Články o kávě

Kolik kofeinu za den přijmout?

Káva je fenoménem, který si podmanil naprosto celý svět. Mnoho lidí už si ani nedokáže představit, že by ráno vstali z postele bez šálku své oblíbené kávy. Velké procento lidí si však kávu nezamilovalo kvůli její lahodné chuti, ale díky jejím životabudícím účinkům. Za ty je samozřejmě zodpovědný kofein, jeden z nejrozšířenějších stimulantů na celém světě. Každý ví, že s kofeinem by se to nemělo přehánět, jinak by si člověk mohl zadělat na nepříjemné zdravotní potíže. Kolik kofeinu denně je ale ještě přijatelné množství? Jakmile si člověk zvykne na ranní kávu, velmi těžce se mu potom funguje bez ní. Takový člověk má potom tendence svoji denní dávku kofeinu zvyšovat. Kolik káv si můžeme dopřát bez toho, abychom se museli bát o své zdraví? Odpověď na tuto otázku není úplně jednoznačná, přesto se vám na ni dnes pokusíme odpovědět.

Negativní dopady kofeinu

Nic by se nemělo přehánět. To platí pochopitelně také pro kávu a kofein. Jedna káva dokáže pořádně nakopnout, dvě nakopnou ještě o něco lépe, ale kdybychom takto pokračovali dál, brzy bychom zjistili, že nám káva začíná spíše škodit. Příznaky předávkování kofeinem nejsou vůbec příjemné. Řadí se mezi ně především poruchy spánku, úzkosti, žaludeční potíže, zrychlený srdeční rytmus, třes, podrážděnost a mnoho dalšího. Množství negativních účinků kofeinu přitom ani nemusí souviset s jeho množstvím. Kritickým faktorem je také načasování jeho příjmu. Pití kávy v pozdních hodinách se negativně podepisuje na spánkovém rytmu, neboť kofein v mozku blokuje adenosin, který je zodpovědný za pocit únavy. Něco takového je ráno sice velká výhoda, nicméně pravidelná konzumace kávy před spaním může zapříčinit vážně problémy se spánkem. Nezapomínejte ani na to, že kofein je návykový. To pochopitelně obnáší i riziko vypěstování závislosti a případných abstinenčních příznaků.

Přehnaná konzuamce kávy může vyústit v nespočet zdravotních kompliakcí.
Přehnaná konzuamce kávy může vyústit v nespočet zdravotních kompliakcí.

Káva a zdraví

Ohledně vlivu kávy na zdraví bylo provedeno mnoho studií. I přesto se jejich výsledky často rozcházejí a někdy si dokonce protiřečí. V tomto směru je proto ještě potřeba provést spoustu výzkumů, abychom měli jasno v tom, jak přesně káva na naše tělo působí. V naprosté většině případů se ale vědci shodují na tom, že pití kávy nám přináší řadu zdravotních benefitů a celkově mají milovníci kávy vyšší šanci se vyhnout mnoha nemocem a dožít se vysokého věku. Mezi zmíněná onemocnění patří především cirhóza jater, rakovina jater nebo například Alzheimerova choroba. Pití kávy v rozumném množství je tedy spojeno s velkou řadou pozitivních efektů na zdraví. Tím se opět dostáváme k té zásadní otázce.

Kolik šálků kávy můžu vypít?

Většina provedených studií říká, že hranice, kterou by člověk za den neměl překročit, je něco mezi čtyřmi až pěti šálky kávy. Tady ale narážíme na problém. O jakých šálcích se bavíme? O espressu? O filtrované kávě? Nebo o překapávané kávě, která je v USA, odkud většina studií pochází, velice populární? To nevíme. A neví to ani výzkumníci, kteří dané studie prováděli. Účastníků výzkumu se totiž neptali na konkrétní množství kofeinu v kávě, ale pouze na počet šálků, který denně vypijí. Většina lidí by na první otázku totiž odpovědět nedokázala, jelikož se obsah kofeinu v jednotlivých druzích kávy výrazně liší a málokdo má přehled o tom, kolik kofeinu vlastně vypije. Cappuccino z domácího kávovaru navíc není stejné jako z kavárny, obsah kofeinu tedy bude také pokaždé jiný.

Kolik kofeinu najdete v cappuccinu, espressu nebo rozpustné kávě? 

Pokud ale přece jenom budeme chtít být více konkrétní, dostaneme se k hodnotě zhruba 400 mg kofeinu za den. To je hranice, která je dle vědeckých analýz bezpečná, ale nevyplatí se ji překračovat. Pokud vezmeme v potaz, že průměrné espresso obsahuje asi 77 mg kofeinu, dostaneme k oněm pěti šálkům denně. U průměrné rozpustné kávy by to potom činilo dokonce až 7 šálků. V případě filtrované kávy je to pak o něco složitější. Záleží tady totiž ve velké míře na vaší technice. Obecně se ale dá říct, že průměrné kávy z dripperu si můžete dopřát 2-3 šálky, zatímco z frenchpressu jich může být až 5. Pokud si tedy chcete být zcela jistí, kolik vámi preferované kávy představuje bezpečné množství, měli byste předem zjistit, kolik kofeinu přesně obsahuje.

Množství kofeinu ve filtrované kávě se odvíjí mimo jiné i od toho, jak dobře já káva namletá.
Množství kofeinu ve filtrované kávě se odvíjí mimo jiné i od toho, jak dobře já káva namletá.

Každý jsme jiný

Ani s přesně vypočteným množstvím kofeinu ale nelze říct, že by vám jeden šálek na víc dokázal nějakým způsobem ublížit. Každý z nás má totiž odlišnou toleranci na kofein, jiný metabolismus, jiné stravovací návyky. Co platí pro jednoho, nemusí nutně platit i pro druhého. Zatímco někdo nemá problém vypít denně 5 šálků kávy, jiný může mít problémy už po druhém. Výše uvedená čísla proto vždy berte s rezervou. Pokud byste na sobě pozorovali některé z příznaků uvedených výše, raději příjem kávy snižte. Zdálo-li by se vám, že příznaky neodezněly, nebojte se s tímto problémem obrátit na vašeho lékaře. Někteří lidé totiž trpí velkou citlivostí na kofein, takže jim i běžná dávka může vážně uškodit.

Shrnutí na závěr

Denní příjem kofeinu by neměl převyšovat 400 mg, což v průměru odpovídá 4-5 šálku kávy. Ve velkém však záleží na tom, o jaké konkrétní šálky se jedná a jak jsou silné. Každý z nás má navíc jinou toleranci na kofein, takže je potřeba uvedené hodnoty brát s rezervou. Každý by měl vypít jen takové množství kávy, které mu vyhovuje a po kterém se cítí dobře. A když už je řeč o kofeinu, zaregistrovali jste už náš žebříček nejlepších káv nebo srovnání nejlepších káv ze supermarketu? Poradí vám s výběrem nejlepších káv na základě našeho nezávislého hodnocení a rovnou vám doporučí nejlepší cenu, kterou jsme našli. 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.