Články o kávě

LAHODNÉ KÁVOVÉ NÁPOJE

Za oknem to vypadá, že léto pomalu končí. Věřím, že to tak není, a krásné letní dny si ještě užijeme a s nimi i frappé a nejrůznější ledové kávy. Avšak v chladný a deštivý den jako ten dnešní není nad to dopřát si některý z výborných teplých kávových nápojů. A o několik oblíbených receptů, které vám jistě vykouzlí úsměv na tváři, se s vámi dnes podělím.

Recepty, které si dnes představíme, mají jako základ pravé italské espresso. Menší výjimku tvoří irská káva, kde je nápoj postaven na kávě silnější – zvolit můžete buď dvojité espresso nebo kávu filtrovanou. V každém z uvedených drinků vás čeká zajímavé propojení ingrediencí a chutí. Nejlahodnější chuti dosáhnete, pokud zvolíte ty nejkvalitnější suroviny, kávou počínaje. Recepty nejsou složité a nápoje si určitě můžete hravě připravit a vychutnat v klidu domova.

Irská káva

Jeden z nejoblíbenějších teplých kávových nápojů vůbec. Když je správně připravený, chutná opravdu mimořádně. Kombinace chladné jemné smetany, teplé silné kávy a zkaramelizované whisky si vás prostě získá.

A víte, jak recept na irskou kávu vznikl? Stalo se tak roku 1942 na irském letišti Shannon. Pro nepřízeň počasí ten den neodletělo několik letadel. Cestující si krátili čekání posezením v restauraci a tamní barman Joe Sheridan se rozhodl jim nabídnout na zahřátí nový neobvyklý drink. Místo toho, aby whisky přidal do čaje, na což byli Irové do té doby zvyklý, nalil Joe whisky do kávy. Kávu ozdobil na povrchu šlehačkou a servíroval. Odtud pak putovala irská káva do celého světa.

Na irskou kávu potřebujete:

dvojité espresso nebo filtrovanou kávu (50 ml)

40 ml irské whisky

2 čajové lžičky třtinového cukru

smetana na šlehání

sklenku na servírování kávy – nejlépe na stopce

Postup není složitý, proto tento recept snadno zvládnete i doma.

Svařte irskou whisky s třtinovým cukrem a nalijte do předem nahřáté sklenky (pro nahřátí sklenku propláchěte horkou vodou a vysušte). Dále přilijte kávu, ať už dvojité espresso nebo filtrovanou. Nakonec přidejte čerstvě našlehanou smetanu – tu našlehejte jen jemně, aby byla stále tekutá. A irská káva je na světě!

lahodne kavove napoje 1

Espresso a med

Pokud máte raději kávu sladší, pak vyzkoušejte kombinaci espressa a medu. Med patří k surovinám, které kávu skvěle doplňují.

Na medové (medvědí) espresso potřebujete:

espresso

10 ml medu

trocha teplé mléčné pěny na ozdobení

malou sklenku nebo šálek

Postup je opravdu jednoduchý:

Do malé sklenky nalijte med a přímo na něj přípravte espresso. Ozdobte mléčnou pěnou, která chuť nápoje zjemní.

Námořnické caffé latte

Základem tohoto nápoje je espresso a – jak jste jistě pochopili z názvu – rum, protože rum a káva je velice oblíbená kombinace. Námořnické caffé latte je skvělým bojovníkem proti chladnému počasí a obzvláště v zimě se hodí jeho schopnost zahřát na těle i na duši.

Na námořnické caffé latte potřebujete:

espresso

studené mléko na šlehání (polovina malé konvičky na šlehání mléka)

20 ml rumu

med na oslazení

vyšší sklenice o obsahu 0,3 l

Postup je následující:

Začátek je stejný jako příprava klasického caffé latte. Tedy z mléka ušlehejte teplou mléčnou pěnu a poté nalijte do vysoké sklenice. Pomalu do mléka přilijte espresso, abyste tak vytvořili kávový pruh uprostřed, a opatrně přijdejte rum. Pokud rádi sladíte, použijte med, který se k mléku a rumu dobře hodí.

lahodna kava - namornicke kafe latte

Zlatý korálek

Caffé Zlatý korálek je výtečnou volbou pro ty, kteří mají rádi sladší a ochucené kávy. Tento „signature“ drink vymyslela a ve své knize popisuje baristka Petra Veselá. Stal se prý velmi oblíbeným a často připravovaným nápojem v její kavárně.

Na caffé Zlatý korálek potřebujete:

espresso

10 – 20 ml sirupu dle vašeho výběru

studené mléko na šlehání (polovina malé konvičky na šlehání mléka)

čokoládová nebo karamelová poleva na ozdobu

sklenka na martini

Postup je tento:

Z mléka ušlehejte mléčnou pěnu a tu nalijte do sklenky na martini, aby sahala asi centimetr pod okraj. Prostředkem mléčné pěny přilijte sirup – ten klesne na dno sklenice a vytvoří krásně oddělenou vrstvu. Čerstvě připravené espresso pomalu nalijte do mléčné pěny, také doprostřed. A teď přijde ta nejzábavnější část: polevou namalujte na pěnu obrázek dle vaší libosti (na případné dokreslení použijte špejli). A že se vám na poprvé obrázek nevydařil? Nevadí, vždyť káva zůstane lahodná i tak.

lahodne kavy - zlaty koralek

Protože mám raději kávu silnější a nepříliš slazenou, mým favoritem zůstává irská káva. A jaký je ten váš?

Máte svůj oblíbený recept na teplý kávový nápoj?

Podělte se s námi o něj.

Recepty jsou inspirovány Knihou o kávě, jejíž autorkou je Petra Veselá.

Fotografie kávových nápojů: převzato z Knihy o kávě (autor Petra Veselá)

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.