Články o kávě

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi zrnkovou a instantní kávou? Která je lepší?

Jak asi každý ví, v supermarketu se nejčastěji setkáte se dvěma různými druhy kávy – instantní a zrnkovou. A pokud se ve světě kávy aspoň trochu orientujete, určitě víte, že většina odborníků vám instantní kávu rozhodně nedoporučí. Proč je ale pořád tak oblíbená? A jaké jsou hlavní rozdíly mezi klasickou zrnkovou a instantní kávou? Na to se podíváme v našem dnešním článku.

Instantní káva ve skutečnosti neobsahuje kávová zrna

Mnoho lidí si myslí, že instantní káva není nic jiného, než nějak upravená kávová zrna, která díky složitému zpracování získala instantní formu. Tak to ale vůbec není, protože instantní káva se nevyrábí ze zrn, ale až ze silného výluhu. Stojí za tím obrovská alchymie, kterou jsme detailněji popsali v samostatném článku o instantní kávě. Pro potřeby dnešního článku vám bude stačit vědět třeba to, že zmiňovaný výluh může být třeba pomocí spreje rozprašován do speciální aparatury s horkým vzduchem, který z kávy odstraní přebytečnou vodu. Na dno zmiňovaného přístroje tak dopadají už jen vysušené kuličky instantní kávy. Tento poměrně náročný proces může samozřejmě dost podstatně ovlivnit chuť a vůni rozpustné kávy, která se v tomto ohledu s tou zrnkovou nedá vůbec srovnávat.

Instantní káva nepředstavuje kávová zrna, ale pouze vysušený kávový výluh.
Instantní káva nepředstavuje kávová zrna, ale pouze vysušený kávový výluh.

Instantní káva má méně kofeinu

Když jsme psali o obsahu kofeinu v kávě, zmiňovali jsme, že šálek rozpustné kávy obsahuje v průměru asi 57 mg kofeinu, kdežto mletá káva z dripperu může mít až 175 mg kofeinu. Hodí se tedy podotknout, že instantní káva má podstatně méně kofeinu a to může být obrovskou výhodou třeba pro ty z vás, kterým větší dávka tohoto stimulantu nedělá příliš dobře. Rovněž po ní mohou sáhnout ti z vás, kteří pijí kávu spíše v odpoledních hodinách a nechtějí si narušit kvalitu spánku velkou porcí stimulantů.

Instantní káva je často z robusty

Aby obsah kofeinu nebyl až tak malý, používá se pro výrobu zrnkové kávy většinou robusta. To sice není zase takový problém, ale po chuťové stránce nemůžete čekat kdo ví jaký zázrak. Robusta může dodat určité tóny zemitosti a lehkou hořkost, pročež se také používá v různých směsích vytvořených na espresso. Jak ale zmiňujeme v samostatném srovnání arabiky a robusty, arabika je považovaná za mnohem chutnější, a proto také dominuje světové produkci a setkáte se s ní v téměř všech kavárnách od těch obyčejných až po ty s prémiovou kávou. Robusta je ale podstatně levnější, a proto je možné u instantní kávy udržet tak nízkou cenu, i když vlastně podléhá vcelku náročnému procesu zpracování.

Instantní káva má nenáročné použití

Jak vyplývá ze samotného názvu, instantní káva disponuje naprosto jednoduchou přípravou spočívající v tom, že ji zalijete vodou. Nemusíte si hlídat žádné další faktory jako třeba délku louhování a jelikož by se rozpustná káva ani neměla zalévat horkou vodou, během pár vteřin ji můžete pít. To je obrovská výhoda pro ty z vás, kteří ráno nestíhají a ani nepatří mezi nějaké náročné kávové konzumenty. Stejně tak má instantní káva své opodstatnění i do různých receptů, kde chcete třeba docílit příjemné kávové chuti, ale zároveň si nemůžete dovolit, aby v připraveném pokrmu zůstala kávová sedlina.

Instantní kávu stačí jen zalít vodou o teplotě menší než 100 stupňů a máte vystaráno.
Instantní kávu stačí jen zalít vodou o teplotě menší než 100 stupňů a máte vystaráno.

Co si z dnešního článku odnést? Jaký je verdikt?

Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že instantní káva se od té zrnkové dost zásadně liší. Na výrobu rozpustné kávy se totiž většinou používá méně kvalitní robusta, která umožňuje prodávat kávu za nižší cenu. Její chuť sice není ani zdaleka tak pestrá jako v případě kávy z kvalitní mleté arabiky, ale pokud jste nenáročný konzument, připravíte si ji během chviličky a zaplatíte za ni jen pár korun. Pokud by vás náhodou zajímala spíše než instantní káva nějaká prémiová mletá arabika, můžete se podívat na náš žebříček nejlepších káv. V opačném případě vám můžeme doporučit třeba následující rozpustné kávy:

No a to by od nás bylo pro náš dnešní článek všechno. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte se zeptat v komentářích. Stejně tak budeme rádi, když nám dáte vědět, zda preferujete kávu instantní a nebo mletou.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.