Články o kávě

Rostlinné mléko do kávy: Jaké je nejlepší? A jak ho našlehat?

Rostlinné alternativy mléka zažívají poslední dobou pořádný boom a i když původně po nich sahali zejména lidé, kteří ze zdravotních nebo etických důvodu živočišné mléko vůbec nepili, dnes se tento nápoj rozšířil mnohem více. Možná si proto někteří z vás říkají, zda by bylo možné nahradit živočišné mléko rostlinným i v kávě. A rozhodně bylo! Jelikož to ale není tak jednoduché, měli byste si předtím přečíst náš článek.

Rostlinné mléko není mléko

Na úvod se hodí trocha teorie, protože já většina z vás asi tuší, mléko je definováno jako produkt mléčných žláz samic savců, které jej produkují během laktace. Rostlinná mléka naproti tomu fungují na bázi vody a navzdory krémové chuti skutečně připomínající mléko jsou ve skutečnosti na výrobu použity určité ořechy (kokos, mandle či kešu) nebo luštěniny jako je sója. Podle použité suroviny pak rozlišujeme konkrétní druh mléka. Kromě těchto surovin produkt může obsahovat ještě nějaká aditiva zlepšující vlastnosti mléka. Jelikož ale stále tvoří značnou část produktu voda, je poměrně náročné s ním pracovat jako s běžným mlékem, protože nemusí vůbec podobně pěnit.

Rostlinná mléka a suroviny na jejich výrobu
Rostlinná mléka pochází nejčastěji z kešu, mandlí či ovsa.

Jaké rostlinné mléko vybrat do kávy?

Rostlinných mlék existuje celá řada a v našem dnešním článku si bohužel nezvládneme představit úplně všechny. Z těch nejznámějších ale stojí za zmínku třeba sójové mléko, které dosahuje hodnot mikronutrientů podobných, jako má klasické mléko. A možná proto se právě s ním setkáte i v mnohých kavárnách, kde je nabízí jako standardní alternativu klasického mléka. Bohužel ale sója patří mezi velmi časté alergeny, a proto není pro každého. Skvělou alternativou je v takovém případě mléko ovesné, které obecně většina lidí velmi dobře toleruje a které má navíc velmi malý dopad na životní prostředí – podstatně menší než třeba mandlové mléko.

Jak s rostlinným mlékem pracovat?

Každé mléko je jiné a stejně tak i každé vybavení funguje trochu jinak. Je tedy dost pravděpodobné, že při zkoušení různých druhů rostlinného mléka budete muset tak trochu experimentovat a zkoušet, jak si váš přístroj na výrobu mléčné pěny poradí s lehce odlišným složením. Určitě ale doporučujeme začít se sójovým a ovesným mlékem, které co do složení není tak odlišné od mléka kravského.

Pokud ho budete připravovat s klasickou baristickou tryskou, určitě je dobré mít na paměti, že by teplota mléka neměla přesáhnout nějakých 65°C, jinak dojde k negativnímu ovlivnění chuti. Zároveň není od věci se snažit mléko trochu více provzdušnit, aby drželo strukturu o něco delší dobu.

Rostlinná mléka stojí za zkoušku

Rostlinná mléka v poslední době upevňují svoji pozici na trhu a do budoucna s nimi určitě bude pracovat téměř každá kavárna. A není se čemu divit – rostlinná mléka jsou šetrná k životnímu prostředí, většina z nich je jen minimálně alergenní a zároveň dobře chutnají. Jedinou nevýhodou tak zůstává jejich relativně vysoká cena. I přesto si ale myslíme, že rostlinná mléka stojí za zkoušku – a přeci jen, dnes je seženete v každém větším supermarketu. Pro začátek se ale doporučujeme podívat po těch, které na sobě mají nápisy jako Barista, protože ty jsou na přípravu kávy lépe uzpůsobeny. A když už je řeč o přípravě kávy, doporučujeme určitě navštívit náš žebříček nejlepších káv, které jsme ochutnali, nebo samostatné recenze produktů, které vám dají dobrý přehled o tom, do kterých káv se vyplatí investovat.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.