Články o kávě

Jak ovlivňuje voda kvalitu kávy? Jaká voda je na kávu nejlepší?

O tom, jak je důležité vybírat kvalitní kávu, bylo napsáno už mnohé. A koneckonců i my v našich pravidelných kávových recenzích vám zprostředkováváme hodnocení nejrůznějších výběrových káv. Dobrý šálek kávy ale nedělají jenom kávová zrna – ba naopak, vždyť majoritní většinu objemu nápoje tvoří voda. Jak ovlivňuje chuť kávy? A na co si dát pozor? Na to se podíváme v našem dnešním článku.

Voda obsahuje i celou řadu minerálů

I když jste nad tím dosud možná nepřemýšleli, třeba u takového americana, které je jedním z nejpopulárnějších druhů kávy, tvoří voda snad 99% objemu nápoje. A pokud vám voda nechutná samotná, nečekejte, že se v kávě nějak ztratí. Ba naopak. Jestli máte o kvalitě vaší vody pochybnosti už na první pohled, určitě je na místě nechat udělat nějaký profesionální rozbor vody.

Pokud se vám na první pohled (a ochutnání) zdá voda v pořádku, můžete přejít k dalším vlastnostem. Voda na přípravu kávy by nikdy neměla být chlorovaná – chlor totiž může ovlivňovat hořkost připravené kávy. Tím se vlastně hned na začátek dostáváme k tomu, že klasická voda odebíraná od nějakého centrálního dodavatele není na přípravu prémiových káv úplně nejlepší možností.

 Voda na přípravu kávy by měla být nechlorovaná a už na první ochutnání dobrá.

Je balená voda lepší?

Když se rozhodnete sáhnout po vodě balené, měli byste vědět, že na zadní straně najdete štítek s důležitými informacemi ohledně minerálů zastoupených v dané vodě. Zajímat by vás v takovém případě měl zejména obsah vápníku a hořčíku. Zatímco první ze zmiňovaných minerálů ovlivňuje chuť negativně, ten druhý do jisté míry pozitivně. Vápník má totiž schopnost maskovat některé chutě a tím pádem může být profil výsledné kávy jaksi plochý. Naproti tomu hořčík dokáže pomoci správné extrakci aromatických látek a káva má pak krásně plnou chuť. Ale pozor – platí to jen do určité míry. Minerální vody s vysokým obsahem hořčíku (například Magnesia či Gemerka) by působily značně kontraproduktivně.

Jak to tedy vyřešit?

Pokud si kupujete opravdu prémiovou kávu, je nutné na výběr vody opravdu dbát, jinak se o výsledný chuťový zážitek dost ochuzujete a vyhazujete tím pádem peníze z okna. Překvapivě dobrou variantou jsou kojenecké vody, které mají zpravidla velmi dobrý profil jak po stránce minerálů, tak po stránce tvrdosti a dalších ukazatelů. Jestli nechcete neustále kupovat litrové (nebo pětilitrové) lahve s kojeneckou vodou, máte zpravidla 2 další možnosti:

Změkčovač vody

Jak napovídá název, toto zařízení změkčí vodu a částečně eliminuje vápník a hořčík. Výsledná voda je pak šetrnější k zařízením (neusazuje se vápník třeba v rychlovarné konvici nebo kávovaru), ovšem výsledná chuť nemusí být vzhledem k nižšímu obsahu hořčíku nutně lepší. Největší výhodou je tak nízká pořizovací cena a nenáročné použití.

Změkčovače vody jsou určitě dobré pro kávovary. Pro chuť kávy tomu tak být ale nemusí.

Filtry s aktivním uhlím

Může se sice jednat o trošku nákladnější investici, ale kvalita vody je opravdu velmi dobrá. Zpravidla se setkáte buď s filtračními systémy na vodu, nebo s celými filtračními konvicemi, které jsou samozřejmě skvělou volbou. Mnoho kávových odborníků doporučuje také filtrační patrony s aktivním uhlím třeba od společnosti Brita

Prozkoumat filtrační patrony Brita

No a to by od nás bylo pro tento článek všechno. Doufáme, že jste v něm našli odpovědi na všechny otázky, které vás k tomuto tématu zajímaly. Pokud ne, neváhejte se zeptat v komentářích, rádi vám odpovíme.

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.