Články o kávě

Znáte jednotlivé druhy kávy? Máme pro vás kompletního průvodce nabídkou kávy v kavárně!

Pokud chodíte do kavárny pravidelně, jistě jste stihli tak nějak vypozorovat, jak které druhy kávy vypadají. Jestli jste ale naprostí laici, kteří si marně lámou hlavu s výslovností drinků na nápojovém lístku, měli byste zbystřit. V našem dnešním článku vám totiž velmi podrobně představíme jednotlivé druhy kávy, abyste už vždycky věděli, co si v kavárně dát a čemu se naopak vyhnout.

Espresso je naprostý základ

Espresso zná snad každý. Jedná se o nápoj, který je připravený pouze ze dvou surovin – totiž z kávy a vody. Nenechte se ale zmást, rozhodně to není jednoduché a musí být splněna celá řada předpokladů. Předně musí být použito optimální množství kávy, přičemž většina kaváren sází na 7 až 8 gramů. Zrna musí být správně namletá a pouze správný kávovar zajistí, že dojde k jejich extrakci po dostatečně dlouhou dobu a za ideálního tlaku, který představuje 9 barů.

Pokud jde o vzhled, espresso se servíruje do velmi malého šálku a samotná káva má objem většinou kolem 30 ml. Dobře připravená káva má na povrchu také pěnu čokoládovo-oříškové barvy – ta se označuje jako crema a v ideálním případě má krásně krémovou konzistenci. Jakmile jej jednou dostanete naservírované, měli byste si jej jenom zamíchat a rovnou vypít. Crema totiž z šálku rychle mizí a s ní i celá řada olejů a dalších složek zodpovědných za chuť a úžasnou vůni. Ačkoliv espresso působí neuvěřitelně silně, obsahuje podle dostupných zdrojů asi 77 mg kofeinu v šálku. Jak se dozvíte v našem samostatném článku o tom, kolik kofeinu za den přijmout, je to velmi podobné i u jiných káv.

I když espresso nepijete samotné, máte ho naservírované i v celé řadě dalších drinků.
I když espresso nepijete samotné, máte ho naservírované i v celé řadě dalších drinků.

Espresso ale není jediná malá káva, ne?

Ti zkušenější z vás jistě už zbystřili, protože espresso opravdu není jediná káva, která disponuje malým objemem. O něco větší než espresso je tzv. dvojité espresso, které možná znáte jako espresso doppio. To není nic jiného, než výše popsané espresso připravené z dvojnásobného množství kávy (standardně se tedy používá 14 až 16 gramů) a dvojnásobného množství vody.

Nepleťte si ho ale s lungem. To je varianta espressa, při které zůstane zachováno množství kávy (tedy zmíněných 7-8 gramů), ale zdvojnásobí se objem vody. Když se do klasického espressa přidá místo vody trocha mléčné pěny, jedná se o espresso macchiato. Až si ho budete v kavárně objednávat, nezapomeňte, že se čte jako makjáto.

O něco menší než klasické espresso je naopak ristretto. To je velmi silná káva, která opět v ideálním případě disponuje jemnou, ale výraznou cremou a i když se servíruje nejčastěji do stejných šálků jako espresso, má jen kolem 20 ml.

Nepřehlédněte: Srovnání nejlepších káv ze supermarketu pro rok 2022
Americano pro ty z vás, co hledají velkou kávu bez mléka

Espresso není kvůli své výrazné chuti vhodné pro každého. Pokud máte rádi kávu bez mléka, ale nechcete jen malý šálek intenzivní kávy, sáhněte po tzv. Americanu. To vzniklo podle legend za 2. světové války, kdy americkým vojákům na půdě Itálie nechutnala místní silná káva. Přilévali si do ní proto horkou vodu. A když kávu s vodou smícháte v poměru 1:5, získáte právě Americano. V kavárnách se často servíruje s mlékem i bez něj, ale stále platí, že se jedná o méně intenzivní variantu espressa.

Jestli chcete slabší kávu bez mléka, dejte si americano.
Jestli chcete slabší kávu bez mléka, dejte si americano.

Cappuccino je jasná klasika pro milovníky kávy s mlékem

Cappuccino je jedním z nejpopulárnějších a napříč světem nejobjednávanějších kávových drinků. Skládá se ze stejného podílu kávy, mléčné pěny a horkého mléka. Základ této kávy většinou tvoří klasické espresso, a tudíž cappuccino servírované ve většině kaváren disponuje i stejným obsahem kofeinu jako espresso, jak jsme zmiňovali i v našem samostatném článku o obsahu kofeinu v kávě. Příprava cappuccina doma není vůbec jednoduchá a nejspolehlivěji vám jej připraví spolehlivé automatické kávovary, jejichž žebříček jsme pro vás také zveřejnili.

Flat White je novodobý trend

Zatímco cappuccino obsahuje ⅓ mléčné pěny, flat white je, jak samotný název trochu komicky předesílá, zcela bez pěny. Narozdíl od cappuccina zde také nefiguruje jen jedna porce kávy, ale rovnou espresso doppio s dvojitou dávkou kofeinu. Pokud tedy máte rádi silnou kávu s jen velmi malým množstvím mléka, je flat white skvělou volbou. Většinou se servíruje do průhledné tlustostěnné skleničky.

Flat White sice nemá dlouhou historii, ale je velmi oblíbený.
Flat White sice nemá dlouhou historii, ale je velmi oblíbený.

Caffe latte není latte macchiato

Závěr dnešního článku bychom měli věnovat nápojům, které obsahují primárně mléko. Jak caffe latte, tak latte macchiato obsahují přes 200 ml mléka a jejich kávový základ tvoří klasické espresso. Rozdíl mezi nimi ale přesto je – caffe latte se skládá ze dvou vrstev – totiž z espressa a horkého mléka. U latte macchiato do toho vstupuje ještě mléčná pěna, která je zodpovědná za ono charakteristické vrstvení – dole sedí mléko, na něm plave vrstva kávy a nahoře sedí mléčná pěna. Zatímco latte macchiato se servíruje většinou do vysoké průhledné sklenice, caffe latte většinou dostanete do klasického šálku. Obě kávy ale přitom mají něco do sebe a nejvíc potěší ty z vás, kteří mají u kávy rádi jen velmi jemnou chuť s velkým množstvím mléka.

No a to by od nás bylo pro tenhle článek zaměřený na druhy kávy všechno. Máte nějaké otázky? Tak to se neváhejte zeptat v komentářích!

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.