Články o kávě

Jak vybrat kávu, aby vám zaručeně chutnala?

Nikdo z nás si při výběru kávy nikdy nemůže být na 100 % jistý, že pokaždé odhadne skutečnou chuť kávy tak, aby si vždy domů odnesl jenom to, co bude chutnat přesně tak, jak doufá. Káva má spoustu druhů a její chuť se odvíjí od mnoha faktorů. I tomu nejzkušenějšímu milovníkovi kávy se může stát, že ho výsledná chuť jím vybrané kávy zaskočí a nebude odpovídat tomu, co od ní očekával. Ale i v tom je ta krása. Každá nová káva, kterou ochutnáte, vám představí něco dosud neprobádaného a umožní vám poznat další z nespočtu způsobů, jak může tento oblíbený nápoj chutnat.

Ačkoliv si chutí kávy nikdy nemůžeme být zcela jistí, existuje několik způsobů, jak lze s velkou jistotou předpovědět, jestli vám nějaká káva chutnat bude, či nikoliv. V dnešním článku se proto podíváme na to, jak se můžete i vy naučit poznat, kterou kávu si doma zaručeně vychutnáte.

Stupeň pražení

Jedním z nejzásadnějších faktorů ovlivňujících výslednou chuť kávy je stupeň pražení. Jednotlivými stupněmi pražení jsme se zabývali v našem samostatném článku, proto se touto otázkou nebudeme zaobírat příliš do hloubky. Pro správný odhad toho, jak káva chutná, je důležité vědět, že pro tmavší stupně pražení jsou charakteristické výraznější hořkostí a nižší aciditou. Projevují se u nich spíše chutě podobné čokoládě, karamelu, oříškům, někdy dokonce i tabáku. Naopak nižší stupně pražení jsou typické ovocnými tóny, svěžejším nádechem a již zmiňovanou aciditou. Stejná kávová zrna pražená na jiný stupeň mohou ve výsledku chutnat naprosto odlišně. Proto je stupeň pražení jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících chuť kávy.

Země původu

Chuť kávy je ve velké míře determinována také tím, odkud pochází. Osobně si myslím, že rozlišovat kávy čistě podle původu není úplně nejšťastnější řešení, protože se jedná pouze o pomocnou informaci. Například kávy ze Střední a Jižní Ameriky jsou oblíbené zejména pro své ořechové a karamelové tóny a vyvážené tělo. To však neznamená, že když si koupíte balení výběrové arabiky z Kolumbie, nemůže mít výrazné květinové tóny a postupně přejít až do citrusů. Země původu je tedy dobrým vodítkem, nicméně sama o sobě nám neříká všechny důležité informace.

Když už zkoumáte původ kávy, není na škodu zjistit informaci o tom, v jaké nadmořské výšce byla pěstována. Můžete se řídit pravidlem, podle kterého se u kávy pěstované ve vysoko položených oblastech rozvíjí více sladké a ovocné chutě, proto jsou zpravidla více oblíbené. Naopak kvalitní kávy z nižších oblastí jsou typické jemnou chutí a nepříliš výraznými chuťovými prvky.

Původ kávy značně ovlivňuje její chuť.
Původ kávy značně ovlivňuje její chuť.

Způsob zpracování

Mezi faktory ovlivňující chuť kávy nepochybně patří také způsob jejího zpracování. Jedná se o způsob, jakým jsou kávová zrna oddělena od zbytku ovoce. Nejčastěji se setkáte se suchou (naturální), nebo promytou metodou. První jmenovaná spočívá v tom, že jsou celé plody usušeny na slunci a následně jsou z nich vyjmuta kávová zrna. Díky přítomnosti dužiny po celou dobu usychání se v kávě připravené tímto způsobem mohou vyvinout zajímavé a exotické chutě. Naopak promytou metodou jsou kávová zrna od zbytku plodu oddělena pomocí vody a následně schnou samostatně. To vede k vyváženější chuti. Další možností je takzvaná medová metoda, se kterou se ale nesetkáte příliš často. Kávová zrna připravena tímto způsobem schnou na slunci pouze částečně očištěné od zbytku plodu a z hlediska chuti se jedná o kompromis mezi suchou a promytou metodou.

Rozlišujte jednotlivé variety

Asi jste se již setkali s pojmy arabika a robusta. Pokud si nejste jistí tím, jaký je mezi těmito odrůdami kávovníku rozdíl, přečtěte si nejprve náš článek zaměřený právě na toto téma. Kromě rozlišování mezi arabikou a robustou je potřeba rozlišovat také rozdíly mezi jednotlivými varietami. Ty se zpravidla liší svou odolností, rychlostí růstu, množstvím vyprodukovaných plodů a samozřejmě také chutí. Nelze obecně říct, která varieta chutná nejlépe, proto je musíte mezi sebou porovnat a zjistit, co vyhovuje právě vám. Mezi nejčastější variety patří například typica, bourbon, mundo novo, caturra, catuai a další.

Jednotlivé variety se od se be mohou chuťově velmi lišit.
Jednotlivé variety se od se be mohou chuťově velmi lišit.

Káva určená na espresso, nebo na filtr?

Pokud jste si někdy kupovali výběrovou kávu, pravděpodobně jste si na obalu všimli informaci o tom, na jaký způsob přípravy je určena. Každá káva se totiž nehodí na všechny možné druhy přípravy. Některé jsou pražené na filtr, zatímco jiné na espresso. Pokud byste se rozhodli s kávou praženou na filtr udělat espresso, moc byste nepochodili. Taková káva by pod velkým tlakem totiž ztratila většinu svých pozitivních vlastností a pravděpodobně by chutnala dost nepříjemně. Naopak kávu na espresso můžete bez závažných problémů použít i na filtr, nicméně nebude chutnat tak dobře, jako kdybyste ji připravili právě jako espresso. Výběr kávy proto přizpůsobte tomu, jak se ji doma chystáte připravit.

Co jsou to „tóny čokolády“?

V celém článku jsem používal přirovnání jako „tóny čokolády”, „jemná acidita” nebo „svěží nádech”. Pomocí podobných slovních spojení bývá popisována káva téměř všude. Pro začátečníka se jedná o nejlepší ukazatel toho, jak bude káva ve výsledku chutnat. Tato přirovnání je samozřejmě potřeba brát s rezervou. Káva s tóny karamelu ve skutečnosti nemá karamelovou příchuť. Po čase se ale naučíte rozeznávat, co můžete od jednotlivých slovních spojení čekat, a nebude pro vás problém poznat, jak bude tato konkrétní káva pravděpodobně chutnat.

Pár slov závěrem

Všechny výše uvedené informace vám sice pomohou odhadnout, jak bude vámi vybraná káva chutnat, nicméně abyste byli schopni chuť kávy předvídat skutečně spolehlivě, budete jich nejdříve muset pár ochutnat. I když se na začátku můžete cítit trochu zmatení, po čase si budete čím dál více jistí. Nebude trvat dlouho a budete si schopni vybrat kávu přesně tak, aby vám chutnala.

Pro dnešní článek je to vše, ale pokud se toho chcete o kávě dozvědět více, přečtěte si například náš článek o tom, kolik kofeinu se nachází v jednotlivých kávových nápojích. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte se na nás obrátit v komentářích.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (1)

Vojtěch Janča
Srpen 5, 2022

Já jsem prostě zkoušel různé kávy z tesca

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)