Články o kávě

PRAŽÍRNA KÁVY FRAGARIA COFFEE překvapení z Písku

Písecká pražírna Fragaria Coffee patří mezi ty méně známé české pražírny kávy. Také je jednou z mála pražíren, které se nenachází v okolí velkých měst jako je Praha nebo Brno, kde je kávová scéna rozvinutější. Co je dovedlo k pražení kávy? A proč se jmenují tak zvláštně? Nejen o tom jsme si povídali s panem Petrem Koubou, pražičem Fragaria Coffee.

Jak to všechno začalo

Všechno začalo před 4 lety, kdy se pan Kouba začal zajímat o kávu. O rok později absolvoval baristický kurz u Petry Veselé. V té době už pracoval pro Jahodárnu v Bavorově, kde se sice káva vařila, ale jednalo se o kávu italského typu pražení, což nepovažoval za ideální řešení. Rozhodl se to změnit. Začal sbírat informace o tom, jak se káva správně vybírá, nakupuje, skladuje, a praží. „Nejvíce jsem se toho dozvěděl z internetu a také díky Petře Veselé. Pak mi zaměstnavatelé dali možnost využít nové znalosti a založili jsme spolu pražírnu Fragaria Coffee“ dodává pan Kouba. „Fragaria znamená v italštině jahodník“ upřesňuje.

Když si přijdete koupit kávu přímo do pražírny Fragaria Coffee v Písku, pan Kouba vám nejenže pomůže s výběrem kávy, ale rád poradí jak kávu správně namlít a připravit. Aktuálně mají v nabídce přes 10 druhů kávy. Najdete tu jak komoditní kávové směsi, tak i výběrovou jednodruhovou kávu z mikrolotů. Pražící profil je spíše světlejší.

fragaria 2

Kde ochutnat?

Kávu z pražírny Fragaria můžete ochutnat zatím pouze na pár místech. Tím prvním je samotná pražírna kávy v Písku. Dalším je Jahodárna v Bavorově, kde si kromě kvalitní výběrové kávy můžete pochutnat i na nějakém drobnějším občerstvení. V píseckém Hotelu Cadillac ochutnáte směs na espresso, která byla vytvořena na přání majitele hotelu. Jeho majitel strávil delší dobu v zahraničí a na výběru kávy je to dobře znát. Dal přednost živější směsi s velmi výraznou aciditou. Dalším místem, kde můžete zkusit kávu z Fragaria Coffee je kavárna Mlsná Koza v Žatci, kde také mají směs přizpůsobenou jejich potřebám. Lidé z pražírny chtějí každému odběrateli vyjít vstříc, a proto všem zákazníkům pomáhají vybrat tu pravou kávu přesně pro ně.

Brňáci pozor!

Čerstvou kávu z pražírny Fragaria Coffee můžete právě nyní ochutnat a také zakoupit v brněnské kavárně Kafec. Na ochutnávkovém mlýnku mají El Salvador finca Buenos Aires a na filtru Ehtiopia Yirgacheffe Knots. Tu si určitě nechejte připravit na cold drippu. Ledová je prostě skvělá.

fragaria 3

Fragaria Coffee pořádá také oblíbené cuppingy kávy

Pan Kouba je velmi spokojený s rostoucím zájmem širší veřejnosti o výběrovou kávu a alternativní metody přípravy kávy. Věří, že situace bude ještě mnohem lepší. „Plánujeme také rozšířit počet stálých zákazníků z řad kaváren a restaurací.Věříme, že uspějeme, protože kvalita je pro nás na prvním místě“ říká Petr Kouba a ihned dodává „Pro kavárníky i širokou veřejnost proto pořádáme degustace káv. Červencový cupping, který jsme realizovali za podpory Petry Davies Veselé a Gwilyma Daviese, byl vyprodán už dlouho před zahájením.“

Petr Kouba, pražič a spolumajitel písecké Fragaria Coffee je toho názoru, že se kavárny nemají bát inovací, kterými v posledních letech prošel svět kávy v České republice. „Kavárníci by měli sledovat aktuální trendy a podle toho měnit jejich sortiment. Především se jedná o to, že i dnes naleznete ve většině již zaběhlých kaváren kávu italského typu pražení, která většinou není čerstvá. To je velká škoda, jelikož u nás přeci existuje takové množství kvalitních pražíren!“ ukončuje svůj monolog a vrhá se k pražičce, aby upražil další dávku kávy.

fragaria 4

fragaria 5

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (1)

David Pospíšil
Říjen 12, 2023

Za mě topová káva. Hlavně lehké pražení. To je stále dnes vzácnost.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)