Lidé z pražírny Oxalis se zabývají výběrovou kávou již více než čtyři roky. Co je k výběrové kávě přivedlo? Kdy pochopili její smysl? A co chystají v nejbližší době? Během exkurze v jejich pražírně nás čekalo jedno překvapení za druhým.
Sídlo, sklady a pražírna společnosti Oxalis se nacházejí ve Slušovicích u Zlína. Významnou část velké třípodlažní budovy zabírají ale především čaje, které se na obratu firmy podílejí 60 %. Káva ovšem tvoří se svými 20% také nezanedbatelnou část. Když se dnes řekne Oxalis, všem se tedy automaticky vybaví obchody s čaji a kávou. To, že se nejedná pouze o komoditní kávu jsme věděli, ale že začali pražit i microloty pro nás bylo překvapení. Hned jsme se tedy začali vyptávat přímo pana Petra Zelíka, majitele Oxalisu.
Kávové Listy.cz: V povědomí veřejnosti jste zapsaní jako síť obchodů s čaji a kávou. Jak dlouho se ale věnujete kávě?
Ing. Petr Zelík: „Kávě se věnujeme od roku 1999. V té době jsme dováželi kávu upraženou v zahraničí. Dodavatele jsme za celou dobu mnohokrát změnili. Dováželi jsme jak obyčejnou komoditní kávu, tak i aromatizovanou. Postupem času jsme ale začali zjišťovat, že to jde dělat i lépe a také jsme se seznámili s výběrovou kávou.“
Kávové Listy.cz: Co vás k výběrové kávě přivedlo?Ing. Petr Zelík: „Na jaře roku 2010 jsem dostal pozvání do Kostariky a Panamy, kde jsem měl možnost seznámit se s děním na kávové plantáži. Na této a dalších cestách jsem se především dozvěděl, jak se káva degustuje, jaké existují alternativní metody přípravy na filtrech a jak je vůbec výběrová káva důležitá.“
Kávové Listy.cz: Jak Vaše nově nabyté zkušenosti ovlivnily další vývoj Oxalisu?
Ing. Petr Zelík: „Od té doby jsme změnili spoustu věcí. Postupně jsme začali nakupovat kávy přímo od farmářů. Protože chceme našim zákazníkům dodávat co nejčerstvější kávu, zakoupili jsme výkonnější pražičku a od loňského září si již veškerou kávu pražíme sami. Do budoucna máme i další plány, jak můžeme kvalitu našich káv ještě více zlepšit.“
Kávové Listy.cz: A prozradíte našim čtenářům, na co se mohou těšit?
Ing. Petr Zelík: „Chtěli bychom lidem ukázat, že dobrá káva není pouze italské espresso. Do budoucna chceme zavést kromě káv, které máme k dispozici po celý rok, i microloty. To jsou kávy které byly pěstovány v menším množství a v nabídce budou 2 až 3 měsíce. Máme kontakty na drobné plantáže v Kolumbii, Rwandě, Brazílii a Kostarice. První takové kávy zahrneme do našeho nového katalogu, který bude uveřejněn v září. Také bychom se chtěli více soustředit i na čerstvost kávy, která se dostane k zákazníkovi.“
Kdo stojí za pražením kávy v Oxalisu?
Po zajímavém rozhovoru jsme se vydali na prohlídku pražírny s panem Ivanem Čumíčkem, který v pražírně zodpovídá za výběr káv. Kromě velké moderní pražičky na 35 kilogramů kávy jsme také viděli i sklad, ve kterém se nacházelo několik stovek kilogramů kávy. Povídali jsme si s ním o nové pražičce od firmy Loring Smart, která je unikátní v technickém řešení způsobu pražení. "K pražení dochází pomocí horkého vzduchu v uzavřeném prostoru bubnu, proto jsou kávová zrna rovnoměrně a konzistentně vypražena. Zároveň je pražička šetrná k životnímu prostředí, protože v cyklonu, který je umístěný nad hořákem dochází k pálení všech zplodin při teplotě 800°C. Byli jsme první ve střední a východní Evropě, kdo tuto pražičku začal používat", dodal pan Čumíček.
Když jsme se ho zeptali, které kávy z jejich nabídky by nám doporučil, zmínil Brazílii Fazenda Paraiso, kterou zakoupili přímo od farmy Paraiso. Pozornost si prý jistě zaslouží i Etiopia Kaffa, která je zvláštní tím, že se jedná o původní divokou odrůdu kávovníku.
Vždy rádi vidíme, když se nějaká česká pražírna vydá tím správným směrem k tomu, aby se z ní stala kvalitní pražírna výběrové kávy. K úplné dokonalosti chybí už jenom detaily, které, pokud všechno bude probíhat ve stejném tempu jako doposud, budou vyladěny během velmi krátké doby.