Lázeňská káva Ponto Alegre: Symfonie chutí z Brazílie [recenze]

Naposledy upraveno: 14. prosince 2021

Dobrá káva se vyznačuje skvělou chutí a neodolatelnou vůní. Ta nejlepší káva má ale vždy něco navíc. Já osobně to “něco” spatřuji v šetrném pěstování a starostlivém zpracování. Právě proto jsem velkým fanouškem káv od malých farmářů, kteří si dávají záležet na tom, aby každé zrnko, které prodají, dosahovalo té nejvyšší možné kvality. A přesně taková je Arabika z brazilské farmy Ponto Alegre. Jak nám chutnala? To se dozvíte v dnešní recenzi.

 

Ponto Alegre
Publikováno: 14. prosince 2021
Upraveno: 14. prosince 2021
Autor recenze: Sebastián Okruhlica
Kategorie: Káva
Chuťový profil
9.5/10
Intenzita chuti
9.0/10
Aroma
9.0/10
Původ & příběh kávy
9.5/10
Cena
9.0/10
Celkové hodnocení
9.2
z 10 bodů

O pražení zelených kávových zrn se stará pražírna a kavárna Lázeňská káva, která si farmu Ponto Alegre vybrala díky její kvalitě a možnosti přímého výkupu. Díky tomu domů dostanete čerstvě upraženou kávu, která si zachová své nejlepší vlastnosti.

Tabulka cen pro Ponto Alegre
Obchod
Cena
Odkaz

Z Brazílie až k Vám domů

Nedaleko brazilského Sao Paula v oblasti Cabo Verde se nachází malá rodinná farma Ponto Alegre. Káva se zde pěstuje už více než sto let. Od svého vzniku se farma dost rozrostla a dnes zaměstnává spoustu lidí z okolí. Rodina Sousa, která farmu provozuje, si ale potrpí na tradice a kávu pěstuje stejně pečlivě, jako když s jejím pěstováním před mnoha lety začínal Francisco de Sousa Freire, dědeček nynějšího majitele. Dlouholetá tradice a péče se promítá do každého zrnka zdejší Arabiky, konkrétně do odrůd Catuai a Mundo Novo. Kávové třešně se zde připravují suchou metodou a následně jsou zasílány do České republiky.

Tady se o ně stará pražírna Lázeňská káva v Luhačovicích. Vzhledem k tomu, že pražírna si pečlivě vybírá každého producenta kávy, zná její původ a podmínky pěstování. Díky tomu může pražení zrn přizpůsobit každé kávě přesně na míru. Pražená zrna jsou následně ručně přebrána a zabalena do recyklovatelných obalů s jednosměrným ventilem, aby si zachovala co největší čerstvost. Celý proces přípravy se nese v duchu pečlivosti a velice osobitého přístupu. Malí farmáři a lokální pražírny dodávají kávě něco, co u velkých značek zkrátka nenajdete. I proto je takto připravená káva tak dobrá a těší se stále větší oblíbenosti. Arabika z Ponto Alegre není výjimkou.

Téhle kávě jsme od prvního šálku podlehli. Už jen kvůli skvělému příběhu.

Chuť bohatá na čokoládu a lískový oříšek

Odrůda Mundo Novo je nejtypičtějším brazilským kávovníkem. Je charakteristická svým plným tělem a nižší kyselostí. Její kombinace s odrůdou Catuai přináší velmi zajímavou kombinaci chutí. Osobně nejsem fanouškem příliš kyselé kávy, takže v případě kávy z Ponto Alegre jsem si přišel na své. Po ochutnání vás jako první přivítají tóny čokolády a lískového oříšku, které nejsou nikterak silné, ale krásně podtrhávají výraznou chuť kávy. Chuťový profil by měl obsahovat také náznaky karamelu, ale upřímně si myslím, že ty zachytí jenom pozornější milovníci kávy. Jako celek ale tyto jemné chutě fungují naprosto skvěle. Podobné kombinace si velice rád vychutnávám právě za studenějšího počasí, kdy dobrá káva dokáže navodit opravdu skvělou atmosféru.

Vůně čerstvé kávy

Vůně kávy koresponduje s její chutí. Velký podíl na tom má přítomnost jednosměrného ventilu v obalu kávy. Káva si díky němu zachovává čerstvost mnohem déle a po otevření se můžete těšit na velice pronikavou vůni. Je pravda, že se nejedná o to nejsilnější aroma, se kterým se setkáte, řada káv má vůni mnohem silnější a intenzivnější. Ponto Alegre vás ale určitě příjemné překvapí.

Jak si ji připravit?

Nejlepší chuť má káva pochopitelně hned po namletí. Úplně nejlépe chutná 1-2 týdny po upražení, přičemž pro maximální chuťový požitek ji pražírna doporučuje vypít do 3 měsíců. Ponto Alegre je typickou kávou na Espresso, takže se hodí do kávovaru. Možností, jak si ho připravit je sice více, osobně mi ale tato konkrétní káva nejvíce chutnala právě z kávovaru. Skvěle ale vynikne také při přípravě v moka konvičce. 

Vůně i chuť téhle kávy vás zaručeně dostane.

Férová cena

Kávu Ponto Alegre si můžete dopřát za velice příjemnou cenu. Ochutnávkové balení o hmotnosti 125 gramů vás vyjde asi na 150 Kč. Půlkilové balení pak stojí asi na 370 korun, což je vzhledem k její skvělé chuti více než přijatelné. Jedná se tedy o takový zlatý střed. Najdete spoustu levnějších káv, stejně jako najdete i velké množství káv dražších. V tomto případě ale dostáváme skvělý poměr ceny a kvality, což je při hodnocení ceny to nejdůležitější.

Tabulka cen pro Ponto Alegre
Obchod
Cena
Odkaz

Závěrečné zhodnocení

Arabika Ponto Alegre mě velice mile překvapila. Má opravdu skvělou chuť a příjemně nasládlé tóny. Mohu ji proto vřele doporučit každému, kdo není fanouškem příliš kyselé kávy a zároveň si rád vychutná sladší tóny svého oblíbeného nápoje. To vše navíc za velice příjemnou cenu. V konečném důsledku si Ponto Alegre odnáší velmi pozitivní hodnocení a my se nemůžeme dočkat toho, až budeme mít s touto kávou opět tu čest. 

 

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.