ledové kávy cold brew výrazně liší také po chuťové stránce. Důvodem je delší doba extrakce kávy, díky které vás při pití cold brew nebude trápit příliš výrazná kyselost, nebo naopak nepříjemná hořkost. Zároveň je ale nutné podotknout, že cold brew je opravdu silná káva a pokud jste zvyklí spíše na slabší nápoje se spoustou mléka, může to pro vás být za začátku tak trochu šok. Můžete si být jistí, že cold brew vás opravdu nakopne.

Nejste-li fanoušky samotné kávy, můžete si i cold brew dochutit podle vlastních preferencí. Nabízí se samozřejmě možnost přidat do kávy mléko, ať už kravské, nebo rostlinné. Pro zjemnění chuti není špatné do sklenice přidat i trochu ledu. Možností je opět nespočet a je pouze na vás, jak si budete chtít cold brew vychutnat. 

Nepřehlédněte: O výhodách a nevýhodách různých alternativ ke kravskému mléku se dočtete v našem článku Rostlinné mléko do kávy: Jaké je nejlepší? 

Jak si cold brew připravit?

Recept na cold brew není vůbec složitý. Nebudete k němu potřebovat žádné speciální náčiní a bohatě si vystačíte s uzavíratelnou nádobou (typicky se zavařovací sklenicí) o objemu asi jednoho litru, papírovým filtrem nebo kusem látky, kvalitní kávou, spolehlivým mlýnkem a vodou. Pojďme se tedy podívat na celou přípravu krok po kroku. 

Ze všeho nejdříve je potřeba vybrat kvalitní kávu a namlít ji. Obecně vzato se doporučuje sáhnout spíše po středním až tmavém stupni pražení. Nevíte-li si rady s výběrem kvalitní kávy, připravili jsme pro vás přehledné srovnání nejlepších káv, ze kterého si zaručeně vybere každý. Kávu je potřeba namlít relativně nahrubo, je přitom však velmi důležité dbát především na konzistenci mletí. Pokud si budete cold brew připravovat do nádoby o objemu jednoho litru, doporučujeme použít asi 100 gramů kávy. Namletá zrna pomalu zalijte studenou vodou, nádobu uzavřete a umístěte do lednice na minimálně 12 hodin. Je však možné nechat kávu extrahovat i dvakrát tak dlouho.

Nepřehlédněte: Výběr mlýnku může být docela věda. V našem článku Jak vybrat mlýnek na kávu? A jaký doporučujeme? vám vše jednoduše vysvětlíme.

Jakmile se káva vyluhuje, přelejte ji přes filtr nebo přes látku do jiné nádoby. Následně si ji můžete buď rovnou vychutnat, nebo si ji odložit do lednice na později. Alternativně lze cold brew připravit ve french pressu, ve kterém po louhování stačí stlačit píst a kávu přelít jinam. 

Na co si dát pozor

V souvislosti s přípravou cold brew je potřeba si dát pozor na dvě věci. První z nich je načasování. Musíte si totiž na jeho přípravu vzpomenout s dostatečným předstihem. Je proto dobré dělat si ho do větší nádoby, díky čemuž budete mít vždy nějakou kávu v zásobě. Není totiž nic horšího, než si ráno uvědomit, že si na svoji oblíbenou kávu musíte dalších 24 hodin počkat. 

-
Cold brew vám v lednici vydrží bez problému i několik dní. 

Druhá věc, kterou je vhodné mít při pití cold brew na paměti, je obsah kofeinu. K přípravě cold brew totiž bývá zpravidla využíváno více kávy, která se následně ve vodě extrahuje mnohem déle. Ve výsledku proto obsahuje sklenice cold brew mnohem více kofeinu než káva připravená jiným způsobem. Záleží ale na množství použité kávy, na hrubosti mletí, délce louhování a tak podobně. Obecně však platí, že cold brew obsahuje asi o třetinu více kofeinu než klasické espresso. Pro více informací o obsahu kofeinu v kávě doporučuji náš článek Kolik kofeinu denně přijmout? 

Pro dnešek je to od nás všechno. Pokud máte jakékoliv dotazy, neváhejte se na nás obrátit v komentářích.

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.