Články o kávě

Nejlepší kavárny Brno: Tyhle podniky prostě musíte navštívit

Brněnská gastronomická scéna zažívá v průběhu posledních pár let obrovský boom a kvalitní restaurace se dnes dají najít na téměř každé ulici. Tenhle trend se naštěstí pro nás nevyhýbá ani kavárnám a vaše touha po kofeinu tak bude mít v Brně víc než dost příležitostí se vyřádit. Jenže které kavárny jsou v Brně nejlepší? Na to se podívám v našem dnešním článku.

Na samotný úvod chceme jen zdůraznit, že výběr kaváren je čistě na základě našeho subjektivního pocitu a našich dojmů. Nesnažíme se propagovat žádné konkrétní podniky, nejsme nikým sponzorovaní a ani jsme nenavštívili všechny brněnské kavárny. Pokud budete mít tip na podnik, který v našem článku chybí, dejte nám vědět do komentářů, my jej navštívíme a případně náš seznam rádi rozšíříme.

Kafec Brno Orlí

Jedním z vyhlášených brněnských podniků je bezpochyby Kafec. Jedná se o síť kaváren s celkem 8 pobočkami napříč republikou, přičemž hned 2 se nachází v Brně. První z poboček je na Úvoze, druhá sídlí na adrese Orlí 16 a je tudíž ideální volbou pro ty z vás, kteří do Brna přijedou třeba jen na otočku a pohybují se výhradně v centru města. Pochutnat si tam můžete na sladkých i slaných snídaních, celé řadě zajímavých limonád, vínu, ale hlavně prémiové kávě. Jako jedni z mála v Česku používají profi páku Naked Portafilter a jak sami tvrdí, na přípravu espressa používají místo 7 hned 15 gramů kávy. Kromě silného espressa a kávy z ní vycházející ale můžete vyzkoušet i méně tradiční metody přípravy jako třeba V60, chemex nebo aeropress. O tom, jakou kávu mají aktuálně na mlýnku, si můžete vždy přečíst třeba před návštěvou přímo na oficiálních stránkách.

V Melounovém cukru

Jen málokterý podnik působí na první pohled tak nenápadně, jako V Melounovém cukru, který je pojmenovaný podle první do češtiny přeložené knihy amerického představitele postmoderny Richarda Brautigana. I když výběr názvu je podle nás přinejmenším zajímavý, neboť Brautigan byl paranoidní schizofrenik, který ještě před padesátkou spáchal sebevraždu, kavárna je opravdu skvělá. Na mlýnku najdete samozřejmě prémiovou kávu a za zkoušku rozhodně stojí místní dezerty. Těch je vždy široký výběr a všechny – od cheesecaku s espressem a slaným karamelem až po vyhlášený red velvet – stojí za zkoušku. U Melounového cukru nám chybí snad jenom pořádné a přehledné webovky, jakými disponuje třeba zmiňovaný Kafec. O všem ale budete dostatečně informováni prostřednictvím facebookových stránek.

Café Placzek

Na třetím místě musíme zmínit naprostou brněnskou klasiku, kterou najdete v centru města a kam by byl hřích si neskočit na kávu. Kromě krásného interiéru na tomhle podniku musíme ocenit i velmi kvalitní jídelní lístek, který se obměňuje podle toho, jaké potraviny jsou zrovna v sezóně. Ale ani pokud přijdete jenom na kávu, rozhodně nebudete zklamaní. Kromě vlastní stálé směsi v téhle kavárně najdete kávu z vyhlášených tuzemských i zahraničních pražíren. Proškolení baristé ji přitom připravují na prémiovém kávovaru Astoria Plus 4 You a k přípravě mléčných nápojů se používá vždy kvalitní plnotučné mléko (pro zastánce rostlinných mlék je v nabídce samozřejmě i mléko sojové). Bezchybné jsou i jejich webové stránky, na kterých můžete přímo udělat rezervaci. Většinou se nemusíte bát, že byste místo v kavárně nenašli, ale pokud přijdete v nějakou frekventovanou hodinu nebo ve větším počtu, určitě není od věci rezervaci udělat.

Podnik café bar

Přímo v centru města pak najdete i další z kaváren v našem dnešním výběru – podnik zvaný jednoduše Podnik. Do něj můžete přijít ve kteroukoliv denní dobu a pokaždé si zaručeně vyberete – ráno můžete den nastartovat vynikající kávou a večer ho zakončit vínem, rumem, whiskey nebo třeba ginem. Nás samozřejmě nejvíc zajímá káva a pokud patříte mezi zastánce alternativních příprav, Podnik rozhodně stojí za návštěvu. Baristé vám totiž výběrovou kávu rádi připraví třeba pomocí chemexu, Hario V60 a nebo aeropressu. Opět musíme ocenit propracované oficiální webové stránky, na kterých můžete udělat rezervaci i zjistit spoustu dalších užitečných informací.

Rebelbean Vlněna

Jestli rádi spojujete návštěvu kaváren i s prací, určitě se budete cítit jako doma v kavárně Rebelbean Vlněna. Ta se sice nachází trošku z ruky od centra, ale když budete třeba na nákupech v Galerii Vaňkovka, nebude to na adresu Přízova 5 zase tak daleko. V lehce industriální kavárně Rebelbean uprostřed brněnského business parku si perfektně odpočinete od jinak hektické atmosféry města. A když se k tomu všemu přidá i vynikající káva od této pražírny, není vůbec co řešit. Pochutnat si zároveň můžete i na vynikajících dezertech i nejrůznějších kávových speciálech. Opět oceňujeme přítomnost webových stránek i s přiloženým jídelním a nápojovým lístkem.

No a to by od nás bylo pro tenhle článek všechno. Nevěříme na nekonečně dlouhé výpisy kaváren, které stojí za návštěvu, ale zároveň víme, že takových podniků je v Brně nespočet. Zajímá nás proto i váš názor – chtěli byste od nás články tohoto formátu a případně i různé recenze vybraných podniků? Pokud ano, budeme rádi, když se o svůj názor podělíte v komentářích.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (1)

Vojtěch Janča
Srpen 16, 2022

tam se musím podívat

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)