Články o kávě

Jak doma vypěstovat kávovník? Je to lehčí, než se zdá!

Každý milovník kávy ví, že kávová zrna se k nám dováží z exotických zemí, jako jsou Brazílie, Etiopie, Kolumbie nebo Keňa. Podnebí v těchto oblastech je pro pěstování kávy ideální – správná nadmořská výška, vhodná teplota a podobně. Díky tomu se může zdát, že kávovníky jsou dost křehké a že v jiných podmínkách by neměly šanci přežít. Realita je ale přesně opačná. Vypěstovat si kávovník není žádná věda a bez problému to zvládnete i u sebe doma. A koho by nelákalo vypěstovat si ve volném čase vlastní kávová zrna? I kdyby vás myšlenka na zcela domácí kávu nijak nenadchla, poslouží vám doma kávovník jako krásná dekorace. 

Co je kávovník vlastně zač?

Než se vrhneme do samotného návodu k pěstování kávovníku, bylo by fajn si o něm napřed něco málo říct. Jedná se o ovocnou dřevinu vyskytující se v podobě keřů nebo nižších stromků. Nejčastějším druhem je kávovník arabský, ze kterého pochází stará známá arabica. Tomu se nejvíce daří v teplotách mezi 18–22 ℃, nejlépe ve stínu a s mírnou vlhkostí vzduchu. V takových podmínkách nově zasazený kávovník přinese první úrodu asi po třech až čtyřech letech. Na první velkou sklizeň si proto budete muset chvíli počkat. Ale nebojte, kávovník může mít v jednu chvíli zároveň zralé i nezralé květy, takže přestávky mezi jednotlivými úrodami potom už zpravidla nejsou tak dlouhé.  

Nepřehlédněte: V čem se liší arabika a robusta? Na tuto otázku jsme odpověděli jednou provždy v našem článku. 

Jak začít? Kupte si semena kávovníku

Při pěstování kávovníku sice teoreticky nejste omezení pouze na pěstování ze semen, nicméně pro co nejlepší zážitek z celého procesu to rozhodně doporučujeme. Při kupování semen kávovníku pamatujte na to, že musí být co nejčerstvější a nesmí jim chybět ochranný obal (endokarp), jenž bývá jinak při zpracování kávy odstraňován. Jakmile budete mít semena doma, je čas dát se do práce. Zasaďte je do květináčů s kyselejším pH (mezi 5–6,5) a umístěte někam, kde nesvítí přímé sluneční světlo a nijak zásadně se tam nemění teploty. V letních měsících kávovník vydrží v pokoji s teplotou kolem 25 ℃, v zimě je ale lepší ho držet v místech, kde se teploty pohybují v rozmezí od 15 do 20 ℃. Během růstu a tvorby plodů je ideální kávovník hnojit v podstatě každý den.

-
Semenům kávovníku, které začínají růst, se někdy říká také soldiers neboli vojáci.

Pořádně o kávovník pečujte

Vzhledem k tomu, že kávovník postupně stále více roste, je vhodné ho zdruba jednou ročně přesadit do většího květináče. Dávejte si pozor na to, abyste kávovník nevystavovali výrazným změnám teploty. V zimě to může být průvan nebo teplo z topení, v létě naopak vystavení přímému slunci. V letních měsících není od věci kávovník čas od času postříkat rozprašovačem s vodou. Na první plody se můžete těšit zhruba v momentě, kdy bude kávovník dosahovat výšky asi jednoho metru. Po odkvetení nechte kávovník na chvíli odpočívat (omezte hnojení i zalévání) a po 9 až 14 měsících můžete sklidit první kávové třešně. Každá z nich obsahuje dvě zrna, která můžete buď znovu zasadit, nebo si z nich připravit domácí kávu. K tomu ale budete potřebovat podobných třešní poměrně dost.  

Na co si dát pozor

Výhodou kávovníku je, že pokud se během pěstování něco zvrtne, dá vám to vcelku zřetelně najevo. Typickým příkladem jsou svěšené listy, které signalizují, že je na čase kávovník zalít. Při zalévání vždy dbejte na kvalitu vody. Nejlepší variantou je pochopitelně nachytaná dešťovka, pokud ji však nemáte k dispozici, vystačíte si vodou z kohoutku, kterou necháte přes noc odstát ve stínu. Pokud naopak listy začnou usychat, pokropte je vodou. Příčinou suchých listů může být přímé sluneční světlo nebo náhlé změny teploty. O něco větší problém nastává ve chvíli, kdy listy kávovníku začínají žloutnout. V takovém případě ho budete muset přesadit do nového květináče a odstranit nahnilé kořeny. Tento jev je způsoben přelitím rostliny nebo špatným odtokem vody. Pokud si ale dáte pozor, neměli byste mít s pěstováním kávovníku žádné problémy. 

-
S trochou trpělivosti si můžete kávová zrna sklidit u sebe v obýváku.

Domácí káva?

Pro přípravu klasického espressa, na které potřebujete 7 gramů kávy, je nutné mít vypěstovaných alespoň 26 kávových třešní, tedy 52 kávových zrn. Pokud tedy skutečně cílíte na přípravu domácí kávy se vším všudy, budete potřebovat kávovníků víc. Po sklizni ale navíc budete muset kávu upražit. Ačkoliv se to může zdát komplikované, i tento krok můžete s trochou snahy zvládnout v domácích podmínkách. O tom ale zase někdy příště… 

K tématu pěstování kávovníku je to od nás v tuto chvíli vše. Pokud však máte nějaké otázky, neváhejte se na nás obrátit v komentářích.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (1)

Vojtěch Janča
Srpen 5, 2022

To si potom budete moct udělat kávu i ze slupek

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)