Kávové zajímavosti

VÍDEŇ, město kavárenského povalečství

Autor: Redakce KávovéListy.cz |

Předvánoční Vídeň je každý rok lákadlem pro statisíce turistů, a jelikož to do Rakouska máme my Češi opravdu kousek, jezdíme tam v hojném počtu. Od soboty si už můžete vychutnávat atmosféru vídeňských vánočních trhů, které si pro vás opět připravily nezapomenutelnou atmosféru, vynikající punč, cukrovinky, řemeslné výrobky a mnoho dalších jedlých i nejedlých tradičních výrobků.

Vídeň je také neodmyslitelně spojena s kavárenskou kulturou – vždyť kdo by neznal pojem kavárenský povaleč, který právě v této rakouské metropoli započal svou tradici. Než se vydáte na cestu, podívejte se s námi na historii vídeňského kavárenství…

Traduje se, že když Vídeň v roce 1683 opouštěli po neúspěšném obléhání Turci, zapomněli si vzít veškerá svá kávová zrna. Vídeňané tak poznali kávu a cesta k otevření první vídeňské kavárny v roce 1685 byla volná. Nejednalo se o první kavárnu v Evropě, přesto byla pro město velmi významná a odstartovala dlouholetou kavárenskou tradici, kterou zde si můžeme vychutnávat i dnes, ve 21. století. Netrvalo dlouho a kolem roku 1700 otevřel Armén Diodato kavárnu podobnou těm dnešním. K dispozici byli noviny, biliárový stůl, karty a k šálku kávy se podávala voda.

Hlavním znakem kavárenského povalečství je dlouhé vysedávání u kávy. V historii lidé nemívali obývací pokoje, kde by trávili svůj volný čas, a proto si rádi zašli do kavárny posedět u šálku dobrého nápoje, klidně i na několik hodin. Pití kávy se stalo kulturním zážitkem, součástí životního stylu všech Vídeňanů. Není tedy divu, že i slavní skladatelé jako Mozart nebo Johann Strauss hrávali po kavárnách své skladby. První čistě koncertní kavárna byla otevřena v roce 1788.

Na přelomu 19. a 20. století se rozvíjela kavárenská literatura. Literáti v kavárnách diskutovali a psali své texty. V kavárně Café Central jste mohli často potkat štamgasta a spisovatele Petera Altenberga, pro něhož byla kavárna pracovnou, obývacím pokojem, bydlištěm a místem pro doručování pošty. Umožňovala to především otevírací doba, která byla a stále je opravdu dlouhá – od brzkého rána často až do půlnoci. U jednoho stolku v Café Central můžete narazit na Altenbergovu sochu, která je tu umístěna na jeho památku.

Při objednávání kávy ve Vídni je dobré znát jejich terminologii, která člení kávu především podle použitého množství mléka, šlehačky a vody. Výčet všech různých druhů káv, které kavárny nabízí, je opravdu rozsáhlý. Rozlišujeme například:

  • Schwarzer / Mokka Kaffee – espresso bez mléka
  • Verlängerter – prodloužené espresso
  • Brauner Kaffee – espresso s mlékem
  • Melange – káva a mléko v poměru 1:1
  • Wiener Melange – prodloužené espresso s napěněným mlékem
  • Kapuziner – káva se šlehačkou
  • Franziskaner – Melange se šlehačkou
  • Einspänner – espresso ve sklenici s velkým množstvím šlehačky a moučkovým cukrem
  • Kaffee Verkehrt – espresso a mléko v poměru 1:2, v podstatě Latte Macchiato
  • Maria Theresia – espresso s pomerančovým likérem a šlehačkou
  • Fiaker – espresso s panákem (většinou griotka, popřípadě rum nebo slivovice) a třešní
  • Intermezzo – espresso smíchané s horkou čokoládou, kakaovým krémem a navrchu šlehačka s pralinkou
  • Kaisermelange – espresso smíchané s vaječným žloutkem, medem a koňakem
  • a spoustu dalších.

Nedílnou součástí kávárenského požitku ve Vídni jsou sladké moučníky. Typický Sacherův dort(Sachertorte)s historií sahající až do roku 1832 nebo jablečný štrúdl se šlehačkou (Apfelstrudel) nesmí chybět. Poctivé české buchty s povidly můžete ochutnat v legendární kavárně Café Hawelka, kterou v roce 1939 založil syn českého ševce Leopold Hawelka. Místo pravidelného setkávání umělců, spisovatelů, herců a malířů nabízí hlavně zážitky – chuť buchty, kávy a atmosféru, kterou si v minulosti vychutnával i Andy Warhol nebo Günter Grass.

Obejít všechny kavárny ve Vídni je nadlidský úkol, pokud by vám to ovšem někdo neplatil jako zaměstnání. Najdete tu zhruba 800 kaváren, z nichž asi pětina patří mezi ty klasické vídeňské. Být kavárenským povalečem vyžaduje hodně času, na druhou stranu je kavárna prostor, kde si stihnete přečíst noviny, knihu, pobavit se s přáteli či vyřídit obchodní schůzku, pochutnat si na kávě nebo si jen tak odpočinout. Kavárna je místo, kde i samota může být zábavná.

Zdroj: www.austria.info

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.