Články o kávě

KÁVA NEZPŮSOBUJE RAKOVINU

Lidé se od nepaměti dělí na dva tábory s protichůdnými názory na prospěšnost kávy. Jedni kávu pijí velmi málo či vůbec, a tvrdí, že je zdraví škodlivá. Druzí si bez kvalitní kávy nedokážou představit den a nade vše ji zbožňují. A právě pro milovníky kávy máme dobrou zprávu.

Třiadvacet vědců svolaných Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC), která spadá pod Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), zkoumalo vliv pití kávy, maté a velmi horkých nápojů na vznik rakoviny. Vědci po přezkoumání více než tisíci studií na lidech i na zvířatech zjistili, že káva nemá karcinogenní účinky na rakovinu slinivky, prostaty a močového měchýře. Pro dalších dvacet typů rakoviny studie nebyla průkazná.

Z nejnovějšího zkoumání zveřejněného v polovině června tedy nelze považovat kávu za nebezpečnou. Průzkum naopak prokázal, že káva může snižovat riziko rakoviny u jater a dělohy. Výsledek je v rozporu s předchozí studií zdravotnické organizace z roku 1991, z které vyplývalo, že káva je „pravděpodobně karcinogenní“.

Zatímco káva byla ze seznamu „možných karcinogenů“ vyškrtnuta, velmi horké nápoje se na seznam zařadily. Rakovina jícnu se vyskytovala častěji u lidí, kteří pijí horkou kávu, ve srovnání s těmi, kteří pili méně horké nápoje. „Kouření a pití alkoholu jsou hlavními příčinami rakoviny jícnu, zvlášť v rozvinutých zemích. Nicméně, většina z jícnových rakovin se vyskytuje v oblastech jižní Asie, jižní Ameriky a východní Afriky, kde se pravidelně pijí velmi horké nápoje,“ sdělil ředitel IARC Christopher Wild.

Mnozí by mohli argumentovat tím, že kávu přece pijeme horkou, a proto je pro nás stále nebezpečná. Není tomu ale tak. Spíš než na samotném nápoji záleží na jeho teplotě. Příliš horkým a zároveň nebezpečným nápojem se rozumí drink s vyšší teplotou než 65 stupňů Celsia. U nás se káva pije za příjemnější teploty, která je obvykle nižší než 60 stupňů Celsia.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.