Články o kávě

Jak snížit množství kofeinu v kávě? Jde to vůbec?

Kofein patří k celosvětově nejvyužívanějším stimulantům a káva jako taková je jedním z nejrozšířenějších nápojů. Pokud ji máte tak rádi jako my, dost možná se musíte dívat i na to, abyste ho nepřijímali více, než kolik kofeinu je ještě zdravé. A nebo vám naopak kofein nedělá příliš dobře a nechcete jej mít v kávě téměř vůbec. Ať už řešíte kteroukoliv z těchto dvou možností, řešením může být snížit množství kofeinu v kávě. Jak to ale udělat? O tom bude náš dnešní článek.

Dá se množství kofeinu v kávě snížit?

Samozřejmě, že dá. A není to vlastně vůbec tak složité, jak by se dalo čekat. Můžete totiž udělat jednu z 5 následujících řešení:

Změňte metodu přípravy

V našem samostatném článku o optimálním množství kofeinu jsme zmiňovali, že nějaké obecné poučky doporučují nekonzumovat více než 5 šálků průměrného espressa denně, zatímco kávy z dripperu si můžete dopřát jen 2 až 3. Co to znamená? Že kávy z dripperu obsahuje více kofeinu než klasické espresso. Už jenom samotná změna metody přípravy tak může zajistit, že dost zásadně snížíte množství kofeinu, které vaše kávy obsahuje. Pokud pijete kávu v kavárně, podívejte se na náš samostatný článek zaměřený na jednotlivé druhy kávy, což vám pomůže se zorientovat v nabídce kavárny a vybrat ten pravý nápoj pro vás.

Obsah kofeinu v kávě lze snížit už jen změnou metody přípravy. Zkuste místo filtru espresso.
Obsah kofeinu v kávě lze snížit už jen změnou metody přípravy. Zkuste místo filtru espresso.

Vždy si vybírejte arabiku

Už jenom to, jakou odrůdu kávy si vyberete, ovlivní dost zásadně množství kofeinu ve výsledném nápoji. Zatímco u arabiky tvoří kofein podle dostupných zdrojů jen asi 1,7%, u robusty to může být až 2,5. Samotná robusta se příliš nepoužívá, ale dost často se v kavárnách setkáte s různými blendy. A pokud chcete množství kofeinu snížit, doporučujeme se jim vyhnout. Kdyby vás zajímalo, jaké jsou mezi těmito odrůdami kávy rozdíly, doporučujeme si přečíst náš článek zabývající se srovnáním arabiky a robusty.

Zkuste tmavší pražení

I když chemii většina lidí ve škole naprosto nesnášela, je všude kolem nás. A nevyhneme se jí ani u kávy. Měli byste vědět, že kofeinu nedělá příliš dobře teplo – proto má třeba zelená káva, o které jsme psali samostatný článek, více kofeinu než ta pražená. A čím déle kávu pražíte, tím méně kofeinu v ní zbude. Takže světle pražené kávy (jako třeba Hipsterská, kterou jsme pro vás recenzovali) mají standardně více kofeinu než ty tmavě pražené.

Už jen pouhým zvolením tmavšího pražení přijmete z kávy méně kofeinu.
Už jen pouhým zvolením tmavšího pražení přijmete z kávy méně kofeinu.

Zmenšete porci kávy

Naprosto triviální, ale přitom velmi praktická rada. Pokud místo 8 gramů mleté kávy použijete třeba jen 6, snížíte obsah kofeinu ve vašem šálku o ¼ , což rozhodně není zanedbatelné. Jestli nechcete, aby se zhoršila i chuť vaší kávy, budete muset pravděpodobně ubrat i množství použité vody, ale uvidíte, že to je jen a pouze o zvyku.

Sáhněte po bezkofeinové kávě

Žádná z našich dnešních rad vás nezaujala, ale přesto chcete mít kávu s co nejnižším obsahem kofeinu? Pak bude nejladnějším řešením bezkofeinová káva, kterou dnes již vyrábí celá řada výrobců. Pokud vás zajímá, co je zač, jak se vyrábí a zda není zdravotně závadná, přečtěte si náš článek o bezkofeinové kávě. Jestli ji chcete jen a pouze koupit, můžeme vám doporučit třeba následující produkty:

No a to by od nás bylo pro dnešní článek všechno. Pokud jste zde nenašli, co jste chtěli, nebo máte jakékoliv otázky, neváhejte se zeptat v komentářích.

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.