O tom, jak je důležité vybírat kvalitní kávu, bylo napsáno už mnohé. A koneckonců i my v našich pravidelných kávových recenzích vám zprostředkováváme hodnocení nejrůznějších výběrových káv. Dobrý šálek kávy ale nedělají jenom kávová zrna – ba naopak, vždyť majoritní většinu objemu nápoje tvoří voda. Jak ovlivňuje chuť kávy? A na co si dát pozor? Na to se podíváme v našem dnešním článku.
Voda obsahuje i celou řadu minerálů
I když jste nad tím dosud možná nepřemýšleli, třeba u takového americana, které je jedním z nejpopulárnějších druhů kávy, tvoří voda snad 99% objemu nápoje. A pokud vám voda nechutná samotná, nečekejte, že se v kávě nějak ztratí. Ba naopak. Jestli máte o kvalitě vaší vody pochybnosti už na první pohled, určitě je na místě nechat udělat nějaký profesionální rozbor vody.
Pokud se vám na první pohled (a ochutnání) zdá voda v pořádku, můžete přejít k dalším vlastnostem. Voda na přípravu kávy by nikdy neměla být chlorovaná – chlor totiž může ovlivňovat hořkost připravené kávy. Tím se vlastně hned na začátek dostáváme k tomu, že klasická voda odebíraná od nějakého centrálního dodavatele není na přípravu prémiových káv úplně nejlepší možností.
Je balená voda lepší?
Když se rozhodnete sáhnout po vodě balené, měli byste vědět, že na zadní straně najdete štítek s důležitými informacemi ohledně minerálů zastoupených v dané vodě. Zajímat by vás v takovém případě měl zejména obsah vápníku a hořčíku. Zatímco první ze zmiňovaných minerálů ovlivňuje chuť negativně, ten druhý do jisté míry pozitivně. Vápník má totiž schopnost maskovat některé chutě a tím pádem může být profil výsledné kávy jaksi plochý. Naproti tomu hořčík dokáže pomoci správné extrakci aromatických látek a káva má pak krásně plnou chuť. Ale pozor – platí to jen do určité míry. Minerální vody s vysokým obsahem hořčíku (například Magnesia či Gemerka) by působily značně kontraproduktivně.
Jak to tedy vyřešit?
Pokud si kupujete opravdu prémiovou kávu, je nutné na výběr vody opravdu dbát, jinak se o výsledný chuťový zážitek dost ochuzujete a vyhazujete tím pádem peníze z okna. Překvapivě dobrou variantou jsou kojenecké vody, které mají zpravidla velmi dobrý profil jak po stránce minerálů, tak po stránce tvrdosti a dalších ukazatelů. Jestli nechcete neustále kupovat litrové (nebo pětilitrové) lahve s kojeneckou vodou, máte zpravidla 2 další možnosti:
Změkčovač vody
Jak napovídá název, toto zařízení změkčí vodu a částečně eliminuje vápník a hořčík. Výsledná voda je pak šetrnější k zařízením (neusazuje se vápník třeba v rychlovarné konvici nebo kávovaru), ovšem výsledná chuť nemusí být vzhledem k nižšímu obsahu hořčíku nutně lepší. Největší výhodou je tak nízká pořizovací cena a nenáročné použití.
Filtry s aktivním uhlím
Může se sice jednat o trošku nákladnější investici, ale kvalita vody je opravdu velmi dobrá. Zpravidla se setkáte buď s filtračními systémy na vodu, nebo s celými filtračními konvicemi, které jsou samozřejmě skvělou volbou. Mnoho kávových odborníků doporučuje také filtrační patrony s aktivním uhlím třeba od společnosti Brita
Prozkoumat filtrační patrony Brita
No a to by od nás bylo pro tento článek všechno. Doufáme, že jste v něm našli odpovědi na všechny otázky, které vás k tomuto tématu zajímaly. Pokud ne, neváhejte se zeptat v komentářích, rádi vám odpovíme.