Barma Myanmar 1885: Káva pro opravdové fajnšmekry? [recenze]

Naposledy upraveno: 11. ledna 2022

Že se na Myanmaru (dříve označovaném jako Barma) pěstuje káva, ví jenom málokdo. A jak vám prozradíme v naší dnešní recenzi, je dosti atypická a každý milovník kávy by ji měl alespoň jednou vyzkoušet. My jsme si naše poprvé ozkoušeli na kávě Barma Myanmar 1885 od Latino Café/Čajové zahrady a o naše dnešní zkušenosti se s vámi podělíme v této recenzi.

Barma Myanmar 1885 Latino Cafe
Publikováno: 11. ledna 2022
Upraveno: 11. ledna 2022
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Káva
Chuťový profil
9.0/10
Aroma
8.0/10
Původ a příběh kávy
9.0/10
Intenzita
9.5/10
Cena
7.5/10
Celkové hodnocení
8.6
z 10 bodů

Najít nejlepší cenuPár zajímavostí na úvod

Káva se v Myanmar sice pěstuje, ale její množství je značně omezené a závisí na mnoha kritériích. Většinou se roční produkce pohybuje kolem osmi tisíc tun, ale byly i takové roky, kdy se exportovalo jen pouhopouhých 300 tun zeleného zrna. Káva se v této zemi pěstuje primárně ve vyšších nadmořských výškách a je známá pro svoji hutnost a poměrně zajímavý chuťový profil, který se dá srovnat snad jen s kávou z Indonésie. My dnes recenzujeme kávu nazvanou Barma Myanmar 1885, přičemž číslovka na konci označuje právě datum, kdy se káva v dnešním Myanmar začala pěstovat - jak už to tak bývá, i zde pomohly s výsadní především misionáři.

Designově vypadá káva opravdu hezky.

Káva určená primárně na espresso

Existují kávy, které mají naprosto univerzální použití. Typickým příkladem je třeba Tierra Bio Organic, kterou jsme recenzovali v jednom z našich minulých příspěvků. V případě Barma Myanmar 1885 je tomu však jinak - tuto kávu bychom po našich zkušenostech doporučili primárně do espressa. U káv z Myanmar obecně mnoho baristů doporučuje použití do směsí a my bychom jim klidně dali za pravdu i v tomto případě. S filtrem nebo různými alternativními metodami přípravy kávy v případě tohoto produktu příliš nepochodíte a ošidíte se o možný chuťový zážitek.

Chuťově opravdu velmi netradiční produkt

Po chuťové stránce nás tato káva opravdu velmi zaujala, i když nutno přiznat, že je dost netradiční. Na vůni pravděpodobně nic nepoznáte, protože káva voní opravdu hezky. Má jemnou vůni, v níž můžete cítit náznaky karamelu i vanilky a při mletí se všechny tyto aromatické vlastnosti nádherně rozvinou. Chuťově je však káva nesmírně pestrá a vytváří poměrně širokou paletu různých chutí. Hutné a plné tělo kávy v sobě totiž kombinuje náznaky čokolády, které postupně střídají tóny oříšků, karamelu, ale v závěru je možné ucítit i podtóny tabáku. Pokud máte extrémně vycvičené chuťové pohárky, někdo v kávě z Myanmaru cítí i určitou štiplavost česneku nebo hutné tóny dehtu, ale upřímně - náš případ to úplně nebyl. Káva je spíše zemitá a bez jakýchkoliv silných náznaků kyselosti, ale po chuťové stránce od ní nečekejte žádné šílenosti.

Káva z Barmy je chuťově opravdu nevídaně pestrá. Ne každý to ale ocení.

Cena odpovídá exkluzivní kávě

Nedílnou součástí naší recenze samozřejmě musí být i cena. Barma Myanmar 1885 spadá na stránkách prodejce do kategorie „Premium-Exklusiv“ a tomu samozřejmě odpovídá i samotná cenovka. Za 100 gramů kávy totiž zaplatíte 169 Kč a můžete si vybrat, zda si ji namelete sami, nebo zda to má za vás udělat prodejce. Pokud byste náhodou chtěli celou kilovku, budete za ni muset zaplatit hned 999 Kč. Osobně však doporučujeme nejprve začít s nákupem menšího balení (a za ušetřené peníze vzít jinou kávu, kterou na tomhle e-shopu mají) a až podle toho, jaký na vás udělá Barma Myanmar 1885 dojem, případně koupit další.

Najít nejlepší cenu

Závěr: Výborná káva, kterou ale neocení každý

Osobně si troufám tvrdit, že káva z Barmy je skvělá a velmi nás zaujala. Trochu se ale bojím, že pokud nemáte vyzkoušené desítky různých káv, úplně její kouzlo nedokážete ocenit a svou chuťovou strukturou vám bude připomínat víceméně kterékoliv jiné (a mnohdy levnější) kávy určené na espresso. Přesto ale jedním dechem musím dodat, že pokud chcete vyzkoušet neuvěřitelně chuťově pestrou kávu, která vám i jako naprostému laikovi bude chutnat a nevadí vám si za ni připlatit, může Barma Myanmar 1885 od Čajové zahrady posloužit opravdu dobře. Tak co, vyzkoušíte ji?

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.