Články o kávě

Kdy je ideální čas na kávu? Máme pro vás science-based tipy!

O tom, že káva není tak úplně vhodná před spaním, bylo napsáno již mnohé. Víte ale, že bezprostředně po probuzení také není nejlepší nápad hned automaticky sahat po kávě? Načasování kávy je ale víceméně jenom o zvyku a jakmile pochopíte, kdy je pro vás nejlepší si šálek vychutnat, nebude až takový problém se kávy po probuzení vzdát. V našem dnešním článku vám vše podrobně vysvětlíme.

Proč si nemůžu dát šálek kávy večer?

Na úvod bychom si měli ještě říct pár slov ke známé poučce, která říká, že kávu není dobré pít večer ani v pozdějších odpoledních hodinách. A to dokonce ani v případě, že záměrně nechcete třeba dvě nebo tři další hodiny spát. Kofein totiž v těle zůstává opravdu dlouho – podle odborníků v těle zůstane polovina přijatého kofeinu ještě po 5 hodinách od konzumace. U citlivějších jedinců přitom i toto množství kofeinu může stále ještě mít stimulační účinky a tím pádem narušovat kvalitu spánku. Je tak víc než jasné, že večer správný čas na kávu není. My bychom vůbec nedoporučovali její konzumaci po 15. hodině.

Proč není dobrý ani šálek po probuzení?

Stejně jako nepijete kávu pozdě večer, byste po ní ale neměli sahat hned po probuzení. Důvod je tentokrát hormonální, protože podle provedených výzkumů je zhruba půl až tři čtvrtě hodiny po probuzení nejvyšší hladina kortizolu. A právě kortizol má pozitivní korelaci s naší bystrostí a správným soustředěním. Je tak více než logické, že v průběhu dne jeho hladina konstantně klesá. Pokud jste zvyklí sahat po kávě v době, kdy je vaše produkce kortizolu na vrcholu, dost možná se okrádáte o část stimulačních vlastností kofeinu. Není to sice zdravotně nijak závadné, ale zkrátka a dobře ze své kávy možná nevytěžíte maximum. Ačkoliv to dává z hlediska biologie smysl a některé studie to potvrdily, musí být na toto téma provedeno ještě více výzkumů.

Ranní káva před prací sice působí romanticky, ale možná z ní nevytěžíte maximum.
Ranní káva před prací sice působí romanticky, ale možná z ní nevytěžíte maximum.

Kdy bych si měl kávu tedy dát?

Jak vidíte, interval, ve kterém si můžete dopřát šálek své oblíbené kávy, je poměrně široký. Začíná okamžikem, kdy se hladina kortizolu začne pomalu snižovat, tedy asi hodinu a půl po probuzení, a končí okamžikem, kdy zbývá asi 6 hodin do doby, kdy chodíte spát. Většina odborníků přitom mluví o tom, že ideální čas na kávu pokud vstáváte o půl sedmé, někde mezi 9:30 a 11:30. Vždy ale doporučujeme počítat s tím, že množství kofeinu v organismu je prokazatelně nejvyšší asi 30 - 60 minut od vypití šálku. Počítejte s tím zejména v případech, kdy chcete využít stimulačního efektu kofeinu třeba přes cvičením nebo svým oblíbeným sportem.

Abyste se měli na co těšit, zvolte dobrou kávu

Když už po přečtení našeho dnešního článku někteří z vás oddálí svůj šálek kávy o několik dlouhých minut, doporučujeme si koupit opravdu dobrou kávu, abyste se měli na co těšit. Sáhnout můžete po výběru nejlepších káv ze supermarketu, ale inspirovat se můžete i našim srovnáním nejlepších káv. Detailnější pohled na mnohé populární kávy vám pak přinesou naše nezávislé recenze. My bychom dali ruku do ohně třeba za Ponto Alegre.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.