Články o kávě

Latte Art: Kde se tohle kávové umění vzalo? A jak se ho naučit?

Když dnes přijdete do kavárny, dost možná považujete takzvané latte art za naprostou samozřejmost. A nutno uznat, že káva bez ikonické kapradiny, srdíčka nebo jiného obrázku by na některé z nás možná působila přinejmenším zvláštně. Ještě pár desítek let bylo ale tohle kávové umění velkou neznámou. Jak je tedy možné, že zažívá takový boom? A jak se ho naučit? Na to se podíváme v našem dnešním článku.

Co je latte art vlastně zač?

Upřímně si nemyslíme, že by mezi našimi čtenáři existoval někdo, kdo by o latte art vůbec nikdy neslyšel, ale přesto bychom si pro kompletnost dnešního článku měli tento pojem nějak definovat. Tak tedy – latte art označuje takový druh přípravy kávy s mlékem, kdy jsou pomocí horkého mléka a mléčné pěny přímo do šálku obsahujícího kávu kresleny různé obrazce. Vůbec nejčastěji se setkáte třeba s kapradinou a srdíčkem, ale zkušení baristé jsou samozřejmě schopni se naučit celou řadu různých tvarů a obrazců. Někteří umělci jsou schopni dokonce z pěny vytvořit vaši podobiznu.

Latte art označuje kreslení do kávy pomocí horkého mléka a pěny.
Latte art označuje kreslení do kávy pomocí horkého mléka a pěny.

Historie latte art

Tak jako samotná tradice pití espressa pochází z Itálie, pochází z Itálie i latte art. Paradoxně ale tahle evropská země vůbec nestála za rozšířením tohoto moderního trendu. V Itálii se s kreslením různých základních ornamentů začalo podle dostupných informací už v polovině 20. století, ale tehdy to místní kavárenští povaleči brali za jakousi samozřejmost a nepřikládali tomu nijakou váhu. S rozvojem pákových kávovarů se začala pít více káva bez mléka a na latté art se zapomnělo. Ovšem jen na čas. V 80. letech totiž barista jménem David Schomer prohlížel fotografie z italských kaváren a objevil na nich určité kresby. Začal je proto ve svém podniku v americkém Seattlu napodobovat. A dnes už jen stěží najdete kavárnu, která vám latte art na vaši oblíbenou kávu neudělá.

Jak se latte art naučit?

Samozřejmě, že složité tvary vyžadují určitou dávku talentu a nejspíš se je nezvládne naučit každý. Pár základních tvarů ale dokáže po nějaké době tréninku udělá většina z vás. Nic náročného na tom opravdu není. Stačí vzít šálek s espressem do své méně dominantní ruky (tedy do levé, pokud jste pravák a naopak), naklonit jej do úhlu asi 45° a pak postupně začít nalévat horké mléko a mléčnou pěnu za současného vrácení hrníčku do vodorovné pozice. My doporučujeme se inspirovat některými z videotutoriálů, protože mnohé z nich jsou opravdu povedené a dají vám o vzájemné synchronizaci rukou a naléhání mléka mnohem lepší přehled než pouhý textový popis. 

 

Možností máte s kávou milion

Jakmile do světa latte art aspoň trošku proniknete, dost možná zjistíte, že svět kávy nabízí milion různých možností, jak postupovat a s čím vlastně experimentovat. V rámci latte art se standardně rozlišují dvě techniky. První, zvaná free pouring, spočívá v tom, že tvary kreslíte do kávy přímo horkým mlékem a pěnou. Vznikají tak ty jednoduché tvary, které nejspíš znáte z vaší kavárny. Je to metoda jednodušší a hlavně rychlejší, pokud máte třeba kavárnu plnou zákazníků. Druhou technikou je tzv. etching, kdy naléváním mléka vytvoříte jen jakési základní rysy výsledného umění a posléze vezmete špejli a s její pomocí dokreslíte zbytek plánovaného obrazce. A zatímco free pouring vás poměrně omezuje na několik základních tvarů, etching nabízí naprosto neomezené možnosti. Můžete vytvářet podobizny lidí, oblíbené budovy, znaky, jména a cokoliv dalšího, co vás jenom napadne.

Základní free pouring se dříve či později zvládne naučit většina z vás.
Základní free pouring se dříve či později zvládne naučit většina z vás.

Je to na dlouho, ale stojí to za to

Jako u mnoha dalších věcí, i v případě latte art platí, že je sice náročné se to naučit, ale výsledek rozhodně stojí za to. Počítejte s tím že první šálky kávy rozhodně nebudou vypadat atraktivně a dost možná to poměrně dlouho nepůjde podle vašich představ. Jakmile si ale zesynchronizujete práci jednotlivých rukou a zafixujete si daný pohyb, bude to už jenom lepší. A pak vám budou vaše latte art všichni chválit a závidět. Abyste ale jejich zážitek umocnili, musí se pod povedeným latte art skrývat dobrá káva. Přesně takovou najdete třeba v našem žebříčku nejlepších káv, které jsme ochutnali. Pokud patříte spíše k nenáročným konzumentům, doporučujeme vyzkoušet něco z žebříčku nejlepších káv ze supermarketu.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (1)

Vojtěch Janča
Srpen 9, 2022

Já umím udělat akorát srdíčko

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)