Články o kávě

JAK NA KAVÁRNY V INDII

Několik zkušeností a tipů o tom, jaké jsou kavárny v Indii, ve městech jako Nové Dillí, Rishikesh a Manali, se vždycky může hodit. Pro ty, co se do Indie chystají i pro ty, co se rádi dozví zajímavosti ze světa kávy v zahraničí.

Zmínila bych tři města, kterými jsem projela a kde jsem objevila něco zajímavého. Všechna tato místa jsou jedna z nejnavštěvovanějších turistických destinací, takže možná jsou i na vašem potenciálním seznamu.

 

Nové Dillí

Týden bez kávy jsem vydržela, ale pak už jsem začala odmítat nabízený „chai“ s mlékem a začala hledat, kde doplnit kofein v trochu jiné podobě. Po smutné návštěvě Starbucksu v centru města jsem se rozhodla raději trpět než tuto zkušenost zopakovat, alespoň do té doby, než narazím na něco jiného. (Ceny opravdu mezinárodní a káva průměrná až podprůměrná; navíc uniformita Starbucksu nepřináší nic zajímavého a když jste na cestách, chcete většinou objevovat něco nového.) Chvíli jsem uvažovala o indickém řetězci Café Coffee Day, ale kávu jsem tam nakonec nezkusila. Přišlo mi to jako slabá národní obměna výše zmíněného Starbucksu a neměla jsem zájem utrácet takové peníze za nejistý výsledek.

 

Blue Tokai Coffee Roasters

Pražírna Blue Tokai je místo, kde každý kávový nadšenec ihned po příchodu ucítí sladkou „vůni domova“, tedy kvalitní kávy. Pražírna, oddělená od kavárny prosklenou stěnou (takže můžete „šmírovat“ jak se tam čile pracuje), praží dvakrát týdně ve středy a neděle a v tyto dny můžete milým chlapcům doslova koukat pod ruce, vyptávat se a diskutovat. Jsou na to nachystaní. Během celého týdne vám baristé v klimatizovaných (v Dillí zásadní informace k vychutnání teplého nápoje jako je káva!!!) prostorách připraví espresso, cappuccino i filtrované kávy.

V nabídce má pražírna nějakých sedm indických arabik z nejrůznějších farem, se kterými má se všemi osobní kontakt. Ne vždy jsou k dostání všechny kávy, což je pro mě další znamení kvalitní práce, kterou v Blue Tokai odvádějí, protože pracují podle sezónní dostupnosti suroviny. Základním mottem pražírny je čerstvost a kvalita.

kavarny v indii

Celkově deset z deseti. Nevím, jestli jsem byla přehnaně nadšená, protože jsem se po delší době abstinence dostala do místa, kde mi rozuměli anebo byste se mnou v hodnocení souhlasili. Cenově se nabídka pohybuje v mezích přijatelných na hlavní město. Levnější než Starbucks určitě. Ale dražší než Nescafé ze stánku na ulici :) A vyzkoušejte i jejich úžasný čokoládový dortík, výborná kombinace s krémovým cappuccinem.

Příklad cen: espresso – 80 Rs (Indická rupie), cappuccino – 100 Rs, filtr – 120 Rs (Pro detaily menu se můžete podívat na profil kavárny na Zomato.

Adresa: Pro turisty velice příjemné místo, snadno dostupné ze stanice metra Saket; Mapa

 

Rishikesh

Turistická destinace číslo jedna, kdo se zajímá o jógu, musel o Rishikeshi slyšet. V centru města narazíte více na cizince než na místní, i přesto mě překvapilo, že skutečně kvalitní kávu tady nenajdete. Našla jsem přijatelné alternativy a možná za nějakou dobu se situace změní, ale v tuto chvíli bych doporučila v podstatě dvě místa z těch, co jsem navštívila.

German Bakery

„Německá pekárna“ je v Rishikeshi název hned pro několik podniků, které se zaměřují na uspokojení „zapáďáckých“ chutí po croissantech a tmavém chlebu. A ve všech z nich, které jsem navštívila, mají i kávovar a mlýnek a tak nějak s tím umí něco i udělat. Nečekejte převratnou kvalitu, káva je sice indická, jak mi aspoň tvrdili, ale tmavší pražení. A samotné obsluhování jak přístroje tak mlýnku a jejich údržba má daleko k ideálu. A to se projeví na kvalitě. Ale s americanem a nějakým dortíkem se na chvilku přenesete domů. A to je v Indii někdy opravdu potřeba.

kavarny v Indii 3

Já jsem chodila do German Bakery Pumpernickel na hlavní turistické ulici vedle státní pošty, poblíž mostu Laxman Jhula. Měla největší návštěvnost, tak bylo pečivo po ránu opravdu čerstvé.

