Články o kávě

ZE ZAHRANIČÍ: Káva z celého světa I

Rádi cestujete? Pak se pohodlně usaďte a nechte se unést na cestu kolem světa. Vezmeme Vás do zemí, které jsou známými kávovými vývozci, i do takových, kde byste pěstování kávy možná ani nečekali. Káva je pěstována ve více než padesáti zemích světa a my Vám některé z nich představíme. Dnes se připravte na dobrodružnou cestu po zemích Afriky a Asie.

Kávovník dává své nejlepší plody, je-li pěstován ve velkých nadmořských výškách a v tropickém klimatu. Takové podmínky nalezneme podél rovníku, konkrétně mezi dvacátou pátou severní a třicátou jižní rovnoběžkou. Kvalita a chuť kávy jsou kromě zeměpisné polohy ovlivněny mnoha dalšími faktory. Záleží na druhu kávovníku, chemickém složení půdy, počasí (důležitý je především objem srážek a sluneční svit), přesné nadmořské výšce plantáže i na způsobu zpracování. Tyto proměnné tvoří rozdíly mezi zeměmi, pěstitelskými oblastmi a plantážemi celého světa. Možných kombinací těchto faktorů je tolik, že často najdeme rozdíly v chuti a kvalitě u kávy, která pochází z jedné a té samé plantáže.

Afrika a Střední východ

Etiopie

Kávová legenda praví, že první kávovník byl objeven v Etiopii. Opravdu není těžké uvěřit, že káva má původ v zemi, kde většina sklizně pochází z volně rostoucích kávovníků. Etiopská káva se nejčastěji zpracovává mokrou metodou a pochází z jedné ze tří hlavních pěstitelských oblastí – Sidamo, Harer nebo Kaffa. Etiopská káva nabízí nevšední smyslové prožitky, je zemitá s výraznou chutí a plným tělem.

Keňa

Zdejší káva je všeobecně známá a oblíbená, jak ve Spojených státech, tak v Evropě. Keňské zrno je základem pro šálek s výraznou, ovocnou aciditou, plným tělem a silnou vůní. Káva je zde pěstována většinou malými farmáři v podhůří Mount Kenya. Tamní farmáři kladou velký důraz na kvalitu. Průběh zpracování i sušení kávy je pečlivě kontrolován. Keňa má dokonce svůj vlastní systém hodnocení s 10-stupňovým žebříčkem. Označení AA je nejvyšší možné ohodnocení, přičemž označení AA+ znamená, že káva byla navíc pěstována na soukromém pozemku.

Pobřeží slonoviny

Pobřeží slonoviny je jedním z největších producentů robusty na světe. Zdejší káva je výrazně aromatická, s jemným tělem a aciditou. Je ideální pro tmavší pražení, a proto je často používána do směsí na espresso.

Arabský poloostrov

Jemen

V této zemi byl kávovník poprvé vyšlechtěn pro obchodní účely. Stále zde však najdeme farmy, kde je káva pěstována původním, léty prověřeným způsobem. Voda je v této suché zemi vzácností, kávová zrna pocházející odtud jsou proto menší a spíše nepravidelná. Nedostatek vody též znamená, že káva musí být po dozrání zpracována suchou metodou. Výsledkem je osobitá chuť, která je bohatá, plná a specifická pro jemenskou kávu. V dřívějších dobách, kdy byla z přístavu Mocha vyvážena jemenská káva do celeho světa, se název tohoto města stal synonymem pro arabskou kávu. Později Holanďané zkombinovali arabskou kávu s kávou z Jávy a vytvořili tak první kávovou směs, která je dodnes známá jako Mocha Java.

Asie

Indonésie

Indonésie, jedna z největších zemí světa, je tvořena tisíci ostrovy. Některé z větších ostrovů – Sumatra, Jáva a Sulawesi (dříve zvaný Celebes) – jsou vyhlášené po celém světě tamní dobrou kávou. Kávovník byl do Indonésie dovezen holandskými kolonisty v 17. století a brzy poté se ze země stal největší světový vývozce kávy. Dnes se tu káva pěstuje na malých farmách, povětšinou 1–2 akry velkých, a zpracovává se převážně suchou metodou. Indonéská káva je známá pro své bohaté, plné tělo a mírnou aciditu.

Vietnam

Další z asijských zemí produkujících kávu je Vietnam. Kávovník byl do země poprvé přivezen v polovině 19. století francouzskými misionáři. Ti přivezli kávovník arabský z ostrova Bourbon a vysadili jej kolem Tonkinu. Kávovníku se zde velmi dařilo. V současné době se ve Vietnamu pěstování kávy velmi rozvíjí a ze země se stává jeden z nějvětších producentů kávy na světě. Pěstuje se zde nejčastěji robusta, a to na malých farmách na jihu země. Šálek vietnamské kávy je vyvážený, s lehkým tělem a jemnou aciditou. Je častým základem kávových směsí.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.