Články o kávě

OKOUZLUJÍCÍ SVĚT pravé turecké kávy

Co si představíte, když se v souvislosti s kávou řekne „turek“? Pojďme v tomto článku zapomenout na kávu zalitou vroucí vodou s velkým množstvím plavajícího lógru. Víte, jak vypadá pravá turecká káva? Kam až sahají její kořeny? Co je to džezva? A jak se turecká káva vlastně připravuje? Nechejte se námi v následujících řádcích provést světem turecké kávy, který voní po kardamomu.

Turecká káva je způsob přípravy kávy, jehož kořeny sahají až na samotnou hranici Evropy a Asie. Tento nápoj totiž skutečně pochází z Turecka. Turecká káva má svou jedinečnou chuť, vůni, přípravu i servírování. Dodnes se tento způsob přípravy používá téměř beze změny, a to hlavně v arabských zemích, Řecku, na Balkánu, ale také v severní Africe a Indii. Právě díky své specifické přípravě je jednou z nejsilnějších káv co do množství kofeinu.

„Káva má být černá jako peklo, silná jako smrt a sladká jako láska.“ ~ turecké přísloví

Pravá turecká káva patří mezi jeden z nejstarších způsobů přípravy kávy. V Turecku se pití kávy stalo zvykem už v 15. století. V polovině 17. století byla v Istanbulu otevřena první kavárna. K rituálu pití kávy a diskuzím se v kavárnách setkávali hlavně vzdělaní muži.

Káva mnoha chutí

Příprava turecké kávy vyžaduje svůj čas a je malým obřadem. Káva musí být velmi jemně namletá, aby došlo k její správné extrakci. Doporučuje se používat nejen samotnou Arabiku, ale i Robustu, která na povrchu utváří ještě lepší pěnu. Neodmyslitelnou součástí pro přípravu je džezva, malá konvička s dlouhým držadlem. Na rozdíl od jiných způsobů se do ní už v průběhu přípravy přidávají nejrůznější přísady. Můžete sáhnout klasicky nejen po cukru, ale také po čokoládě, vanilce, chilli nebo alkoholu. Pravá turecká káva bývá s kardamomem, což je koření palčivé chuti.

Příprava turecké kávy

Příprava této kávy není tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát, vyžaduje však péči a pozornost. Do džezvy se dá velmi jemně namletá káva (7g na 100 ml vody) a podle chuti a preferencí cukr (obvyklá je cca 1 lžička) a koření. Vše se přelije studenou vodou. Na první pohled se to nemusí zdát velmi zajímavé, ale to jsme teprve na začátku. Směs se dá pomalu ohřívat na sporák a ostřížím zrakem se hlídá, aby neutekla. Ve chvíli, kdy vzkypí a pěna dosáhne po okraj (při cca 97°C), odstaví se, aby pěna spadla. Nikdy tak neprochází varem. Totéž se provede ještě dvakrát. Říká se, že káva s pěnou má tvář. A právě na turecké se utváří pěna opravdu bohatá.

Rituál popíjení kávy

Kávová sedlina se nechá v džezvě usadit a až poté se káva servíruje do malých předehřátých šálků (cca 60 ml). Nalévá se z výšky cca 10 cm, pak se přibližuje k hrnečku a znovu se zvedne. Sedlina zůstane z větší části v džezvě a cukr zmírní hořkost kávy. Díky ingrediencím je káva výrazná, kořeněná a lehce sladká.

V arabských zemích je odmítnutí nabízené kávy považováno za neslušné. Po vypití kávy funguje mezi hosty a číšníkem jednoduchá řeč, kterou středoevropané nemají zažitou. Ponechání prázdného šálku na stole vyzývá k nalití další kávy. Položením šálku na bok nebo jeho otočením dnem vzhůru host signalizuje, že již s pitím skončil.

Také si teď představujete tu nádhernou výraznou vůni kávy a k tomu sluneční žár?

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (2)

J.
Leden 24, 2023

Turecká káva je za mne ta nejchutnější na světě vůbec ...

Odkaz

Ten rozdíl oproti "české" variantě je propastný :-(

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
J.
Leden 24, 2023

Pravá turecká káva je za mne ta nejchutnější na světě vůbec ...

Ten rozdíl oproti "české" variantě je propastný :-(

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-2)