ZA INDICKOU VÝBĚROVOU ARABIKOU – KAVÁRNA A PRAŽÍRNA BLUE TOKAI, DILLÍ

V Indii se káva skoro vůbec nepije, pije se chai (nápoj připravený z černého čaje, koření a mléka) a to i přesto, že Indie je zemí, kde se káva pěstuje. V celém hlavním městě, Novém Dillí, najdete jen jednu jedinou pražírnu výběrové kávy, která pracuje výhradně s indickou arabikou. A kvalita? Vynikající.

Díky cestování se občas dostaneme do situací, kdy děláme něco, co bychom si jinak nedovedli představit. Já jsem při svém putování Indií začala zase pít instantní kafe, protože dostat se k něčemu jinému bylo první týdny skoro nemožné. Jednou za týden mi bylo milé i to „rozpustné Nesko“ jako připomínka starého kontinentu. Nechtěla jsem ale věřit tomu, že by se v Novém Dillí, hlavním městě tak veliké země, opravdu nenašla žádná lepší káva, a to mě dohnalo k usilovnému pátrání. Blue Tokai Coffee Rosaters jsem našla přes internet a po prohlédnutí jejich stránek se mi rozbušilo srdce (nevymýšlím si, možná si v tu chvíli moje tělo už představovalo svoji dávku kofeinu), protože to vypadalo jako trefa do černého.

Blue Tokai 2

V přelidněném a zmateném Dillí je pražírna a kavárna Blue Tokai velice dobře umístěná. Najdete ji asi 5 minut pěšky od stanice metra Saket mimo hektické centrum města. Zhruba od poloviny cesty, kdy je potřeba odbočit z hlavní silnice do úzkých uliček, už vás navádí cedule, takže se neztratíte. Ukazatele vás dovedou do jakéhosi zadního traktu k budově kavárny a pražírny. Vnitřní prostory jsou klimatizované, takže se nemusíte bát, i v horkém létě si na kávičce pochutnáte. Hned po vstupu je zřejmé, že kavárna plní zejména funkci kontaktního místa pro zákazníky, kam si mohou jít kávu ochutnat a koupit si ji domů. Větší část prostoru zabírá pražírna, kancelář a sklady kávy. Návštěvníci však mají možnost sledovat za prosklenými okny vše, co se v těchto funkčních prostorách odehrává. Velice příjemný koncept, kdy jsou věci od sebe odděleny, ale vlastně ne tak docela – když popíjíte svoji kávu, vidíte přesně, kde se praží a kdo vám ji praží, ale navzájem se nerušíte.

Blue Tokai 3

A pak už jsem začala vyzvídat, jak to teda s Blue Tokai všechno je. Jaký je jejich koncept, jaká je situace s kávou v Indii, jaké mají problémy a cíle. Prostě všechno, co vás napadne, když se najednou dostanete do míst, kde vám skutečně rozumí. Nejdříve jsem vyzpovídala jejich baristu, potom se mě ujal hlavní pražič a nakonec jsem měla nesmírné štěstí, že po obědě dorazil i sám pan majitel a na chvilku si se mnou sedl.

Majitel toho kouzelného místa se jmenuje Matt. Má sice indickou krev, ale vyrostl ve Státech a až poté se cestou osudu vrátil zase zpátky do Indie a usadil se tam. Pražírnu založil protože hledal změnu ve své kariéře a s pražením kávy experimentoval už v USA. Proč ne, když má surovinu přímo na místě, napadlo mě. Ale překvapil mě svojí reakcí. Prý nebylo a není vůbec jednoduché pracovat s indickými farmáři a přesvědčit je, ať mu zelenou kávu prodají. Celé roky byli zvyklí prodávat kvalitnější kávu jen do zahraničí a nevěří, že doma to s ní někdo může myslet vážně a docenit ji. Opět komplikovaná situace v pěstitelské zemi, tentokrát ale trochu jinak než jak ji třeba znám z Latinské Ameriky. To mě překvapilo. Ale Matt si jde za svým a tak podle sezóny a úrody nabízí arabiku z osmi regionů Indie a každým rokem se snaží rozšiřovat nabídku a zlepšovat vztahy s farmáři, více je zapojovat do procesu kontroly kvality a otevírat s nimi prostor k dialogu.

Blue Tokai 4

Kromě toho se snaží vychovat kávové spotřebitele a naučit je oceňovat a vyhledávat kvalitní kávu. Určitě není jediným v zemi, ale bavíme-li se o několika miliardové Indii, situace je tady na trhu s výběrovou kávou ještě složitější než třeba v Kolumbii. To dokazuje i jeho odpověď na otázku kolik dalších pražíren nebo aspoň kaváren s výběrovkou v Dillí existuje. Jsou jediní. Prý je ještě jedna, ale ta funguje pouze s dovezenou kávou (Prosím?? V pěstitelské zemi a raději si zelenou kávu přivezou ze zahraničí? Něco je tady opravdu špatně..). A kaváren je pomálu, jeho zákazníci jsou většinou jednotlivci, co nakupují přes internet nebo provozovny jako hotely, restaurace apod. I proto zatím nabízí spíše medium roast a silnější pražení na espresso. Ale najde se pro každého něco, já jsem si na začátek dala jedno lehčí pražení (region si bohužel nepamatuju, měl nějaké složité jméno) na filtru a úplně jsem se jím nechala unést. Indická arabika!!! Byla výborná. Úplně jiná než latinskoamerické, jemnější, s plnějším tělem, ale vyvážená i v kyselosti a cukrech, výborně upražená. A kořeněná. Nevím, jestli už jsem po těch třech týdnech byla nasáklá indickým kořením anebo ty lehké tóny kardamomu a pravého kmínu nebo čehosi opravdu v té kávě byly! Spolu s ovocným nádechem po žlutých melounech… Moje první setkání s indickou výběrovou arabikou dopadlo výborně, moc mi chutnala!

Blue Tokai 5

Podle toho, co jsem vypozorovala je kavárna oblíbená zejména mezi zahraničními návštěvníky. Na svoji kávičku si sem za těch pár hodin došla řada cizinců a mnozí vypadali, že to pro ně nebylo poprvé. Blue Tokai si postupně získává svou klientelu, kromě kvalitní kávy a vstřícného servisu je také jedním z mála míst, která jsem zatím viděla, kam si v Dillí můžete zajít sednout s počítačem a chvíli nerušeně pracovat. A protože jsem čekala na Matta, udělala jsem si po obědě radost v podobě cappuccina a čokoládového dortíku. Cappuccino bylo z jiné kávy, než tu, co jsem ochutnala dopoledne na filtru. Trochu silněji pražená, v kombinaci s perfektně našlehaným mlékem geniální zážitek chutí. Rozplývala jsem se… Přes Dillí ještě pojedu a určitě se do Blue Tokai zastavím. Popovídat, posedět a potěšit se dobrou kávou. A všem, kteří máte v Indii přes Dillí cestu, to doporučuji.

Blue Tokai Coffee Roasters: Khasra 258, Lane 3, Marg Saidulajab, Zen Mobile Head office, Westend Marg, Saiyad ul Ajaib, Sainik Farm, New Delhi, Delhi 110030

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Scroll to Top