Články o kávě

NÁVŠTĚVA PRAŽÍRNY VÝBĚROVÉ KÁVY LAURA COFFEE

Na začátku ledna obdržela naše redakce pozvání na exkurzi do rodinné pražírny výběrové kávy Laura Coffee. Neváhali jsme a s velkým nadšením jsme se vydali do vesničky blízko Ostravy, kde má pan Ivo Ptáčník svoji přažírnu.

Pražírnu Laura Coffee naleznete v malé obci Krmelín, která se nachází asi 10 km od Ostravy. Nečekejte ale žádnou velkou samostatnou budovu, pan Ptáčník totiž praží přímo v jeho rodinném domě, kde má i malé školící centrum pro baristy.

laura kavarna 2

Samotná pražička nás zaujala jejím zajímavým vzhledem – jedná se totiž o horkovzdušnou pražičku, která je průhledná, a tak jsme mohli sledovat úplně celý proces pražení.

Během pozorování pražení jsme si s panem Ptáčníkem povídali o jeho začátcích a také o tom jak se vůbec ke kávě dostal. 

Pan Ptáčník se ke kávě dostal přes kurzy vaření. Díky kurzům v Pražském kulinářském institutu poznal pana Roberta Trevisana. „Roberto mě prostě do kávy uvrtal“ dodává se smícham pan Ptáčník. Později absolvoval školení u nás i v zahraničí, aby se naučil připravovat kávu dnešními moderními metodami. V roce 2008 stál při zrodu coworkingového centra VIVA – prvního centra tohoto typu na severní Moravě. Jeho součástí byla i malá kavárna. V roce 2012 se rozhodl své působení ještě více rozšířit, pořídil si pražičku a začal pražit. Sám dává přednost střednímu typu pražení a v jeho nabídce nalezneme jak zemitější kávy, tak i ovocnější africké. Ve stálé nabídce má i dvě směsi. Jeho nejúspěšnější a zákazníky nejoblíbenější se jmenuje Laura, ta druhá, novější, Valentina. Zajímavostí je, že pražírna i směsi jsou pojmenované po jeho dcerách, což jenom potvrzuje, že se skutečně jedná o malou rodinnou pražírnu.

laura kavarna 3

A jak vybírá zelenou kávu? „Kávy mi pomáhají vybírat především klienti. Je to totiž nejlepší zpětná vazba. Už několikrát jsem byl přesvědčený o tom, že mám super kávu a klienti ji bohužel neocenili. Snažím se nakupovat kávy se skóre z cuppingu vyšším jak 80 bodů a klienti mi následně dávají zpětnou vazbu co jim chutná“ odpovídá Ivo Ptáčník.

laura kavarna 4

Poté, co jsme se po pražení a různých dotazech občerstvili výbornou kávou, jsme vyrazili k ostravskému nádraží Svinov. Proč? Protože tam naleznete mobilní kavárnu pražírny Laura Coffee! Místní baristé Vám připraví jakýkoli nápoj na bázi espressa do stylového kelímku a navíc můžete využít speciální věrnostní akci 5+1 káva zdarma! Také zde zakoupíte výborné čaje nebo french press pro přípravu kávy doma nebo v práci. V neposlední řadě zde zakoupíte také zrnkovou kávu.

laura kavarna 5

Cílem naší poslední zastávky byla samotná domovská kavárna pražírny Laura Coffee a centrum VIVA v ostravské části Hrabůvka. Samotné coworkingové centrum nabízí spoustu možností a typů sdílených kanceláří. Nejvíce nás zaujala „Kreativní zasedačka“, která je jako stvořená pro vymýšlení nových projektů. Součástí prostor je také Kukyho dětský koutek.

laura kavarna 6

Samotné kavárně dominuje bar, retro kávovar Elektra a grafika s popisy alternativních metod na zdi. Ochutnáte zde jednu z nejstarších a v České republice ojedinělých metod příprav kávy – džezvu. Pro její přípravu je zde používaný horký písek a kávu si můžete nechat ozvláštnit například skořicovým cukrem nebo badyánem či hřebíčkem, což jsou typická koření užívaná pro přípravu džezvy.

laura kavarna 7

V prostorách tohoto centra se také každý rok koná Barista Cup Ostrava, což je soutěž místních baristů, jejímž cílem je rozvoj kávové kultury v regionu. Baristé mají za úkol připravit během 15 minut 4 espressa a 4 cappuccina. Na vše bude dohlížet čtyřčlenná porota, která bude hodnotit také prezentaci nápojů. A kdy bude soutěž probíhat letos? Poznačte si ve vašich diářích sobotu 26. září. Budeme u toho!

laura kavarna 8

Pražírna Laura Coffee je z mého pohledu velmi nadějná. Ivo Ptáčník je sympatický a sdílný pražič, který s kávou pracuje s láskou a důslednou péčí. I samotná kavárna má příjemnou atmosféru a především schopnou obsluhu. Doufáme, že se bude i nadále rozvíjet a pomáhat tamním baristům s nabytím nových znalostí a schopností.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.