Články o kávě

KÁVA, NEBO ČAJ? A CO TAKHLE CASCARA?

Cesta kávových třešní z plantáže až po finální šálek kávy je nesmírně zajímavá a hlavně složitá. Není proto divu, že se káva v dobách, kdy lidstvo ještě neznalo pražení, pila zcela jinak. Cascara je nápoj z usušených slupek kávových třešní a přináší skvělý kompromis pro ty, co se nemohou rozhodnout mezi kávou a čajem. Nebo třeba ani kávu běžně nepijí…

Káva je ovoce a slupky z kávových třešní mají přirozeně sladkou chuť. Právě proto se z nich v minulosti začal připravovat první nápoj připomínající dnešní kávu – Cascara (ze španělského cáscara – skořápka, slupka).

Slupky z plodů kávovníku se vždy odstraňují a jsou považovány za odpad, který má ve většině případů jediné využití, a to jako hnojivo pro kávovníky. Způsoby získání Cascary jsou tedy dva v závislosti na zvoleném způsobu zpracování kávy. Buď se slupka z kávové třešně odstraní strojově, nebo se pro zpracování zvolí suchá metoda, kdy se třešně nechají přirozeně usušit a slupky se oddělují až poté. Druhá ze zmíněných metod je mnohem šetrnější a ponechává Cascaru chuťově bohatší.

Slupky se následně dosuší a mohou sloužit jako samostatný nápoj, který vzhledem, chutí (rooibos, šípky apod.) i způsobem přípravy připomíná čaj. Kofein ovšem neztrácí, ba dokonce obsahuje více vitamínů a prospěšných antioxidantů. Při doporučeném poměru 15 – 20 gramů na půl litru vroucí vody necháte Cascaru louhovat pět až deset minut a můžete servírovat. Uvedené hodnoty si samozřejmě můžete upravovat dle svých chutí. Přidat můžete med, citron či zázvor stejně jako do osvěžující ledové verze, která se pije například i s pomerančovou šťávou.

Důkazem tradice Cascary může být i více jak tisíc let starý jemenský nápoj Qishr, který kromě kávových slupek obsahuje i zázvor nebo skořici a sloužil kvůli své nižší ceně jako náhrada kávy. Qishr se využíval mimo jiné i u arabských náboženských obřadů.

Tento pro nás dnes již netradiční způsob pití kávy představila jako první v Evropě britská pražírna Square Mile Coffee Roasters. U nás můžete zakoupit Cascaru od pražírny doubleshot. V nabídce mají slupky z panamské farmy Los Lajones.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.