Black Insomnia: Dostojí nejsilnější káva na světě svému jménu? [recenze]

Naposledy upraveno: 7. dubna 2022

Důvodem, proč se káva těší po celém světě tak obrovské popularitě, je kromě její úžasné chuti pochopitelně také vysoký obsah kofeinu. Pro mnoho lidí je káva pouhým životabudičem, který je ráno postaví na nohy. Pokud jste i vy jedním z těchto lidí, pravděpodobně uvítáte ve svém ranním šálku kávy co největší dávku zmiňovaného stimulantu. No a v tom případě je přesně pro vás dělaná nejsilnější káva na světě s příznačným názvem Black Insomnia neboli “černá nespavost”. Tu jsme měli možnost ochutnat a dnes se s vámi podělíme o naše dojmy.

Black Insomnia 453 g
Publikováno: 7. dubna 2022
Upraveno: 7. dubna 2022
Autor recenze: Sebastián Okruhlica
Kategorie: Káva
Chuťový profil
6.5/10
Aroma
7.0/10
Původ a příběh kávy
9.0/10
Intenzita chuti
8.0/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnocení
7.7
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Black Insomnia 453 g
Obchod
Cena
Odkaz

Káva, která vás zaručeně probere

Mnoho lidí si po nějakém čase na pití kávy zvykne a vybuduje si poměrně vysokou toleranci na kofein (stejně jako v případě jakéhokoliv jiného stimulantu). Ranní šálek jejich oblíbeného životabudiče už proto nefunguje tak, jako tomu bývalo dřív. Black Insomnia tohle změní. Průměrné espresso obsahuje asi 77 mg kofeinu. Espresso z Black Insomnie v sobě ale skrývá až 150 mg kofeinu, tedy asi dvojnásobek. To zní podle nezávislých testů dělá skutečně nejsilnější kávu na světě.

Ideální poměr arabiky a robusty?

Pro dosažení takto vysokého obsahu kofeinu musel výrobce použít směs arabiky a robusty. Narozdíl od tradičního poměru do espresso směsí se v případě Black Insomnie jedná o poměr 80:20 ve prospěch robusty, zatímco tradičně tomu bývá přesně obráceně. Káva se praží staro-italskou metodou v německém Bambergu.

Vysoký poměr robusty se pozitivně promítá na obsahu kofeinu, na chuť ale působí spíše negativně. Robusta je známá více hořkou chutí, která je všeobecně považována za méně příjemnou než v případě arabiky. Výrobce uvádí, že se při pití Black Insomnie můžete těšit na oříškové aroma, karamelovou sladkost a doznění po hořké čokoládě. V tomto směru bych ale byl hodně opatrný, jelikož zmíněné chuťové tóny jsem při pití nejsilnější kávy na světě hledal docela marně. Chuťový profil jsem sice očekával mnohem horší, přesto se ale nejedná o žádný zázrak.

Univerzální použití

Black Insomnia je k dostání jako zrnková káva, předem namletá, nebo v podobě kapslí Nespresso a Dolce Gusto. Mletá varianta je namletá poměrně nahrubo, proto se hodí spíše na filtr, zatímco kávová zrna si bez problému můžete namlít i na espresso. Možnost zakoupení kávových kapslí považuji za velkou výhodu, díky které je káva dostupná skutečně pro každého nehledě na vámi preferovaný způsob přípravy kávy.

Black Insomnia chutná skvěle třeba v moka konvičce.

Kolik Black Insomnie můžu za den vypít?

Každý asi známe množství kávy, které můžeme během dne vypít bez toho, aby nás to nějakým způsobem negativně ovlivnilo. Black Insomnia ale není jen tak nějaká káva a svým obsahem kofeinu vás může poměrně zaskočit. Při jejím pití mějte na paměti, že jeden šálek Black Insomnie se rovná asi dvěma šálkům obyčejné kávy. Teoreticky vzato byste proto měli vypít Black Insomnie poloviční množství. Doporučené množství přijatého kofeinu za jeden den je 400 mg. Zatímco v případě normální kávy to činí asi 5 šálků espressa a u filtrované kávy v závislosti na technice přípravy od 2 do 5 šálků, s použitím Black Insomnie byste se měli vejít do 2 šálků espressa a 1 až 2 šálků filtrované kávy. Asi není potřeba říkat, že pokud nechcete celou noc probdít, vyhněte se pití Black Insomnie v pozdních hodinách.

Tabulka cen pro Black Insomnia 453 g
Obchod
Cena
Odkaz

Závěr: Tahle káva není pro každého

Pokud si kávu rádi vychutnáte a hlavním kritériem vašeho hodnocení je chuť, Black Insomnia není pro vás. Chcete-li ochutnat něco nového nebo je pro vás káva primárně zdrojem kofeinu, měli byste jí dát šanci. Kritéria, pomocí kterých všechny kávy porovnáváme, jsou v tomto případě tak trochu zbytečná. Black Insomnia není káva, kterou si koupíte pro její jedinečnou chuť, dokonalé aroma a úžasný původ. Je to zkrátka něco originálního, co prostě chcete vyzkoušet. Osobně si na kávě rád pochutnám a pokud možno si ji během dne dopřeji v co největším množství, takže nespadám do cílové kategorie, na kterou tato káva směřuje. Přesto si myslím, že má co nabídnout. Pro každodenní pití se asi nejedná o nejlepší volbu, ale pokud hledáte originální dárek pro milovníka kávy, nebo prostě jenom chcete ráno fakt pořádně nakopnout, rozhodně stojí za vyzkoušení.

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.