Příklad cen: espresso – 50 Rs, cappuccino – 80 Rs, filtr – nepodává se

Adresa: Hlavní turistická ulice mezi mosty Ram Jhula a Laxman Jhula, vedle hlavní pošty; Mapa

Pyramid café

Pyramid café má blíže k restauraci než ke kavárně, jak ji známe. Ale ráda jsem se tam vracela ze dvou důvodů. Kvůli kávě a příjemnému prostředí mimo hlavní turistickou ulici města. Pyramid café je na kopci pár set metrů od řeky Gangy a místo je díky své poloze a díky nádherným stromům a keřům tišší a svěžejší než ostatní kavárny. Kávu mají z indického státu Kerala a jen filtrovanou. Ani jsem se nedívala, jak ji připravují, ale kávovar určitě nevlastní. Překvapivě měla ale příjemnější chuť než z German Bakery, nebyla tak přepražená a byla levnější.

Příklad cen: Káva z Keraly – 40 Rs

Adresa: Hlavní turistická ulice mezi mosty Ram Jhula a Laxman Jhula, u hlavní pošty stoupat uličkou mezi domy; mapa

 

Honey Hut

Příklad dalšího řetězce „evropského“ typu. Klimatizované prostředí a menu s vyššími cenami, jedno z mála míst, kde byl internet trochu stabilnější a rychlejší. Vyzkoušela jsem americano a jejich čokoládovou kouli. Dezert byl lepší než káva, která ale neurazila. Jen podle mě nestojí za tu cenu, German Bakery nebo Pyramid café nabízeli lepší kávu za méně peněz.

Příklad cen: espresso – 70 Rs, cappuccino – 100 Rs,

Adresa: V Rishikeshi jsou dvě kavárny tohoto řetězce; jedna poblíž mostu Laxman Jhula ve čtvrti Tapovan a druhá na ulici mezi mostem Ram Jhula a ašrámem Parmarth Niketan.

 

Manali

Další turistické městečko, trochu klidnější než Rishikesh. Klima je tady trochu přejícnější teplým nápojům, teploty jsou tady podstatně nižší díky blízkosti Himalájí. Kromě stejných německých pekáren (kde vzali ten koncept, že německá pekárna je synonymem croissantů a dortů??) s podobnou kávou jako v Rishikeshi jsem našla dvě místa, která bych jednoznačně doporučila.

 

Born Free

Šťastně jsem si vybrala dobu, kdy se do Manali podívat, měsíc po otevření kavárny a hostelu Born Free. Koncept kavárny je příjemný, moderní a netypický na Indii. Asi i proto mě zaujali ihned po vstupu. Na automatickém kávovaru Melita tady připravují již výše vychvalovanou kávu z Blue Tokai. Je škoda, že zatím neinvestovali do samostatného mlýnku a trochu jiného kávovaru, ale mladý pan majitel to má prý v budoucnu v plánu. Možná, až se do Manali podíváte vy, budete si už moct výbornou kávu z Blue Tokai vychutnat v jejich příjemném prostředí v celé její kráse.

jak na kavarny v indii 4

Místo jsem si oblíbila i kvůli příjemnému personálu, atmosféře, stabilnímu a rychlému internetu (díky nim můžu například sepisovat tento článek a mnohé další) a díky kávě, protože bez ohledů na přístor, ve kterém ji připravují, je stále výborná.

Příklad cen: espresso – 50 Rs, cappuccino – 100 Rs

Adresa: Ve starém Manali, po levé straně na Manu Road pár set metrů po překročení mostu; mapa

Bean and Gone (Henry’s café)

Malá kavárna, kterou byste na konci Manu road vedoucí k chrámu Manu Temple snad úplně přehlédli. Po pravé straně naproti malého stánku s jídlem je místo, které nabízí kromě dobré kávy, identické prostředí, úplně jako z filmu Jima Jarmushe Cofee and Cigarettes. Pan majitel, Henry, je tady od rána do večera už tři roky, protože ho baví káva a zejména ho baví potkávat nové lidi a vést s nimi konverzaci na nejrůznější témata. Kávu dělá dobrou, zrna má z Keraly, přesnější určení jsem se nedozvěděla. Je vidět, že ho to baví a že se zajímá a že by rád klidně i něco kvalitnějšího, podle zájmu klientů. Jednoznačně si tam musíte zajít, jedině pak poznáte, o čem mluvím. Naposledy jsem s ním a jinými lidmi, co si zašli na kafe, strávila tři hodiny konverzací o politice, kultuře a historii Indie.

fotka jak na kavarny v indii 5

Příklad cen: espresso – 50 Rs, cappuccino – 75 Rs

Adresa: Staré Manali, Manu road (cesta k Manu Temple) až skoro na konci, za Driffter’s Café na stejné straně ulice.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.