Rozhodli jste se vyměnit supermarketové kávy za kvalitní a čerstvou arabiku? To vám schvalujeme a jsme si jisti, že své investice nebudete litovat. Abyste si ale nově objednanou kávu dokázali užít co možná nejdéle, musíte vědět, jak ji skladovat. Pokud ji totiž měsíc necháte v nějakém prodyšném sáčku na světle, ochudíte se o ten chuťový zážitek, který prémiovější kávy přináší. Naštěstí vám v dnešním článku dáme 3 tipy, jak kávu skladovat.
Co je důležité vědět?
Každá potravina, kterou si koupíte, musí být určitým způsobem skladována, aby vydržela co možná nejdéle čerstvá. A u kávy tomu není jinak. Kávová zrna jsou plná různých látek, včetně třeba olejů zodpovědných za jejich chuť i vůni. Právě tyto oleje mají tendenci z kávy odcházet, pokud necháte zrna jen tak ležet na vzduchu. Jakmile se to stane, káva přestane vonět a také chuť nebude ani zdaleka tak dobrá jako předtím. Řešení je přitom naprosto jednoduché. Skladovat kávu v neprodyšném balení. A i kdybyste už žádnou další radu z tohoto článku nedodrželi, alespoň to, že kávu dáte do dózy, která bude tmavá a nebude propouštět vzduch, prodlouží “životnost” vaší kávy dost podstatně. Dále se ale můžete řídit následujícími radami:
Nekupujte kávu na několik let dopředu
Když se někde objeví nějaká prémiovější káva v akci, část lidí má tendence jí nakoupit co možná nejvíce. Pamatujte si ale, že káva nemá neomezenou trvanlivost. Jakmile se jednou upraží, zhruba měsíc chutná naprosto excelentně a poté začne kvalita kávy postupně upadat. Dobrá neprodyšná nádoba sice celý proces degenerace kávy zpomalí, ale přesto jej nedokáže úplně zastavit. Zhruba tři až čtyři měsíce od upražení už káva chutná opravdu špatně. Nikdy tedy nekupujte více kávy, než kolik dokážete do tří měsíců od upražení spotřebovat – skvělým řešením jsou třeba různé kávové předplatné, které vám každý měsíc zajistí přísun čerstvé kávy.
Namelte si každý den čerstvou!
Celá zrna ztrácejí chuť a vůni mnohem pomaleji než mletá káva. Vůbec nejideálnější je tedy namlít si každý den čerstvou kávu. Je nám jasné, že v praxi má málokdo z vás ráno času nazbyt, ale když si koupíte spolehlivý automatický mlýnek, umlít si pár zrníček opravdu nezabere moc času a rozdíl bude opravdu znatelný.
Hledáte skvělou kávu? Prostudujte naše nezávislé recenze!
Zbytek kávy nechejte v chladu a suchu
Pokud si budete mlít každý den čerstvou kávu, nechávejte zbytek zrn v nějaké neprodyšné dóze někde v suchu a chladu. Můžete ji skladovat de facto kdekoliv, kde je to pro vás pohodlné a kde budete mít kávu po ruce. Káva by ale neměla přijít do jedné police s kořením, česnekem, cibulí nebo jinými aromatickými potravinami, protože by jimi mohla načichnout. Vůbec nejideálnější může být skladování ve vakuových dózách, které jsou schopné úplně zabránit přístupu vzduchu. Ty jsou ale většinou poměrně drahé a mají jen jedno jediné využití – skladují kávu. V případě, že si tedy nekupujete vyloženě výběrovou arabiku, se vám tyto speciální dózy nejspíš nevyplatí.
Co si z dnešního článku odnést?
Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že kávu je ideální skladovat na tmavém místě v suchu a v dostatečné vzdálenosti od všech aromatických potravin, kterými by mohla zrna načichnout. Vůbec nejideálnější je mlít kávu vždy jen na chvíli dopředu, kupovat si namletou kávu ze slevových akcí na několik měsíců dopředu je nesmysl. Dobrou volbou mohou být i nejrůznější kávové předplatné, které vám zajistí čerstvou kávu v pravidelném intervalu. Jestli hledáte výběrovou kávu, která vám bude dělat radost, určitě navštivte náš žebříček nejlepších káv z malých pražíren. Pokud naopak nakupujete kávu výhradně ve velkých řetězcích, může vám s výběrem pomoci naše srovnání nejlepších káv ze supermarketu.