Qubik Caffé Kuba: Poctivá italská klasika [recenze]

Naposledy upraveno: 4. února 2022

Itálie je svou kávou proslulá. Právě díky ní máme espresso ale také například světově známou moka konvičku. Italská káva je typicky velice hořká, protože prochází velmi silným pražením. Pojem “italská káva” se je tak známý po celém světě, ačkoliv se kávovníky v itálii vůbec nepěstují. Dnes se na jednu italskou kávu podíváme pěkně zblízka. Konkrétně se jedná o 100% arabiku z Kuby od Qubik Caffé. Jak nám typická Itálie chutnala?

Qubik caffè Cuba
Publikováno: 1. února 2022
Upraveno: 4. února 2022
Autor recenze: Sebastián Okruhlica
Kategorie: Káva
Chuťový profil
8.5/10
Aroma
8.0/10
Původ a příběh kávy
8.0/10
Intenzita
9.5/10
Cena
7.0/10
Celkové hodnocení
8.2
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Qubik caffè Cuba
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  699 Kč

Káva pražená pěkně po italsku

V italském městě Terst (přesněji řečeno pár kilometrů za městem) se nachází pražírna Qubik Caffé, kterou založila skupina milovníků kávy pohybující se v kávovém průmyslu už nějakou tu dobu. Kromě samotného pražení se Qubik Caffé zaměřuje také na míchání kávových blendů, ve kterých se kombinují ty nejlepší chuťové vlastnosti káv z celého světa. My jsme vyzkoušeli 100% arabiku z Kuby, která byla připravena typickým italským způsobem. To znamená, že prošla vysokým stupněm pražení, čímž získala velice výraznou a silnou chuť, která je pro Itálii charakteristická.

Italská káva je jasnou volbou pro mnoho konzervativnějších konzumentů.
Italská káva je jasnou volbou pro mnoho konzervativnějších konzumentů.

Plné tělo a tóny tabákových listů

Italská káva má po celém světě nespočet fanoušků, ne každému ale místní způsob přípravy kávy vyhovuje. Qubik Caffé disponuje plným a dýmovým tělem a velmi intenzivní chutí. Nenajdete v ní skutečně žádnou kyselost, právě naopak. Je opravdu hořká a bohatá na tóny tabákových listů, které jsou pro kávu z Kuby typické. Najdete zde ale i náznak čokolády, který celé chuťové spektrum krásně doplňuje. Ve výsledku si tak můžete vychutnat velmi dobře vyladěnou chuť, která se sice někomu může zdát až moc těžká, milovníkovi klasické italské kávy ale bude vyhovovat.

Vůně Itálie u vás doma

Máte-li rádi intenzivní vůni, které se jen tak nezbavíte, budete z Qubik Caffé nadšení. Její vůně je totiž stejně výrazná jako chuť. Hned po otevření balení poznáte, že máte co dočinění s velmi hořkou a výraznou kávou, pochytit můžete první náznaky čokolády i tabákových listů.

I když si za Qubik Caffe budete muset připlatit, určitě se vyplatí ho zkusit.
I když si za Qubik Caffe budete muset připlatit, určitě se vyplatí ho zkusit.

Vyšší cenová kategorie

Qubik Caffé je velmi chutná a kvalitní káva, což se projevuje i na její cenovce. Na eshopu tvakava.cz stojí kilové balení Qubik Caffé Kuba bezmála 800 korun, což rozhodně není málo. Kvalitní kávu na italský způsob rozhodně seženete i levněji, je ale pravda, že Qubik Caffé má něco do sebe a chuťově je velmi dobře vyladěná. Na druhou stranu káva v této cenové kategorii by rozhodně měla mít znovu uzavíratelný obal, ve kterém bude možné kávu skladovat i po otevření. V tomto případě tomu tak není, takže pokud chcete všechny chuťové vlastnosti zachovat v co největší míře, raději ji přesypte do vzduchotěsné nádoby.

Tabulka cen pro Qubik caffè Cuba
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  699 Kč

Italské espresso nemá konkurenci

Když se vám do rukou dostane kvalitní italská káva, je naprosto jasné, jak si ji musíte připravit. Qubik Caffé je na espresso naprosto ideální a budete díky ní mít možnost vychutnat si opravdu intenzivní "shot", který vás pořádně nakopne. V Itálii je však velice populární také moka konvička, světoznámá Bialettka tady přece poprvé spatřila světlo světa. Ani s ní neuděláte krok vedle.

Závěrečné zhodnocení

Vyplatí se, nebo ne? Celá recenze směřuje k odpovědi na tuto jednoduchou otázku. Vznést závěrečný rozsudek ale není tak jednoduché. Pokud by šlo pouze o chuť, Qubik Caffé by zabodovala na plné čáře. Nesmíme ale zapomínat na její vysokou cenu, která pro mnoho lidí bude velkou červenou vlaječkou. Nevadí vám za kávu utratit víc peněz a máte rádi italský způsob pražení? Pak s ní budete zcela jistě spokojení. Jestli jste si ale na jednu z těchto otázek odpověděli záporně, pravděpodobně vám bude více vyhovovat jiná varianta. Dejte šanci například Brazílii od Lázeňské kávy, kterou jsme recenzovali nedávno. Podívat se můžete rovněž na náš žebříček nejlepších káv ze supermarketu nebo srovnání nejlepších káv z menších pražíren

Jaký je váš názor na italskou kávu? Řadíte se k jejím fanouškům, nebo vám tento způsob přípravy nevyhovuje? Dejte nám vědět v komentářích!

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.