Články o kávě

Nejstarší kavárna v Evropě: Caffé Florian v Benátkách vás okouzlí!

Historie kávy je v mnoha ohledech zahalena tajemstvím a mýty. První zmínky o zpracovávání kávy a jejím pití pochází z konce 15. století. Trvalo velmi dlouho, než se z kávy stal tak rozšířený nápoj, jak je tomu dnes. Rozšíření kávy do Evropy mají na svědomí turečtí vojáci, kteří napadli Budapešť a následně také Vídeň. V té době patřily Benátky mezi nejdůležitější centra zahraničního obchodu. Není proto divu, že právě tady vznikla nejstarší kavárna v Evropě. 

Caffé Florian funguje už od roku 1720. Původně se kavárna jmenovala Alla Venezia Trionfante, ale velmi brzy se jí začalo přezdívat jednoduše Florian podle jména jejího majitele Floriana Francesconiho. Dnes patří Caffé Florian mezi nejnavštěvovanější místa v Benátkách a říká se, že každý milovník kávy musí tuto kavárnu alespoň jednou za život navštívit. V dnešním článku se s vámi proto podělíme o naše pocity z tohoto místa a dozvíte se také náš názor na to, jestli se nejstarší kavárnu v Evropě skutečně vyplatí navštívit. 

Kavárna, která má styl

Caffé Florian se nachází na náměstí Svatého Marka, kterému dominuje bazilika rovněž pojmenovaná po patronu Benátek. Kavárnu není těžké najít, protože většina jejích hostů sedí venku u malých stolků. Před vstupem hraje živá hudba, která tvoří velmi příjemnou atmosféru. Číšníci jsou oblečeni zásadně v bílém obleku a kávu na stůl nosí na stříbrných podnosech. Jedním slovem krása. 

Přestože většina lidí navštíví Benátky v létě, kdy je pochopitelně příjemnější sedět venku, rozhodně doporučuji posadit se uvnitř kavárny. Během horkých dnů je tam skoro prázdno, a vám se tak naskytne ničím nerušený pohled na naprosto fascinující výzdobu. Caffé Florian svým interiérem připomíná spíše divadlo či zámek. Pokud chcete svůj zážitek z nejstarší kavárny v Evropě mít opravdu se vším všudy, byla by škoda se o interiér ochudit. Je ale nutno podotknout, že ve vnitřních prostorách se nenachází klimatizace, takže je dobré si sednou vedle otevřeného okna. 

cafe florian exterier
Caffé Florian se nachází hned vedle baziliky Svatého Marka. Zdroj: S.A.C.R.A. srl, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Připravte si peněženku 

Do Caffé Florian se nechodí jenom na kávu. Chodí se tam za zážitkem. Cenu kávy je proto potřeba vnímat i tak trochu jako vstupenku na nezapomenutelné místo. Jedno cappuccino vás ve skutečnosti vyjde asi jen o euro méně než přednostní vstupenka do zmiňované baziliky Svatého Marka. Důvodem je vedle opravdu drahé kávy (7 € za espresso, 11,50 € za cappuccino) také poplatek za všudypřítomný hudební doprovod (6 €). V konečném důsledku vás tak jedno kafíčko vyjde klidně i na více než 500 korun.

A co káva? 

V tuto chvíli se samozřejmě naskýtá otázka ohledně kvality samotné kávy. A v tomto směru mnohé možná zklamu, ale jak už jsem psal v předešlém odstavci, do Caffé Florian se nechodí primárně kvůli kvalitě kávy. Kavárna připravuje kávu z vlastního blendu, který v sobě kombinuje arabiku z Brazílie a Střední Ameriky spolu s robustou z Indie. Po chuťové stránce se nijak zvlášť neodlišuje od většiny typických italských kaváren, ale skutečně se nejedná o nějaký zázrak. 

cafe florian interier
Výzdoba interiéru připomíná spíše divadlo. Zdroj: S.A.C.R.A. srl, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Závěr

Vyplatí se průměrná káva za nadprůměrné ceny? Podle mě ano. Záleží ale na tom, co od návštěvy Caffé Florian očekáváte. Pokud vám jde hlavně o zážitek a nevadí vám za něj zaplatit několikanásobek toho, co normálně utratíte v běžné kavárně, pak nebudete návštěvy nejstarší kavárny v Evropě litovat. Hledáte-li však nejlepší kávu, kterou jste kdy pili, v Caffé Florian si na své rozhodně nepřijdete. 

florian cafe

Máte s Caffé Florian také zkušenosti, o které byste se chtěli podělit s ostatními? Pokud ne, jakou nejzajímavější kavárnu jste navštívili? Doporučili byste ji i ostatním? Budeme rádi, když s námi své názory budete sdílet v komentářích pod článkem. 

Zdroj titulního obrázku: S.A.C.R.A. srl, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.