Tierra Bio Organic: Přijde vhod, ať už máte rádi espresso nebo filtr [recenze]

Naposledy upraveno: 25. prosince 2021

Lavazza patří mezi celosvětově nejvyhledávanější značky a má za sebou dlouholetou historii. Málokdo ví, že tuto společnost založil Luigi Lavazza už v roce 1895 a firmu s tržbami v řádu desítek miliard korun dodnes vedou jeho potomci. Co by to tedy bylo za kávový web, kdybychom se těmto kávám také nevěnovali? No a v dnešní recenzi se podíváme na Tierra Bio Organic, která má i přes mnoho certifikací a pozitivních hodnocení velmi příjemnou cenu. Stojí tedy za zkoušku? Pojďme to zjistit.

Lavazza Tierra Bio Organic
Publikováno: 25. prosince 2021
Upraveno: 25. prosince 2021
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Káva
Chuťový profil
8.2/10
Aroma
8.5/10
Původ a příběh kávy
7.0/10
Intenzita
8.0/10
Cena
9.0/10
Celkové hodnocení
8.1
z 10 bodů
Tabulka cen pro Lavazza Tierra Bio Organic
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  591 Kč

Co je tahle káva vlastně zač?

Celá řada různých výrobců sází na jednodruhové kávy, kdy vezmou zrna z jedné konkrétní plantáže a vytvoří z nich kávu. Lavazza se v případě této kávy vydal opačným směrem a Tierra Bio Organic tak představuje blend několika různých zrn z Hondurasu, Kolumbie a Peru. Pokaždé se však jedná o arabiku, která (minimálně z našich dosavadních zkušeností s kávou) nabízí rozmanitější chuťový profil a zároveň má o něco menší množství kofeinu.

Designově vypadá Tierra Bio Organic hezky. Důležitější ale je, co má uvnitř.

Naprosto univerzální použití

Když se na kávu podíváte detailněji, v levém spodním rohu najdete nápis „Suitable for all coffee uses“ odkazující na univerzální možnosti přípravy napříč spektrem různého vybavení. Ať už máte rádi filtrovanou kávu připravenou pomocí dripperu či aeropressu, nebo preferujete klasické espresso z pákového kávovaru, Tierra Bio Organic bude vždy chutnat dobře. Dokonce můžete použít i klasický frenchpress nebo moderní metody přípravy, káva je opravdu univerzální, což nás velmi příjemně překvapilo.

Velmi vyladěná chuť

Když se začínající pražírny snaží vytvořit svůj první blend, může to skončit katastrofou – vzhledem k lehce odlišným chuťovým tónům použitých druhů kávy se může stát, že výsledná směs bude velmi nesourodá. To ale není případ této směsi, Lavazza si už s ohledem na své renomé a velikost produkce prostě nemůže žádná zaškobrtnutí dovolit.

A je to vidět i na Tierra Bio Organic, pro které v Turíně, kde Lavazza sídlí a praží kávu, zvolili jen střední pražení. Nejedná se tedy o nějaké intenzivně pražené italské espresso, které by někomu mohlo připadat až spáleně. Namísto toho je to velmi jemná káva, v jejímž aroma najdete tóny sušeného ovoce, osobně vnímám zejména náznaky meruněk a sušených višní. Po chuťové stránce působí také velmi dobře. Má plné tělo, je velmi intenzivní a disponuje jen opravdu velmi lehoučkými náznaky kyselosti. Ty ale nevycvičené chuťové pohárky dost možná vůbec nepoznají. Chuť kávy v ústech zůstává ještě dlouho po dopití a v dozvucích dominují spíše tóny karamelu a hořké čokolády.

Lavazza Tierra Bio Organic je po všech stránkách skvělá.

V poměru ceny a kvality vychází velmi dobře

Kávu na recenzi nám poskytl eshop TváKáva.cz, který jsme si osobně vybrali pro rychlé doručení a bezchybnou komunikaci, což je pro nás priorita. Kilogram této výborné kávy s BIO-certifikací tam stojí většinou okolo 600 korun a kolem této ceny se pohybuje i řada dalších eshopů. To se sice na první pohled může zdát jako poměrně dost peněz, ale když si uvědomíte, že je to opravdu výborná káva, ke které se budete vždycky rádi vracet, neměl by to být až takový problém. Nehledě na to, že kilogram kávy představuje 125 osmigramových porcí. Jestli tedy pijete kávu dvakrát denně, vystačí vám na celé dva měsíce a jedno espresso vás vyjde orientačně asi na 5 Kč. A to je velmi příjemné, nemyslíte?

Tabulka cen pro Lavazza Tierra Bio Organic
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  591 Kč

Závěr: Káva, která se rozhodně vyplatí vyzkoušet

Jestli už delší dobu přemýšlíte o tom, že se od supermarketových káv vzdálíte ke kávám prémiovějším, může být Tierra Bio Organic skvělým vstupním produktem. Přeci jen disponuje BIO certifikací, má poměrně široký chuťový profil, ale zároveň je taková, že většině lidem opravdu zachutná. A přesně to byl i náš případ.

Máte s touto kávou zkušenosti? Nebo byste chtěli s něčím poradit? Neváhejte dát vědět do komentářů, třeba tím k nákupu inspirujete i někoho jiného! :)

 

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.